Siema,
mam mały problem. Zauważyłem, że przy włączonej klimatyzacji jest dziwny pisk/świszczenie przy obrotach z przedziału 1800-1950 obr/min. Ktoś się już spotkał z tym?
Piszczenie klimatyzacji
Moderator: Sebu$
Piszczenie klimatyzacji
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, 12:14 przez Skasowany użytkownik 24733, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Chyba sprzęgiełko kompresora ci piszczy, lub łożysko kompresora.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, 20:37 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Zależy od jaka jest zabudowana sprężarka.Ale można samemu np zdjąć sprzęgiełko przeczyścić będzie mocno pordzewiałe i nie równe można na grubej szybie na papierze ściernym troszke podrównać.A przy okazji sprawdzić czy cewka np nie jest luźna, reszta to już dobry mechanik od kompresorów.
Tu masz co i jak tyczy wymiany cewki lub naprawy cewki choć z astry ale to to samo i widać wszystko.
https://www21.zippyshare.com/v/wk0s5nQk/file.html
Tu masz co i jak tyczy wymiany cewki lub naprawy cewki choć z astry ale to to samo i widać wszystko.
https://www21.zippyshare.com/v/wk0s5nQk/file.html
Ostatnio zmieniony 15 maja 2018, 20:00 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Radek
- Auto: Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Zdejmij pasek i sprawdz luz na kole pasowym kompresora.
Jezeli go nie ma to byc moze do wymiany jest termostatyczny zawor rozprezny, juz spotkałem sie z takim zjawiskiem ale tego pisku trzeba było najpierw posłuchac a tak to tylko gdybanie.
Jezeli go nie ma to byc moze do wymiany jest termostatyczny zawor rozprezny, juz spotkałem sie z takim zjawiskiem ale tego pisku trzeba było najpierw posłuchac a tak to tylko gdybanie.