komunikaty komputera pokładowego

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
drahe
Mieszkaniec
Model:

#106 Post autor: drahe »

lukaszku pisze:Uruchomiłem sobie ostatnio, używając OPCOMa, pokazywanie błędów na wyświetlaczu od radia. I za każdym razem jak odpalam auto pojawia się komunikat: "washing water level check". Dolałem płynu do spryskiwaczy ale komunikat ciągle się pojawia. Co jeszcze mogę sprawdzić?
dzięki
Zrób mostek na wtyczce albo dołóż czujnik poziomu płynu spryskiwaczy.
W sumie możesz to spokojnie z powrotem wyłączyć bo czujnika poziomu płunu chłodniczego też nie masz.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, 16:01 przez drahe, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

lukaszku

#107 Post autor: lukaszku »

Czyli co, ten wyświetlacz pokazuje tylko poziom płynów?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#108 Post autor: drahe »

Wyłącz usterkę kontrolki w module UEC.Zniknie wtedy ostrzeżenie o niskim poziomie płynu spr.
A w wyświetlaczu zostaw tą opcję włączoną.Będziesz miał komunikaty o spalonych żarówkach.

Albo zrób tak jak wcześniej napisałem :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

koraz

#109 Post autor: koraz »

GOTI pisze:
Mati79 pisze:Mam oto taki problem.

Odpalam auto. Na wyświetlaczu pojawia się Bremslicht prufung.

Naciskam na pedał hamulca, komenda się wyłącza.

Ale włącza się Bremslicht I w lewym dolnym rogu Check.

Choć światła Stopu są.
Komunikat jest stały czy wyświetla sie tylko na początku?

Nie zmieniałeś ostatnio żarówek na ledy?

A może rzeczywiście spaliła sie żarówka (jeden zwój) i przez to wyskakuje błąd, druga sprawa próbowałeś założyć nowe żarówki?

Scaliłem - Rybka

Ja próbowałem zmienić ale niestety wyskoczył błąd i wymontowałem je. Ledy mam tylko na pozycjach, w tylnej klapie i wnętrzu. A teraz za każdym razem jak zapalam silnik wyskakuje mi błąd Bremslicht prufung. Jak to można na stałe skasować?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2015, 12:11 przez koraz, łącznie zmieniany 2 razy.

Apapos
Świeżak
Imię: Lukasz
Auto: Zafira B CNG
Model: CNG
Oznaczenie silnika: Z16CNG
#110 Post autor: Apapos »

Potrzebuje pomocy w uruchomieniu komputera pokładowego (spalanie chwilowe, dystans, srednie spalanie itp)
w tym momencie mam tylko timer

chętnie podjadę jestem z Knurowa w okolicach Gliwic

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#111 Post autor: Bodek »

Apapos pisze:Potrzebuje pomocy w uruchomieniu komputera pokładowego (spalanie chwilowe, dystans, srednie spalanie itp)

Pogadaj z Irkiem - pomoże szybko i fachowo :!:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#112 Post autor: Zdenek2007 »

Apapos pisze:Potrzebuje pomocy w uruchomieniu komputera pokładowego (spalanie chwilowe, dystans, srednie spalanie itp)

Zapraszam do siebie, bliżej nie będzie :lol:
Pisz na pw.
Aha i zmień w nagłówku "imię" autka bo kłuje w oczy.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, 20:18 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#113 Post autor: drahe »

Gliwice u mnie wszystko załatwisz :D

ziemski90
Świeżak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Kontakt:

#114 Post autor: ziemski90 »

apnea9 pisze:Witam

Borykam się z komunikatem oliepeil control już ładnych pare mieś. lecz pora w końcu się z tym uporać.
Opis problemu
Jeżdżąc po mieście nigdy nie wyskoczył mi taki komunikat, a gdy tylko wyskoczę na jakąś ekspresówkę czasem wystarczy ~3 min. jednostajnej jazdy około 100 km/h i pojawia się tytułowy komunikat.
Oczywiście poziom oleju nie ma znaczenia czy to minimalny/średni/maksymalny na bagnecie.

Zakupiłem czujnik ciśnienia oleju, zanim przyjdzie chciałem zobaczyć gdzie on się znajduje i nie mogę się go dopatrzeć pod maską, mógłby ktoś poratować zdj. lub po prostu słowem gdzież on się mieści?.
Silnik X18XE1
Na co jeszcze zwrócić uwagę ? w misce olejowej znajdują się jakieś sitka/filtry które mogły by się przypchać?
Pompa oleju ? jest jakaś metoda na sprawdzenie jej bez wyciągania/podmiany na nową ? i czy ona się znajduje w misce?

Dziękuję i pozdrawiam
Mariusz
Ten komunikat oznacza "sprawdź poziom oleju" sprawdź na bagnecie stan jaki masz
jeśli jest ok to twoim przypadku problemem na 99,9% będzie czujnik oleju który znajduje się na misce olejowej od przodu auta

musisz wejść pod auto i zobaczyć w jakim stanie znajduje się wtyczka, może się odpięło ? możne coś skorodowało ? w najgorszym wypadku czeka Cie wymiana czujnika
Ostatnio zmieniony 07 lut 2016, 14:45 przez ziemski90, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

#115 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Panowie mam pytanie techniczne, czy w ZB również pojawiają się jakieś komunikaty bo dotychczas nie spostrzegłem żeby jakikolwiek się pojawił . Miałem już prawie zero płynu do spryskiwaczy a na wyświetlaczu nic... :)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#116 Post autor: Bodek »

jarecki69 pisze:Panowie mam pytanie techniczne, czy w ZB również pojawiają się jakieś komunikaty bo dotychczas nie spostrzegłem żeby jakikolwiek się pojawił . Miałem już prawie zero płynu do spryskiwaczy a na wyświetlaczu nic... :)

Temat z Forum
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Skasowany użytkownik 6483

#117 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No dzieki Bodek, ja mam z tego co tu czytam , wyświetlacz BID więc komunikaty powinny sie pojawiać no chyba ,że musze je aktywować . W takim razie poprosze kumpla o aktywację jak będzie sie zabierać za naprawę CIM-a bo chyba wymaga interwencji (brak mozliwości przełączania opcji komputera pokładowego przy mocnym podświetleniu konsoli a przy ściemnieniu , wszystko działa) :)

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Imię: Szczepan
Auto: ZB 1.9
Oznaczenie silnika: CDTI

#118 Post autor: Mawerix »

Witojcie :witam: . Gdzieś był temat o komunikatach ale nie mogę go znaleźć a problem wygląda tak... po włączeniu funkcji "usterka kontrolki" za jakiś czas po włączeniu zapłonu na wyświetlaczu pokazuje komunikat żeby sprawdzić płyn spryskiwaczy, za pierwszym razem sprawdziłem i nalałem pod korek a komunikat nadal się pojawia.
Znalazłem taki temat: viewtopic.php?t=4960&start=30 i dzisiaj postaram się sprawdzić czy ten czujnik w ogóle mam.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#119 Post autor: SD72 »

Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, 06:31 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
#120 Post autor: Ostap »

Jeśli nie masz czujnika a włączyłeś sobie komunikaty to niestety będzie się pojawiał. Miałem tak. Założyłem czujnik i jest ok ;)
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”