łożyska (przód)
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Model:
Witam, czy napinacz paska tak warczy można łatwo zdiagnozować na podstawie obrotów silnika np na postoju wkręć silnik na takie same obroty jakie masz przy 40-70km/h gdyż napisałeś że przy takiej prędkości słychać warkot i jeśli nie słychać to dźwięk nie pochodzi z silnika tylko z układu jezdnego, możesz jeszcze się rozpędzić na prostej i mało używanej drodze i wyłączyć silnik na moment, tylko ze to jest trochę niebezpieczna opcja. Co do elastycznego łącznika ja w aptece kupiłem sobie stetoskop lekarski jest idealny do wykrywania różnych pisków stuków z silnika lub nieszczelności z układu wydechowego itp. Jeszcze szybszy sposób na diagnozę układu wydechowego jest przytkanie np ręką wylotu tylnego tłumika, jeśli układ jest szczelny silnik powinien nam się dusić ( przytykac z wyczuciem nie do całkowitego zdławienia silnika bo moze nam rozczelnic układ albo co gorsza coś rozwalić), a jeśli układ nie jest szczelny to będziemy słyszeć charakterystyczny syk, przynajmniej ja tak robię.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2016, 15:00 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 4 razy.
Hej,
Zakupiłam łożyska i mam pytanie, ile kosztuje u mechanika zamontowanie? Sama nie mam jak tego zrobić
Pozrawiam
Zakupiłam łożyska i mam pytanie, ile kosztuje u mechanika zamontowanie? Sama nie mam jak tego zrobić
Pozrawiam
Agata, jak pamiętam to na przód sa całe piasty a nie łożyska. Jeśli kupiłaś całe piasty to z montażem nie ma większego problemu. Koszt to oczywiście kwestia wyobraźni mechanika
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Agata zerknij tu viewtopic.php?f=33&t=13766 i niech ci mąż/tata/brat/sąsiad to zrobi za wiele taniej niż mechanik.
Bardzo prosta robota.
Bardzo prosta robota.
Macie rację, kupiłam piasty. Instrukcja obrazkowa jak najbardziej pokazuje, że to nie skomplikowany zabieg ale niestety, żadnej męskiej dłoni obok, która mogłaby się tym zająć dla tego pytam ile mniej więcej więcej sobie policzą na warsztacie.
Chyba że jest tu dobra duszyczka z Kielc lub okolic to chętnie podjadę
Chyba że jest tu dobra duszyczka z Kielc lub okolic to chętnie podjadę