[B] Terkotanie skrzyni biegów
[B] Terkotanie skrzyni biegów
Siema
Mam dziwny problem z zafira, mianowicie coś terakocze w skrzyni biegów.
Jak wcisnąć sprzęgło nic się nie zmienia ale jak delikatnie nawet ruszę lewarkiem terkotanie ustaje.
Jak lewarkiem znów poruszam konkretnie terkotanie wraca.
Co to za cholerstwo może być
Zośka 1.9 100 KM
Pozdrawiam
Mam dziwny problem z zafira, mianowicie coś terakocze w skrzyni biegów.
Jak wcisnąć sprzęgło nic się nie zmienia ale jak delikatnie nawet ruszę lewarkiem terkotanie ustaje.
Jak lewarkiem znów poruszam konkretnie terkotanie wraca.
Co to za cholerstwo może być
Zośka 1.9 100 KM
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2018, 16:24 przez Metroid, łącznie zmieniany 1 raz.
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam dokładnie to samo, terkocze, jak delikatnie poruszę lewarkiem zmiany biegów to przestaje.
Przed wymianą kompletu sprzęgła było tak samo. U mnie dodatkowo dwójka ciężko wchodzi, czasami zgrzyta, regulacja linek nic nie zmieniła.
Przed wymianą kompletu sprzęgła było tak samo. U mnie dodatkowo dwójka ciężko wchodzi, czasami zgrzyta, regulacja linek nic nie zmieniła.
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
Właśnie gryzę się z tą myślą, bo wszystkie dodatki do skrzyń/ silników działają na zasadzie zmniejszenia tarcia. Synchronizator natomiast w swoim działaniu wykorzystuje tarcie, więc nie wiem czy nie będzie jeszcze gorzej. Natomiast reszta biegów działa bdb, sprzęgło i dwumasa niedawno robione, nic nie szumi i nie cieknie. Szkoda wydzierać skrzynię dla jednego synchronizatora.
-
- Debiutant
- Imię: Adrian
- Auto: Opel Zafira 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A ja zapytam inaczej. Terkotanie dochodzi ze skrzyni czy lewarka ? Bo u mnie lewarek "terkocze, drga" w pewnym położeniu, wystarczy lekko go dotknąć i dźwięki ustają. U mnie biegi wchodzą idealnie, jedynie lewarek głośno "klika" przy wbijaniu 2 i 4.
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
No ja mam dokładnie tak samo, tylko terkoczący lewarek jakby to konsekwencja jakiegoś haczenia chyba w skrzyni. Lekkie przesunięcie eliminuje ten efekt.
2 i 4 też klikają przy wbijaniu ale 2 jeszcze daje efekt jakby o coś haczyło przy wbijaniu. Nie zawsze to występuje.
2 i 4 też klikają przy wbijaniu ale 2 jeszcze daje efekt jakby o coś haczyło przy wbijaniu. Nie zawsze to występuje.