Dioda informująca o wypalaniu DPF'a
Moderator: Sebu$
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Panowie po co kombinować w ZC jak się zapelni filtr cząstek stałych. to wyskakuje info między zegarami na tym małym ekranie że filtr jest już pełen i żeby nie gasic silnika tylko kontynuować jazdę z obrotami powyżej 2000 wtedy następuje samo oczyszczanie filtra i po problemie (ostatnio jak mi się zapelnił to trwało jakieś 5 minut zanim się wyczyscil) zresztą cały proces jest opisany w instrukcji obsługi polecam zajrzeć. POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, 08:52 przez PrzemoStani, łącznie zmieniany 2 razy.
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
Proszę nie wprowadzaj kolegów w błąd. DPF wypalał mi się XXX razy a nigdy nie wyświetliła mi się kontrolka wspomniana przez Ciebie. Ona świeci się wtedy gdy stan zapchania filtra jest już krytyczny i konieczne jest już wypalenie filtra nawet w trybie serwisowym. Natomiast dioda którą mam u siebie pokazuje kiedy faktycznie wypala się DPF, i pozwoli uniknąć zgaszenia silnika w momencie wypalania czego następstwem jest rozrzedzenie oleju olejem napędowy czyli ropą. W oplach taka jest własnie kicha. W VW jest komunikat, UWAGA rozpoczyna sie proces wypalanie filtra, jedz min. 60km/h przez co najmniej 15 minut.
Posiadam już 3go opelka w dieslu i zawsze jest tak samo. Nie sugeruj się instrukcją w 100%
Posiadam już 3go opelka w dieslu i zawsze jest tak samo. Nie sugeruj się instrukcją w 100%
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
Montaż diody zakończyłem na etapie zakupu
Elektrycy zaje... robotą albo wręcz mówią że za takie "g" się nie biorą ...
W zwiazku z tym zainwestowałem w elm'a i appkę która pokazuje stan chwasta. Przy okazji oczywiście mogę sobie jakby co skasować błedy czy poszukać przyczyny usterki.
Polecam OPL DPF monitor lite.
A jakby ktoś podrzucił na priva jak dobrać sie do kabelków od podgrzewania lusterek bez demontażu tapicerki byłbym zobowiązany.
Znalazłem filmik ale z Insigni bodajże jak po wyjęciu głośniczka zamontować diode a w Zośce jest inaczej
Elektrycy zaje... robotą albo wręcz mówią że za takie "g" się nie biorą ...
W zwiazku z tym zainwestowałem w elm'a i appkę która pokazuje stan chwasta. Przy okazji oczywiście mogę sobie jakby co skasować błedy czy poszukać przyczyny usterki.
Polecam OPL DPF monitor lite.
A jakby ktoś podrzucił na priva jak dobrać sie do kabelków od podgrzewania lusterek bez demontażu tapicerki byłbym zobowiązany.
Znalazłem filmik ale z Insigni bodajże jak po wyjęciu głośniczka zamontować diode a w Zośce jest inaczej
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
Polecam.
Teraz appka służy od czasu do czasu jako monitor stanu a dioda pokazuje kiedy zachodzi proces.
A rożnie to z tym wypalaniem bywa. Jezdzac po miescie 350 km i mus wypalac a na trasie 1350 zrobilem zanim doszlo do tego.
Reasumujac dobrze miec i elma z appką i diodę
Polecam.
Teraz appka służy od czasu do czasu jako monitor stanu a dioda pokazuje kiedy zachodzi proces.
A rożnie to z tym wypalaniem bywa. Jezdzac po miescie 350 km i mus wypalac a na trasie 1350 zrobilem zanim doszlo do tego.
Reasumujac dobrze miec i elma z appką i diodę
- ASPDAREK
- Świeżak
- Imię: DAREK
- Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTI
- Oznaczenie silnika: A20DTL
Panowie odświeżam temat dzięki pomocy kolegi evolution1zafir zamontowałem diodę na tapicerce tylnej klapy w Zośce C nie wiem czy zadziała przy wypalaniu DPF-a to się okaże. Jak kogoś interesują fotki to służę pomocą.
Zafira A
Zafira C
Zafira C
- rbb4
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI
- Oznaczenie silnika: A20DTH
A czy próbowaliście tego:
https://play.google.com/store/apps/deta ... free&hl=pl ???
Pożyczam tani interfejs od znajomego. Przetestuję i dam znać czy działa.
PS. A może ktoś z Was próbował tej appki z interfejsem iCar 2 BT?
https://play.google.com/store/apps/deta ... free&hl=pl ???
Pożyczam tani interfejs od znajomego. Przetestuję i dam znać czy działa.
PS. A może ktoś z Was próbował tej appki z interfejsem iCar 2 BT?
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira
- Model: ZCfl
- Oznaczenie silnika: b20dth
Podobno działa ograniczenia są na silnik 1,7 a silniki B 2.0 wcale ja niestety mogłem mieć s
wersje rozszerzoną ale u mnie nie pójdzie silnik B
wersje rozszerzoną ale u mnie nie pójdzie silnik B
-
- Bywalec
- Imię: J.O
- Auto: Zafira Tourer
U mnie ta appka z dpf nie działa, nie może się telefon poł z interfejsem a na torque działa,szkoda
Ostatnio zmieniony 30 mar 2018, 22:13 przez olo018, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: J.O
- Auto: Zafira Tourer
Nie używam OBD2 i Car2 miałem tylko do torque w ZA a teraz spoczywał w szufladzie a interfejs kupiłem za ok 40zł.
Wczoraj zamontowałem lampkę bezpośrednio podpiętą do tylnej szyby w podsufitce zobaczymy co z tego będzie.
Wczoraj zamontowałem lampkę bezpośrednio podpiętą do tylnej szyby w podsufitce zobaczymy co z tego będzie.