[B] - Ostap - ZB Z19DT 2006 DPF out AFL metro
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jakoś tych programów specjalistycznych do pcb nie ogarniam. Tu wycinam naklejkę i płytkę wytrawiam bez problemu.
5 przekaźników, 2x20A i 3x10A
Układ który po podaniu + wyłączy dzienne na 2s wziąłem z żarówek tych co niby miały być zamiast kierunków. Niestety nie zasilą mi ledów bo po oryginalnej wiązce tych ledów leci 26v. Dwa oddzielne układy zasilą 2 przekaźniki które rozłączą jeden kabel na 2s, wtedy całe oryginalne zasilanie ledów pozostanie nieruszone.
Jeden przekaźnik steruje wyłączeniem ledów po włączeniu świateł postojowych/mijania
2x20a i tu chyba wystarczyłby jeden 20a a drugi 10a bo jeden 20a będzie włączał halo z przycisku oryginalnego a drugi tylko załącza ledy i tam nie trzeba 20a. Zobaczę może uda się jeszcze zmienić jak miejsce będzie
To są bardzo proste projekty
Mam duuużo tych przekaźników, trzeba je wykorzystać
Jakoś tych programów specjalistycznych do pcb nie ogarniam. Tu wycinam naklejkę i płytkę wytrawiam bez problemu.
5 przekaźników, 2x20A i 3x10A
Układ który po podaniu + wyłączy dzienne na 2s wziąłem z żarówek tych co niby miały być zamiast kierunków. Niestety nie zasilą mi ledów bo po oryginalnej wiązce tych ledów leci 26v. Dwa oddzielne układy zasilą 2 przekaźniki które rozłączą jeden kabel na 2s, wtedy całe oryginalne zasilanie ledów pozostanie nieruszone.
Jeden przekaźnik steruje wyłączeniem ledów po włączeniu świateł postojowych/mijania
2x20a i tu chyba wystarczyłby jeden 20a a drugi 10a bo jeden 20a będzie włączał halo z przycisku oryginalnego a drugi tylko załącza ledy i tam nie trzeba 20a. Zobaczę może uda się jeszcze zmienić jak miejsce będzie
To są bardzo proste projekty
Mam duuużo tych przekaźników, trzeba je wykorzystać
- Ostap
- Zafiromaniak
Zmieniłem jedną rzecz. Będzie przełącznik w obudowie aby po wyjęciu modułu LWPM dzienne nadal działały jak trzeba. Dodana też jedna dioda aby halogeny mi nie wariowały
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Następny garaż, do którego jak się zajrzyj to coś się dzieje i miło poczytać
Tak dalej, a szropl zmieni się w następną fajną Zośke z nieprzeciętnymi bajerami
Tak dalej, a szropl zmieni się w następną fajną Zośke z nieprzeciętnymi bajerami
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, 08:22 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
Po dzisiejszej wizycie w sklepie elektronicznym muszę odchudzić płytkę strasznie duże opakowania do tego rozmiaru płytki
Zmienię od razu wyjście na halo z UECa wychodzą L i P i niestety nie da się ich osobno włączyć. Bez sensu po prostu.
Zastanawiam się też czy lutować wszystko czy dawać szybkozłączki?
Zmienię od razu wyjście na halo z UECa wychodzą L i P i niestety nie da się ich osobno włączyć. Bez sensu po prostu.
Zastanawiam się też czy lutować wszystko czy dawać szybkozłączki?
- Ostap
- Zafiromaniak
Mniejszej już nie wymyślę 13cm szerokości i 8cm wysokości. Dużo udało mi się zmniejszyć, chyba? Jutro odwiedzę sklep i zobaczę jakie mają w tym rozmiarze. Niestety mam pracującą sobotę bo kolega prosił i się zamieniłem. Może w niedzielę coś polutuje
- Ostap
- Zafiromaniak
rafant4011 pisze: ↑16 mar 2018, 08:21 Następny garaż, do którego jak się zajrzyj to coś się dzieje i miło poczytać
Od kwietnia będę pracował od 13 do 21 i tylko tak. Zloty znowu Burgmanem będę odwiedzał
Do tego jak zacznie się sezon wędkarski to zobaczysz mnie tu w październiku
Płytka chudsza nie będzie już, zostało wyciąć otwory i przyszlifować sklep dziś był zamknięty, uderzę w poniedziałek po obudowę. Szkoda, że ten mróz jest bo ciężko kratki wyciągnąć, boję się aby nie pękły.
Zastanawiam się też nad położeniem kabli do kratek. Nie chciałbym ściągać zderzaka bo nie bardzo mam jak pod blokiem.
Ktoś poleci dobre szybkozłączki?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Ostap
- Zafiromaniak
Prawie skończone niestety bez obudowy nie ruszę dalej
Okazało się, że skończył mi się nadsiarczan i ten gość od którego kupuję przez alledrogo ma idealne obudowy
Trzeba będzie chwilę poczekać, w sumie i tak mróz jest ogólnie to już jest bliżej niż dalej
Okazało się, że skończył mi się nadsiarczan i ten gość od którego kupuję przez alledrogo ma idealne obudowy
Trzeba będzie chwilę poczekać, w sumie i tak mróz jest ogólnie to już jest bliżej niż dalej
- Ostap
- Zafiromaniak
viewtopic.php?f=32&t=27527
W sobotę udało się wyrwać je i przykleić tak aby nie świeciły do dołu
Wszystko już jest złożone i podłączone prawie tak jak chciałem. Został mi ten + do znalezienia ale nie było na to czasu.
