Generalnie sinik 1,6 105 KM to trochę za słaby. W miejskich korkach sobie poradzi, ale w trasie z obciążeniem to szału nie ma. Krążą po forum opinie posiadaczy tej wersji, że daje radę i nie ma tragedii. Myślę jednak, że 1,8 będzie optymalne i do miasta i w trasę. Zapas mocy zawsze może się przydać, a i silnik nie obciążony ma dłuższą żywotność.zOOm pisze: ↑04 mar 2018, 16:10 Witam. Chcę zakupić Zafire B ale mam dylemat.Optymalna wersja dla mojej 5 osobowej rodziny byłaby wersja z silnikiem 1,8. Ale są one droższe i ciężko coś trafić.Troche za mało kasy mam :/Co sądzicie o wersji 1,6 czy nie bedzie za słaby ten silnik dla dużej rodziny z bagażem?
pozdawiam
[B]Opinie:LPG a silniki 1,6, 1.8, 2,0T i 2.2 direct
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XEL
Witam posiadam Zaifrę B 1.8 silnik 120 km, czy można u gazownika podbić o 20 km, skoro większość 1.8 16v ma 140 km, czy znacznie wzrośnie spalanie gazu. W Poznaniu na czarnkowskiej zaproponowali Staga instalację. Proszę o rady. Pozdrawiam
-
- Świeżak
Sprawdziłem silnik Z18XEL czyli prawdopodobnie ma hydrauliczną regulację luzów zaworów, Prozopozycja instaalcji:
1. Tech Duo
2. KME TUR + EZ DMB
3. Barracuda
4. zbiornik 55l
5. węze gumowe ( nieczytelnie napisał chyba o to chodzi) -Parker
6. wlew przy wlewie PB
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Podzespoły do LPG bdb. Bardzo ważny jest też sposób montażu. Majster zdejmuje kolektor do nawiertów ? Od butli do reduktora kładą Faro czy miedź ? Wtryskiwacze pojedynczo czy listwa ? Butla powinna być elektrozaworem w kierunku tyłu pojazdu, możesz sprawdzić czy monter o tym wie.
Co do mocy to samą instalacją LPG tak mocy nie podniesiesz. Dobrze wystrojona instalacja gazowa działa tak że sterownik benzynowy nie widzi różnicy w pracy na wtryskach benzynowych a gazowych.
Co do mocy to samą instalacją LPG tak mocy nie podniesiesz. Dobrze wystrojona instalacja gazowa działa tak że sterownik benzynowy nie widzi różnicy w pracy na wtryskach benzynowych a gazowych.
-
- Świeżak
Dzięki za odpowiedź. Zadam powyższe pytania,bo nie pytałem. Majster , który zaproponował w/w instalkę jest z Lubonia na ul. Długiej -LPGinstalacje.pl , rzeczowy , kompetentny i sympatyczny. I jeszcze pytanie pewnie zadawane milion razy, jeżeli będę regularnie serwisował co 10 tyś, to nic nie będzie dziać się z silniiem. Pozdrawiam.
Dodano po 7 minutach 36 sekundach:
Na stronie facebook LPGinstalacje.pl jest bodajże opel astra H z identycznym silnikiem i jest zdjęcie instalacji
Dodano po 7 minutach 36 sekundach:
Na stronie facebook LPGinstalacje.pl jest bodajże opel astra H z identycznym silnikiem i jest zdjęcie instalacji
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Widać po fotkach ich instalacji że to profesjonaliści. Jak wystroją dobrze to będzie jeździć tak samo jak na benie. Zmieniać filtry regularnie, pilnować stanu układu zapłonowego I cieszyć się przy każdym tankowaniu.
-
- Bywalec
- Imię: ANDRZEJ
- Auto: ZAFIRA
- Model: B
1. Tech Duo lub jeżeli chcesz Stag Qbox w wersji Basic. Nie podpinaj OBD bo tylko rozjeżdża mapy benzyny w silnikach z kzfr.
