Regulacja skoku pedału sprzęgła.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Jacek_Do

Regulacja skoku pedału sprzęgła.

#1 Post autor: Jacek_Do »

Witam.
Czy możźna w ZB wyregulować skok jałowy pedału sprzęgła?

Bo u mnie bierze dość nisko, a przyzwyczajony jestem że bierze wyżej.

Szymon78

#2 Post autor: Szymon78 »

nie odpowiem wprost na podstwie ZB bo nie mam sprzęgła( automat)

ale jesli sprzęgło bierze nisko to świadczy o zużyciu tarczy sprzęgłowej/docisku lub złej regulacji linki pedał-dźwignia w komorze silnika.

Samego pedału chyba nie da sie wyregulowac -wg mnie.

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Szymon Jankowia pisze: ale jesli sprzęgło bierze nisko to świadczy o zużyciu tarczy sprzęgłowej
według mojej wiedzy o zużyciu tarczy sprzegłowej świadczy fakt iż srzęgło bierze coraz wyżej a nie niżej. Tzn chcemy ruszyć, popuszczamy sprzęgło a auto dalej stoi. Pedał jest u samej góry i dopiero auto rusza....aż w końcu całkiem puścimy sprzęgło a auto dalej stoi....wtedy sprzęgło już ślizga i autem nie ruszymy.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, 13:09 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

tico0

#4 Post autor: tico0 »

Jacek_Do pisze:Bo u mnie bierze dość nisko
To należy się cieszyć że wszystko jest ok!

Szymon78

#5 Post autor: Szymon78 »

a ja z pokłonami dla kolegów przyznaje sie do błędu.. MACIE RACJĘ

faktycznie wysprzeglanie to proces rozsuwania docisku do tarczy.. wiec im później to sie dzieje ( głębiej pedał) tym grubsza tarcza/ świeższa

Jacek_Do

#6 Post autor: Jacek_Do »

A wracając do tematu czy istnieje możliwość regulacji na lince, pedale czy też w inny sposób.
Mam dopiero 61 000km przebiegu więc sprzęgło nie jest jeszcze zużyte.
A w pozostałych samochodach bierze wyzej i jak sie przesiadam to dziwnie mi się jezdzi.

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Model:

#7 Post autor: ADAMO_16 »

Ale czy w zafirze sprzęgło sterowane jest może hydraulicznie?Coś mi świta o hydraulice.Musze w necie poszperać jak to jest.
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#8 Post autor: Lorry »

No właśnie w ZB sprzęgło opiera się na hydraulice...

Też mi coś świtało że tak średnio z tą regulacją na lince... Może przy 1.6 i 1.8 są na lince (ale mogę się mylić) ale jak dla mnie w przypadku dwumas linka nie ma racji bytu :roll:

Ja w Astrze na 100% mam na lince i tam ostatnio widze że jest już trochę zużyte, natomiast w Zośce jest idealnie, napukane nią już prawie 30 tyś i sprzęgło bierze tak jak po zakupie...

Woytas

#9 Post autor: Woytas »

w ZB i w ZA jest wysprzęglik hydrauliczny linka jest np. w Astrze F, w G już też hydraulika

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#10 Post autor: gardi1 »

mam ta samą niedogodność. po wymianie strzegła przestało szarpać, ale dalej niekomfortowo wysoko bierze. można jkoś pedał obniżyć?
Zośka Z18XER

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#11 Post autor: kysiu241 »

Nie ma możliwości regulacji skoku we wszystkich modelach ze sterowaniem hydraulicznym (a takie masz na pewno), pytanie kto ci robił sprzęgło i czy prawidłowo odpowietrzone.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

Skasowany użytkownik 6483

#12 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Jeśli sprzęgło bierze juz od samego dołu , czyli od podłogi to znaczy że się kończy. Ja mam nowe sprzęgło i mi bierze przy samej górze, tak "punktowo". Taki sam objaw miałem w służbowym Doblo. Jak mi sprzęgło brało od samego dołu to oznaczało tylko jedno...końcówkę...:)

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#13 Post autor: gardi1 »

jarecki69 pisze: 29 kwie 2018, 19:25 nowe sprzęgło i mi bierze przy samej górze, tak "punktowo".
tak mam, ale drażni mnie to trochę - może musze się przyzwyczaić
Zośka Z18XER

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”