czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
robpiwcio
Bywalec
Imię: Robert
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#46 Post autor: robpiwcio »

Ja Ci napiszę tak. Zalej płynem i wykorzystaj do końca w normalnej eksploatacji.
Ja u siebie miałem to samo. Na sucho mi nie pokazywało, chociaż mam oryginalny czujnik, wyciągałem go przy okazji klejenia zbiornika po przedziurawieniu przez kota :). Po sklejeniu, złożeniu wszystkiego, mówię sprawdzę czy wszytko działa i dopiero zaleję. Jak się okazało, nie działa czujnik, no trudno, uwaliłem go. Trza wydać kasę i kupić nowy. Zalałem zbiornik płynem i tak jeździłem aż mi pokazało, że jest mało płynu :D , ale było moje zdziwienie, że czujnik działa. Dobrze, że się nie spieszyłem z kupnem nowego. I tak działa do dzisiaj a to już z dwa lata.
piotrstefan10

#47 Post autor: piotrstefan10 »

Ok to w takim razie czy na sucho też czujnik powinien działać?
robpiwcio
Bywalec
Imię: Robert
#48 Post autor: robpiwcio »

U mnie nie działał. Przed wyciągnięciem zbiornika do sklejenia to działał normalnie jak był zalany, na sucho nie wiem. Ja myślałem, że go po prostu popsułem przy wyciąganiu, po sklejeniu zbiornika, jak próbowałem na sucho to nie działał a po zalaniu działał.
Wojtass221

#49 Post autor: Wojtass221 »

Witam. Czy ktoś z was wymieniał czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy, czy jest dużo roboty z tym i gdzie on znajduje się. Od pewnego czasu pokazuje mi się komunikat o niskim stanie, po dolaniu komunikat nie znika. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#50 Post autor: SD72 »

bazyliszek72
harvard
Mieszkaniec
Imię: adam
Auto: zafira b
Model: za
Oznaczenie silnika: Z18XER

#51 Post autor: harvard »

Witam
Mam uruchomione usterki (m.in. przepalone żarówki i to działa) jednak jak doszedłem juuż, nie mam czujnika sprysków i chłodnicy. Czytałem na forum, że wtyk od sprysków trzeba zewrzeć czyli wsadzić drucik do wtyczki? Dobrze rozumiem? Natomiast odnośnie płynu chłodnicy pisali, że trzeba na wtyku zrobić rozwarcie. Pytanie ilu pionowa jest to wtyczka i co oznacza owe rozwarcie co i gdzie mam wtyknąć aby nastąpiło to rozwarcie i czy jak to zrobię to o wysokiej temp. nie utracę informacji w razie przegrzania płynu?
Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
#52 Post autor: Ostap »

Jak nie masz czujnika od ilości płynu w zbiorniczku to nic Ci nie pokaże. Rozwarcie to znaczy brak połączenia pinów we wtyczce. Obie wtyczki są 2pinowe.
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:
harvard
Mieszkaniec
Imię: adam
Auto: zafira b
Model: za

#53 Post autor: harvard »

A właśnie u mnie pokazuje sprawdź płyn spryskiwacza i płyn chłodniczy a wszędzie pełno. Oglądałem zbiorniczek od płynu chłodziwa w połowie pomiędzy min a max a płyn do sprysków mam dolany i wyskakuje. Widziałem w necie są pokazane (nie mogę tego tutaj na forum namierzyć) pokazywali użytkowcy, że znaleźli pod maską jakieś wtyki i były odpowiedzi od czego. Dlatego można namierzyć które to wtyczki i zewrzeć.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
#54 Post autor: Mariusz »

Obydwie wtyczki będą w okolicach urządzeń, które mają monitorować. Aby dostać się do wtyczki poziomu płynu chłodzącego musisz wyjąć akumulator, a wtyczka poziomu płynu do spryskiwacza powinna być gdzieś w jego okolicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”