-
- Świeżak
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B 1,8
- Oznaczenie silnika: A18XER
Witam
Właśnie założyłem instalacje gazową do mojej zośki, dopiero zatankowana pierwsza butla. Za jakiś czas napiszę o moich obserwacjach. Jednak najważniejsza to taka jak porównam ceny na stacji benzynowej, jeżeli utrzymam mój rytm jeżdżenia to 1,5 roku zwróci się kosz instalacji.
Właśnie założyłem instalacje gazową do mojej zośki, dopiero zatankowana pierwsza butla. Za jakiś czas napiszę o moich obserwacjach. Jednak najważniejsza to taka jak porównam ceny na stacji benzynowej, jeżeli utrzymam mój rytm jeżdżenia to 1,5 roku zwróci się kosz instalacji.
-
- Przeglądacz
- Auto: Zafira
Bezwzględnie kontroluj luz zaworowy w tym silniku, najlepiej co 20kkm. Inaczej możesz mieć problem z wypaleniem zaworów i zrzucaniem głowicy. Sam to przeszedłem. Zadbaj, o bogatą mieszankę.haryd1 pisze: ↑11 maja 2018, 11:39 Witam
Z góry dziękuję
-
- Świeżak
Miałem problem z ubogą mieszanką i gazownik powiedział że nie uruchomi gazu aż z tym nie zrobię porządku. Musiałem pojechać do eksperta od elektroniki Opla, były błędy w komputerze. Aktualnie jest wszystko ok, ale po wyjechaniu 1 butli gazu jadę do gazownika mojego aby sprawdził wszystko na swoim kompie.
Dodano po 10 minutach 38 sekundach:
Problem z ubogą mieszanką pojawiał się po około 15 minutach pracy na benzynie przy pracy na luzie i wolnych obrotach. Wystarczyło dodać gazu i było ok przez następne ~15 minut. Według eksperta z Opla wymieniony na nowy był czujnik parkowania i nie miał wpisanych numerów nadwozia, to powodowało błędy. Muszę wierzyć, jak na razie działa, ale "kontrola podstawą zaufania".
Problem z ubogą mieszanką pojawiał się po około 15 minutach pracy na benzynie przy pracy na luzie i wolnych obrotach. Wystarczyło dodać gazu i było ok przez następne ~15 minut. Według eksperta z Opla wymieniony na nowy był czujnik parkowania i nie miał wpisanych numerów nadwozia, to powodowało błędy. Muszę wierzyć, jak na razie działa, ale "kontrola podstawą zaufania".
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, 07:55 przez haryd1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
błąd mieszanki przez czujnik parktronika? A nie przypadkiem tylko taki błąd Oplowcy odkryli? Czemu parktronik miałby wpływać na mieszankę? A jak zbyt słaba mieszanka się objawiała po tych 15 minutach?haryd1 pisze: ↑14 maja 2018, 08:04
Dzięki
Z góry dziękuję
-
- Świeżak
Sorki, nie znam się. Cokolwiek zrobił aktualnie mieszanka jest prawidłowa, w przyszłym tygodniu sprawdzę co pokazuje komputer. Sam obserwowałem komputer jak po 10-15 minutach mieszanka się rozjechała na wolnych obrotach. Przez godzinę pyrkała Zośka, po dodaniu gazu było ok, a po następnych 10-15 minutach znowu się rozjeżdżało. Testowałem to u gazownika na jego komputerze, nie podjął się grzebania w oprogramowaniu.
Oplowiec to taki mój średni znajomy i nie dam ręki sobie obciąć co on tam zrobił, ale działa.
Oplowiec to taki mój średni znajomy i nie dam ręki sobie obciąć co on tam zrobił, ale działa.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, 15:10 przez haryd1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
Ok, a jak się objawiała zbyt uboga mieszanka? Ja takową miałem, ale auto nie zachowywało się źle, paliło bardzo mało. Jak to wyglądało u ciebie?
Dzięki
Dzięki
Z góry dziękuję