Dioda informująca o wypalaniu DPF'a
Moderator: Sebu$
- marko
- Przeglądacz
- Imię: MAREK
- Auto: Opel Zafira C Automat
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Dioda zamontowana. Po sugestiach na konkurencyjnym forum bardzo łatwo jest zlokalizować przewód od ogrzewania tylnej szyby .W progu lewych tylnych drzwi wiązka jest bardzo dobrze widoczna, trzeba rozciąć izolację i odnaleść brązowy przewód z fioletowym paskiem.Wpinamy się w niego a masę można wziąść ze śruby masowej w lewym przednim słupku .Plus podpinamy na dłuższą nóżkę diody a minus na krótszą.Dzisiaj filtr się wypalał i wszystko działa super.
Marko
- rbb4
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI
12Marek jakiego elma używasz?12Marek pisze: ↑21 sie 2017, 14:25 Montaż diody zakończyłem na etapie zakupu
Elektrycy zaje... robotą albo wręcz mówią że za takie "g" się nie biorą ...
W zwiazku z tym zainwestowałem w elm'a i appkę która pokazuje stan chwasta. Przy okazji oczywiście mogę sobie jakby co skasować błedy czy poszukać przyczyny usterki.
Polecam OPL DPF monitor lite.
A jakby ktoś podrzucił na priva jak dobrać sie do kabelków od podgrzewania lusterek bez demontażu tapicerki byłbym zobowiązany.
Znalazłem filmik ale z Insigni bodajże jak po wyjęciu głośniczka zamontować diode a w Zośce jest inaczej
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2018, 14:20 przez rbb4, łącznie zmieniany 1 raz.
jak by ktoś chciał to mam do sprzedania takiego nowego Elama, kolor biały opakowanie instrukcja itp. cena 80zł + kw
- rbb4
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI
Jednak zdecydowałem się na używanie interfejsu iCar2 za 60zl (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7274485832) oraz appki Opel DPF monitor lite. WSZYSTKO działa jak należy. Fajną sprawą są statystyki w tej appce. Polecam
Ostatnio zmieniony 12 maja 2018, 11:27 przez rbb4, łącznie zmieniany 1 raz.
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Oznaczenie silnika: A20DT
Najlepiej by było gdyby po prostu wrzucił tu te fotki. Pewnie będzie nas coraz więcej.
Moja się przydaje jako monitoring.
Ostatnio zrobiłem 1500 km między wypalaniami
Moja się przydaje jako monitoring.
Ostatnio zrobiłem 1500 km między wypalaniami
- radek12
- Przeglądacz
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
- Model: ZafiraC130KM96kW
Czy podczas wypalania DPFa lusterka boczne są grzane? Np w Insigni tak jest. Umiejscowienie diody z tyłu na klapie bagażnika nie pasuje mi, chcę ją mieć z przodu. Skoro po włączeniu przycisku grzania tylnej szyby grzane są też lusterka (tak wynika z instrukcji samochodu) to jest to ten sam obwód i może będzie łatwiej odszukać przewód z przodu i tam się wpiąć. Ma ktoś schemat elektryczny? To wrzucę opis krok po kroku jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2019, 13:07 przez radek12, łącznie zmieniany 2 razy.
- radek12
- Przeglądacz
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
- Model: ZafiraC130KM96kW
Mają tylko nie wrzucą bo elektrycy przestaliby zarabiać. Masz jeździć do serwisu a nie robić samemu
Sprawdzę trackerem do śledzenia przewodów którędy biegnie przewód zaczynając od skrzynki bezpiecznikowej w silniku, ogrzewanie lusterek bezpiecznik nr 6, ogrzewanie tylnej szyby bezpiecznik nr 18