Ledy świecą spoko i działają tak, że jak włączam prawy kierunek to prawy led się wyłącza i włącza po wyłączeniu kierunku. Lewy identycznie.
Wszystkim steruje moduł LWPM no i oczywiście czujnik zmierzchu.
Gdy wyjmę moduł LWPM wystarczy otworzyć maskę i przełączyć mój moduł i wtedy steruje się sam po zapłonie oczywiście też z czujnikiem zmierzchu
Udało się dobrze posprzątać po zimie choć moje auto w środku prawie zawsze jest czyste (mało jeżdżę)
Pogoda nie dała więcej zrobić i ten czas i jeszcze raz czas.
Ogarnąłem jak zamontować czujniki TPMS gdy w felgę nie pasują ale to dopiero na początku maja
Jak na razie zafira lata i to całkiem spoko.
W maju nowe buty i szukanie kogoś od zabezpieczenia podwozia od dołu w okolicach wawy.
Po wrzuceniu butów zobaczymy czy zjeżdżamy w dół na sprężynach muszę Grzenia się przejechać i zobaczyć komfort jazdy
viewtopic.php?f=32&t=27527
W sobotę udało się wyrwać je i przykleić tak aby nie świeciły do dołu
Wszystko już jest złożone i podłączone prawie tak jak chciałem. Został mi ten + do znalezienia ale nie było na to czasu.
Ledy świecą spoko i działają tak, że jak włączam prawy kierunek to prawy led się wyłącza i włącza po wyłączeniu kierunku. Lewy identycznie.
Wszystkim steruje moduł LWPM no i oczywiście czujnik zmierzchu.
Gdy wyjmę moduł LWPM wystarczy otworzyć maskę i przełączyć mój moduł i wtedy steruje się sam po zapłonie oczywiście też z czujnikiem zmierzchu
Udało się dobrze posprzątać po zimie choć moje auto w środku prawie zawsze jest czyste (mało jeżdżę)
Pogoda nie dała więcej zrobić i ten czas i jeszcze raz czas.
Ogarnąłem jak zamontować czujniki TPMS gdy w felgę nie pasują ale to dopiero na początku maja
Jak na razie zafira lata i to całkiem spoko.
W maju nowe buty i szukanie kogoś od zabezpieczenia podwozia od dołu w okolicach wawy.
Po wrzuceniu butów zobaczymy czy zjeżdżamy w dół na sprężynach muszę Grzenia się przejechać i zobaczyć komfort jazdy
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
Wygląda całkiem - kleiłeś czy przykręcałeś
Na fotce jack russell terrier moja córa "choruje" na takiego pieska
Na fotce jack russell terrier moja córa "choruje" na takiego pieska
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Ostap
- Zafiromaniak
Wklejałem klejem do szyb tydzień temu i niestety teraz musiałem je jeszcze raz kleić bo za bardzo w dół świeciły. Zapomniałem, że kratki nie są prostopadle ustawione. Po tygodniu klej nie związał do końca. Nie włożyłem rękawic i przez całe święta ręce (czarne) trzymałem pod stołem nic go nie bierze
Teraz jest ok. Wyglądają prawie jakby tam były oryginalnie no i jest pełna homologacja no może tylko gasną przy kierunku choć nie wiem czy tak nie może być? Jak za to dostanę mandat to wezmę młotek i walnę sobie w łeb
Co do pieska a raczej naszej piesuni to się nie zastanawiaj mamy ją 6 lat i ciągle potrafi czymś zaskoczyć no i ma dar dobrego wyjścia na zdjęciu
W zafirze ma nawet swoje miejsce między fotelikami z tyłu i przypięta jest zawsze pasami jak jedziemy
Chcieliśmy mieć drugą aby się nie nudziła ale pojawiło się 2 synów i mamy już komplecik
Szczerze polecam tą rasę
Teraz jest ok. Wyglądają prawie jakby tam były oryginalnie no i jest pełna homologacja no może tylko gasną przy kierunku choć nie wiem czy tak nie może być? Jak za to dostanę mandat to wezmę młotek i walnę sobie w łeb
Co do pieska a raczej naszej piesuni to się nie zastanawiaj mamy ją 6 lat i ciągle potrafi czymś zaskoczyć no i ma dar dobrego wyjścia na zdjęciu
W zafirze ma nawet swoje miejsce między fotelikami z tyłu i przypięta jest zawsze pasami jak jedziemy
Chcieliśmy mieć drugą aby się nie nudziła ale pojawiło się 2 synów i mamy już komplecik
Szczerze polecam tą rasę
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2018, 21:50 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Masz może foto jak wysoko je wkleiłeś? (ten skos)
Wyżej niż u mnie?
Stojąc ok 3m przed drzwiami do garażu snop światła mam na wysokości ok 70cm.
Może jeszcze powinienem dać większy skos.
Wyżej niż u mnie?
Stojąc ok 3m przed drzwiami do garażu snop światła mam na wysokości ok 70cm.
Może jeszcze powinienem dać większy skos.
- Ostap
- Zafiromaniak
Ten kąt mam chyba identyczny jak u Ciebie wcześniej było inaczej i było źle. Niestety ręce miałem bardzo brudne i nie było jak zdjęć robić. Szczerze to wygląda prawie identycznie. Jak świecą przy ścianie to nie wiem bo jeszcze nie sprawdzałem.
Dodatkowo wymieniłem w sobotę żarówki halogenowe na osram night breaker teraz doświetlanie świateł drogowych jest git no i robi to moduł oczywiście
Dodatkowo wymieniłem w sobotę żarówki halogenowe na osram night breaker teraz doświetlanie świateł drogowych jest git no i robi to moduł oczywiście