[B] - Ostap - ZB Z19DT 2006 DPF out AFL metro
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Niestety maszyny do wyważania kół to mój kolega musi wymienić. Przy 120 zaczyna bić i nie ustaje nawet do 180.
Szukam w wawie co robią to na aucie. Zobaczymy czy to pomoże
Koniecznie muszę założyć poliuretany z przodu bo auto jest zbyt podatne na koleiny.
Może to szerokość felg? Po prostu nie pasuje w koleiny i słabo się jeździe.
ET35 8J przód bez dystansu, tył to samo tylko dystans 15mm
Miałem tak w golfie, że nie był taki stabilny w koleinach, zmieniłem na poliuretan i było git tylko, że tam zawias 8cm był niższy
Jest lepiej na 17 i chyba to wystarczy choć jak założę poliuretan to jak będzie git to może założymy większe koło? Zobaczymy
Co do felgi, taka mi się podoba koniec i .
Szukam w wawie co robią to na aucie. Zobaczymy czy to pomoże
Koniecznie muszę założyć poliuretany z przodu bo auto jest zbyt podatne na koleiny.
Może to szerokość felg? Po prostu nie pasuje w koleiny i słabo się jeździe.
ET35 8J przód bez dystansu, tył to samo tylko dystans 15mm
Miałem tak w golfie, że nie był taki stabilny w koleinach, zmieniłem na poliuretan i było git tylko, że tam zawias 8cm był niższy
Jest lepiej na 17 i chyba to wystarczy choć jak założę poliuretan to jak będzie git to może założymy większe koło? Zobaczymy
Co do felgi, taka mi się podoba koniec i .
-
- Debiutant
- Imię: Adrian
- Auto: Opel Zafira 1.9 CDTI
- Model: ZB
A ja tak z innej beczki, czy mi się wydaje, czy mijałem Cię przy wahadełku na obwodnicy Siedlec około 12.40 ? Bo jeśli tak, to spytam czy mi się wydawało, czy jak wrzuciłeś awaryjne to zgasły dzienne.
- Ostap
- Zafiromaniak
Jak robiłem moduł wyłączający lewe lub prawe dzienne przy wrzuceniu kierunku nie wziąłem pod uwagę awaryjnych!
W sumie to w niczym nie przeszkadza nawet lepiej widać kierunki teraz nawet jakbym chciał to tego nie zmienię
Jak robiłem moduł wyłączający lewe lub prawe dzienne przy wrzuceniu kierunku nie wziąłem pod uwagę awaryjnych!
W sumie to w niczym nie przeszkadza nawet lepiej widać kierunki teraz nawet jakbym chciał to tego nie zmienię
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Felga co do bicia to zmień wulkanizatora ja mam 18" i nic nie bije
Masz pierścień centrujacy czy orginał
Masz pierścień centrujacy czy orginał
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Sporo pracy, zawsze coś do przodu
- Ostap
- Zafiromaniak
Po całej robocie przy jeździe jednostajnej w okolicach 2000rpm wywala mi błąd P0400-5A co chyba świadczy o EGR. Silnik nie wpada w awaryjny, normalnie ma moc i po chwili auto z kluczykiem gaśnie. Mam go częściowo zaślepionego i ostatnio czyszczony był w 2013 roku tak samo jak przepustnica. Mam już blaszki do zaślepienia całkowitego ale dam mu jeszcze szansę. Przeczyszczę wszystko i jak nie pomoże to zaślepiam i wycinam w kompie.
Przy około właśnie 2000rpm jak daję gazu to jest taka setna sekundy zastanowienia i dopiero ciągnie. Miałem tak od jakiegoś czasu ale błędu nie wywalało.
Te opony tylne nie dawały mi spać bo hałas był słyszalny
Dziś auto w górę, tylne koło na przód, szlifierka z papierem 40, auto z jednej strony do góry, trakcja wyłączona, raz 2ka a raz wsteczny i ząbków nie ma do połowy opony były. Godzina roboty i zaraz będą testy. Gdybym nie musiał jechać na tych oponach z 1.5k km to bym ich nie dotykał bo kolega już ma dla mnie komplecik 245/40 tylko dopiero w czerwcu je zarzucę
Na 15 jadę z klimą, zobaczymy co to hałasuje
Dodano po 11 minutach 7 sekundach:
https://youtu.be/3rlGl12B37s
Coś takiego
Dodano po 4 godzinach 19 minutach 44 sekundach:
Opony o wiele lepiej ale przy 60 słychać je trochę powyżej 100 jest ok
Co do klimy.
