Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
czujnik cisnienia oleju - to moze byc to... mniej wiecej z tego miejsca cieknie... nad alternatorem sucho, pod alternatorem olej...
w ciemno kupie ten czujnik i wymianie...
dojscie do czujnika raczej slabe... jest szansa wymiany "od góry"?? czy tylko "z kanału"??
Ostatnio zmieniony 26 mar 2018, 22:07 przez Umcyk, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie kiedyś sączyło się przez uszczelkę czujnika w misce olejowej. Przyczynę wycieku znalazłem po umyciu całej miski preparatem do mycia silnika i zostawieniu samochodu na całą noc w garażu (wyciek był niewielki). Wymiana uszczelki i po problemie.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2018, 00:14 przez misio, łącznie zmieniany 1 raz.
misio pisze: 27 mar 2018, 00:13
U mnie kiedyś sączyło się przez uszczelkę czujnika w misce olejowej. Przyczynę wycieku znalazłem po umyciu całej miski preparatem do mycia silnika i zostawieniu samochodu na całą noc w garażu (wyciek był niewielki). Wymiana uszczelki i po problemie.
tez wstępnie przemyłem silnik...
u mnie z miski nie cieknie... widać ze wyciek jest wyżej...
turbina i jej okolice również suche...
ten czujnik ciśnienie oleju idealnie pasuje na winnego...
dziś kupiłem czujnik (całe 17 PLN) i jutro jadę wymienić...
Dodano po 4 minutach 17 sekundach:
Rybka pisze: 26 mar 2018, 22:17
Zobacz też na śrubę napinacza rozrządu. Troszkę na prawo od tego czujnika.
Mi się popuścił i w tym miejscu sączyło.
Możesz bliżej określić lokalizację tej śruby?? najlepiej jakieś foto/rysunek...
po wymianie czujnika wyciek oleju nieco się zmniejszył, jednak dalej auto zostawiała ślady oleju na miejscach parkingowych...
dziś wydaje mi się że znalazłem główną przyczynę wycieku... luźny był metalowy przewód zasilania turbiny (zaznaczyłem na foto na niebiesko)... nakrętka była tak luźna że dało się ją obracać ręką... dokręciłem i myślę że będzie ok...
teraz mi się przypomniało że sprzedający wspominał że turbina była wymieniana - widocznie przez nieuwagę machanior nie dokręcił przewodu...
Załączniki
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2018, 21:29 przez Umcyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Mam do was pytanie mam brudny silnik pod czujnikiem oleju.... Na postoju olej nie kapie... Czy jest możliwe żeby tedy w czasie jazdy wyrzuciło litr oleju? Czy to silnik musiał tyle przepalić. Odkąd kupiłem tyle muszę dolewać...