pytanie o opony - rozmiar 195/50 r15 lub 195/60 R15

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Arczi

#16 Post autor: Arczi »

bolid pisze:Archi, jeśli zmienimy na koło (felga + opona) o tej samej średnicy a innej szerokości, to - jeśli tylko nie będzie to zbyt szerokie co uniemożliwi swobodne wykonanie skrętu - zwiększymy sobie przyczepność (powierzchnia styku z jezdnią)
Hmm kolega zakladajacy temat nie napisal jakienopony chce zmienic na 195/50/15 wiec niewiem skad Ci sie to wzielo :mysli: Ja wspomnialem o 17" w kontekscie pytania do Ciebie.
bolid pisze: zwiększymy sobie spalanie (większe opory) ale np. ESP będzie działać ok.
Genealnie o ile pojawi sie wieksze zuzycie paliwa to bedzie ono znikome. Juz obrazuje :-)
Wymienilem kpl kola w malym aucie z silnikiem 1.1 z ory 155/70/13 na 195/45/14 i zuzycie paliwa wzroslo jezdzac tym kolo komina o 0,5l/100km. W trasie auto palilo 4,7l/100km.
Jesli wymienie w ZA 15" na 16" chetnie sie pochwale czy wiecej bedzie palic. Watpie w to ale nie wykluczam :-)
bolid pisze:jeśli natomiast zmienimy na koło o innej średnicy (a tak jest w tym przypadku) to uniemożliwimy poprawna pracę ESP (obniżenie bezpieczeństwa)
Hmmm a co jesli auto niema ESP ? Np moja ZA. Ehhh :zolta:
bolid pisze:licznik nie będzie pokazywał właściwej prędkości, ponadto obniżamy prześwit i mniejsze koło gorzej zachowuje się na nierównościach (komfort użytkowania)
Nie gniewaj sie ale npisz cos czego juz nie napisalism ;-)
bolid pisze:co innego mniejszy profil opony a co innego inny rozmiar koła (średnica felgi + profil opony) :)
Wybacz ale nigdy sie nie dogadywalem z teoretykami :-( bo jesli cos robilem w swoim aucie i wiem ze to cos dziala albo "jak to dziala" to ciezko mi przekonac a nawet chyba niechce tego robic komus kto o tym czytal...

BTW czytaj wlasciwie xywki - dziekuje :-)

Sadze ze kolega zapytal w pierwszym poscie o te opony poniewaz to najtansze nowe opony w 15” :ok:

roberto.cz
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira 1.8 16 V
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#17 Post autor: roberto.cz »

Zostały mi opony z Opla Astry o rozmiarach 195/60 R15 czy nie będzie problemu jak je założę do Zafiry A gdzie producent zaleca 195/65 R15 :)

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#18 Post autor: Mariusz »

roberto.cz pisze: 11 kwie 2018, 17:34 Zostały mi opony z Opla Astry o rozmiarach 195/60 R15 czy nie będzie problemu jak je założę do Zafiry A gdzie producent zaleca 195/65 R15 :)
Nie będzie żadnego problemu, Poprostu będzie trochę niższy profil. Możesz spokojnie na takich jeździć.

roberto.cz
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira 1.8 16 V
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#19 Post autor: roberto.cz »

No i fajnie jeden wydatek mniej....
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2018, 20:10 przez roberto.cz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”