Na 475g było 262g
Po napełnieniu klima pracuje o wiele ciszej, chłodzi też lepiej, chyba. Ogólnie oprócz tego dźwięku to chłodziła ok.
160zl ale przynajmniej będę spał spokojnie.
Na razie to tyle. Teraz muszę jeszcze to wyważenie ogarnąć i będzie git.
Przy około właśnie 2000rpm jak daję gazu to jest taka setna sekundy zastanowienia i dopiero ciągnie. Miałem tak od jakiegoś czasu ale błędu nie wywalało.
Te opony tylne nie dawały mi spać bo hałas był słyszalny
Dziś auto w górę, tylne koło na przód, szlifierka z papierem 40, auto z jednej strony do góry, trakcja wyłączona, raz 2ka a raz wsteczny i ząbków nie ma do połowy opony były. Godzina roboty i zaraz będą testy. Gdybym nie musiał jechać na tych oponach z 1.5k km to bym ich nie dotykał bo kolega już ma dla mnie komplecik 245/40 tylko dopiero w czerwcu je zarzucę
Na 15 jadę z klimą, zobaczymy co to hałasuje
Dodano po 11 minutach 7 sekundach:
https://youtu.be/3rlGl12B37s
Coś takiego
Dodano po 4 godzinach 19 minutach 44 sekundach:
Opony o wiele lepiej ale przy 60 słychać je trochę powyżej 100 jest ok
Co do klimy.
Na 475g było 262g
Po napełnieniu klima pracuje o wiele ciszej, chłodzi też lepiej, chyba. Ogólnie oprócz tego dźwięku to chłodziła ok.
160zl ale przynajmniej będę spał spokojnie.
Na razie to tyle. Teraz muszę jeszcze to wyważenie ogarnąć i będzie git.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2018, 12:30 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
60zl za przód drogo, nawet bardzo.
Jest o niebo lepiej! Do 135 nic, przy 140 tyci tyci a przy 170 zero. Doważania na aucie nie robiłem bo jeszcze muszę jakoś czujniki zamontować.
Czy zużyte poduszki na silniku/skrzyni mogą powodować drgania?
Zauważyłem, że z lewej strony przegub wewnętrzny jest też w słabym stanie. Trzeba wymienić całość z półosią.
Założę poliuretan, wymienię górne mocowania amortyzatorów, zrobię zbieżność i wtedy zobaczymy co to będzie.
Ostatnio po wymianie tarcz jakoś dziwnie mi się wycierały. Brało je tylko z góry (zaznaczone na czerwono). Wszystko składałem sam. Tłoczki bardzo ładnie ręką weszły. Wszystko oczyściłem i złożyło się dobrze. Zapomniałam tylko o tych zabezpieczeniach które po wyjechaniu z garażu leżały na widoku. Zakładał je kolega w ten sposób jak jest na zielono.
Po 300km tarcze ścierały się tylko na czerwonym a pedał był dość miękki. Dodatkowo prawe koło jakby lekko trzymało hamulec. Nie wiedziałem, że zabezpieczenie jest źle włożone.
Nie dawało mi to spokoju.
Dziś po wyważaniu zdjąłem koła i patrzę a tu lipa, źle założone.
Prawy tłok chodzi lekko ale końcówka jest lekko skorodowana. Oczyściłem, nasmarowałem L i P stronę, złożyłem jak powinno być i jazda do biedry po zakupy
Pedał twardy za 1 razem jak dawniej.
Czy te zabezpieczenie miało wpływ na nierówne "branie" tarczy i miękki pedał? Dodam, że tylko od zewnętrznej strony tak brało.
Koło już nie trzyma hamulca.
60zl za przód drogo, nawet bardzo.
