[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Trochę jestem wyjęty z życia i nie mam na nic sensownego czasu, ale znalazłem ostatnio chwilę na zabawy z Zafirą, którą postanowiłem trochę przeczyścić na wiosnę. W związku z tym, że trochę zaczęła kopcić:
po szybkiej analizie postanowiłem przeczyścić turbinę. Kilka godzin moczenia w zmywarce i turbina była jak nowa, ale przy dokładniejszych oględzinach znalazłem jeden niepokojący szczegół:
Jest tu małe pęknięcie. Czy to coś normalnego przy dużych przebiegach? Wie ktoś może jaki to dokładnie materiał? Można to czymś zakleić?
po szybkiej analizie postanowiłem przeczyścić turbinę. Kilka godzin moczenia w zmywarce i turbina była jak nowa, ale przy dokładniejszych oględzinach znalazłem jeden niepokojący szczegół:
Jest tu małe pęknięcie. Czy to coś normalnego przy dużych przebiegach? Wie ktoś może jaki to dokładnie materiał? Można to czymś zakleić?
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Nie ma mowy o klejeniu ...Tylko wymiana na nowy niestety bądź używany
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Model: ZB
Wow, jestem pod wrażeniem że sam rozebrałeś turbo. Można je w domowych warunkach rozłożyć, wyczyścić i złożyć bez wyważania i wymiany czegokolwiek ?
- Flora
- Zafiromaniak
Oczywiście nie jest to takie proste. Samo czyszczenie to pestka.
Kilka godzin w zmywarce z odpowiednim środkiem czyszczącym i efekty są niesamowite.
Trzeba pamiętać o dokładnym osuszeniu i nasmarowaniu tak umytej turbiny. U mnie świetnie sprawdziła się oliwka dla dzieci - jest delikatna i nie podrażnia skóry.
Używam specjalnego czyściwa do stali nierdzewnej, ale obawiam się, że to właśnie ono było powodem pęknięć. Na szczęście udało się to wszystko uszczelnić specjalnym klejem epoksydowym z dodatkiem miedzi.
Ważenie to też nie problem:
Najwięcej pracy trzeba włożyć w wyrwanie turbiny z samochodu oraz późniejsze jej zamontowanie.
Kilka godzin w zmywarce z odpowiednim środkiem czyszczącym i efekty są niesamowite.
Trzeba pamiętać o dokładnym osuszeniu i nasmarowaniu tak umytej turbiny. U mnie świetnie sprawdziła się oliwka dla dzieci - jest delikatna i nie podrażnia skóry.
Używam specjalnego czyściwa do stali nierdzewnej, ale obawiam się, że to właśnie ono było powodem pęknięć. Na szczęście udało się to wszystko uszczelnić specjalnym klejem epoksydowym z dodatkiem miedzi.
Ważenie to też nie problem:
Najwięcej pracy trzeba włożyć w wyrwanie turbiny z samochodu oraz późniejsze jej zamontowanie.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
Nie no chylę czoła. Ja niby dużo robię w aucie sam, ale rozbierania turbo to bym się nie podjął. Wyjąć i oddać do regeneracji tak, ale samemu rozbierać to bym się bał. Przejrzałem jednak kilka stron Twojego garażu i widzę że naprawdę znasz się na mechanice. Gratuluję i podziwiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A może to : prima aprilis
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Flora
- Zafiromaniak
Zdjęcia są jak najbardziej prawdziwe, ale oczywiście nie uda się w zmywarce przeprowadzić regeneracji turbiny. Turbo oddałem do profesjonalnej regeneracji i od weekendu mam zamontowane w Zafirze. W poprzednim pękł wałek wirnika i olej dostarczany jako smarowanie trafiał w dolot. Pół silnika do czyszczenia, a przez weekend wypalałem resztki oleju z wydechu. Obecnie auto śmiga jak nowe :-)