Jest o niebo lepiej! Do 135 nic, przy 140 tyci tyci a przy 170 zero. Doważania na aucie nie robiłem bo jeszcze muszę jakoś czujniki zamontować.
Czy zużyte poduszki na silniku/skrzyni mogą powodować drgania?
Zauważyłem, że z lewej strony przegub wewnętrzny jest też w słabym stanie. Trzeba wymienić całość z półosią.
Założę poliuretan, wymienię górne mocowania amortyzatorów, zrobię zbieżność i wtedy zobaczymy co to będzie.
Ostatnio po wymianie tarcz jakoś dziwnie mi się wycierały. Brało je tylko z góry (zaznaczone na czerwono). Wszystko składałem sam. Tłoczki bardzo ładnie ręką weszły. Wszystko oczyściłem i złożyło się dobrze. Zapomniałam tylko o tych zabezpieczeniach które po wyjechaniu z garażu leżały na widoku. Zakładał je kolega w ten sposób jak jest na zielono.
Po 300km tarcze ścierały się tylko na czerwonym a pedał był dość miękki. Dodatkowo prawe koło jakby lekko trzymało hamulec. Nie wiedziałem, że zabezpieczenie jest źle włożone.
Nie dawało mi to spokoju.
Dziś po wyważaniu zdjąłem koła i patrzę a tu lipa, źle założone.
Prawy tłok chodzi lekko ale końcówka jest lekko skorodowana. Oczyściłem, nasmarowałem L i P stronę, złożyłem jak powinno być i jazda do biedry po zakupy
Pedał twardy za 1 razem jak dawniej.
Czy te zabezpieczenie miało wpływ na nierówne "branie" tarczy i miękki pedał? Dodam, że tylko od zewnętrznej strony tak brało.
Koło już nie trzyma hamulca.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2018, 20:05 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Zabezpieczenie źle założone było... tak miało to wpływ na miękki pedał i to że brało górą.
Po prostu klocek nie dociskał do tarczy "na dole"(przy hamowaniu zacisk się "zsuwsł,").
Też popełniłem ten błąd ale od razu po tym jak miałem miękki pedał wiedziałem że coś zrobiłem nie tak i od razu wujek google podpowiedział mi zdjęciem
Po prostu klocek nie dociskał do tarczy "na dole"(przy hamowaniu zacisk się "zsuwsł,").
Też popełniłem ten błąd ale od razu po tym jak miałem miękki pedał wiedziałem że coś zrobiłem nie tak i od razu wujek google podpowiedział mi zdjęciem
Ostatnio zmieniony 19 maja 2018, 20:14 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
Jak ta sprężyna jest źle założona to cały zacisk pręży do góry
Na chłopski rozum tak nie może być
Do tej pory miałem auta gdzie tych sprężyn nie było i się zastanawiałem jak to ma być
Zanim szukałem w necie dobrze to obejrzałem i doszedłem do tego jak to ma być. Google tylko mnie upewniło w decyzji
Ktoś się orientuje jaką mam średnicę drążka stabilizacji w 19dt?
Na chłopski rozum tak nie może być
Do tej pory miałem auta gdzie tych sprężyn nie było i się zastanawiałem jak to ma być
Zanim szukałem w necie dobrze to obejrzałem i doszedłem do tego jak to ma być. Google tylko mnie upewniło w decyzji
Ktoś się orientuje jaką mam średnicę drążka stabilizacji w 19dt?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2018, 05:55 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
Dziś założyłem takie żarówki tylko, że orange.
Białe wyglądają słabo bo dają żółte a nie pomarańczowe światło.
Są bardzo jasne przy takich lampach jak mam świecą baaaardzo jasno!
Ciekawe jak z wytrzymałością? Zobaczymy. Czas pokaże.
2 sztuk Lm Kolej LED 1156 BA15S P21W Żarówki LED Światła Samochodu sygnał R5W Rewers Światło Stopu 3030 LEDs Lampa 12 V 24 V Samochodów D040
http://s.aliexpress.com/zY7nYbEV?fromSns=Copy to Clipboard
Białe wyglądają słabo bo dają żółte a nie pomarańczowe światło.
Są bardzo jasne przy takich lampach jak mam świecą baaaardzo jasno!
Ciekawe jak z wytrzymałością? Zobaczymy. Czas pokaże.
2 sztuk Lm Kolej LED 1156 BA15S P21W Żarówki LED Światła Samochodu sygnał R5W Rewers Światło Stopu 3030 LEDs Lampa 12 V 24 V Samochodów D040
http://s.aliexpress.com/zY7nYbEV?fromSns=Copy to Clipboard
- Ostap
- Zafiromaniak
Czyszczenie przepustnicy i EGR - niestety szarpnięcie nadal jest.
Dziś kurier przyniesie zestaw poliuretanów na przód.
W domu leżą górne mocowania amortyzatorów INA.
Do kupienia:
Opony letnie
Przód 235/45/17 Dębica uhp2
Tył 245/45/17 kormoran uhp
Drążki kierownicze
Końcówki drążków
Sworznie
Łączniki stabilizatora
Półoś krótka z przegubami (okazało się, że lewa jest w gorszym stanie niż prawa)
Miałem termin u lakiernia na zabezpieczenie podwozia i kilka poprawek, niestety Olkusz stwierdził, że 2tyg będą robili poliuretany i lipa. Chcę najpierw zrobić zawieszenie a dopiero później zabezpieczać podwozie. Wczoraj dostaję sms, że paczka nadana za 283.50 i od razu dzwonię bo zniżka nie uznana. Po rozmowie 265.03 do zapłaty. Gdybym wiedział, że zrobią szybko to bym nie odwołał lakiernia a tu kupa. Teraz to nie wiem kiedy oddam bo auto potrzebne. Pewnie w sierpniu dopiero.
Dodano po 2 godzinach 43 minutach 37 sekundach:
Opony właśnie kupiłem 991zl za 4 sztuki wziąłem na raty 0% bo na wakacje zawsze jakiś hajs się przyda
Miałem dość już tych używanych. Te tylne to wiedziałem, że są spider..... bo miały być na chwilę a przednie niestety jak nie w prawo to po zmianie w lewo ciągnie. Pier... kupiłem nowe. Może to nie Pirelli ale na moją jazdę wystarczą.
Teraz zamawiam resztę części i pewnie za 2tyg montaż wszystkiego. Jak będą drgania to tego samego dnia podpalę auto!
Czyszczenie przepustnicy i EGR - niestety szarpnięcie nadal jest.
Dziś kurier przyniesie zestaw poliuretanów na przód.
W domu leżą górne mocowania amortyzatorów INA.
Do kupienia:
Opony letnie
Przód 235/45/17 Dębica uhp2
Tył 245/45/17 kormoran uhp
Drążki kierownicze
Końcówki drążków
Sworznie
Łączniki stabilizatora
Półoś krótka z przegubami (okazało się, że lewa jest w gorszym stanie niż prawa)
Miałem termin u lakiernia na zabezpieczenie podwozia i kilka poprawek, niestety Olkusz stwierdził, że 2tyg będą robili poliuretany i lipa. Chcę najpierw zrobić zawieszenie a dopiero później zabezpieczać podwozie. Wczoraj dostaję sms, że paczka nadana za 283.50 i od razu dzwonię bo zniżka nie uznana. Po rozmowie 265.03 do zapłaty. Gdybym wiedział, że zrobią szybko to bym nie odwołał lakiernia a tu kupa. Teraz to nie wiem kiedy oddam bo auto potrzebne. Pewnie w sierpniu dopiero.
Dodano po 2 godzinach 43 minutach 37 sekundach:
Opony właśnie kupiłem 991zl za 4 sztuki wziąłem na raty 0% bo na wakacje zawsze jakiś hajs się przyda
Miałem dość już tych używanych. Te tylne to wiedziałem, że są spider..... bo miały być na chwilę a przednie niestety jak nie w prawo to po zmianie w lewo ciągnie. Pier... kupiłem nowe. Może to nie Pirelli ale na moją jazdę wystarczą.
Teraz zamawiam resztę części i pewnie za 2tyg montaż wszystkiego. Jak będą drgania to tego samego dnia podpalę auto!
Ostatnio zmieniony 08 cze 2018, 09:56 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.