Z18XER klekot po uruchomieniu zimnego silnika - poradniczek
-
- Bywalec
- Imię: Piotrek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
a u mnie od ponad 3 lat zawsze leje Shell ultra 5w40 i filtr Knecht, klekot mam prawie zawsze przy odpaleniu przez te 3 lata, ale błędów żadnych i innych problemów z kołami faz.
- profesor
- Debiutant
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Ostatnio wrócił poranny klekot ... stan oleju połowa miarki , dolałem z 50ml i sie poprawiło, zobaczymy jutro , z tego co czytałem KZFR lubi mieć wincyj oleju
Co do odgłosu dizlowania - U mnie z autopsji , po wymianie zaworów od KZFR był taki odgłos na silniku rytmicznie komp pokładowy załączał zaworki i silnik wydawał dzwięk jak by mu gazu delikatnie dodał , a po resecie błędów efekt ustępuje, ciekawe prawda ?
Co do odgłosu dizlowania - U mnie z autopsji , po wymianie zaworów od KZFR był taki odgłos na silniku rytmicznie komp pokładowy załączał zaworki i silnik wydawał dzwięk jak by mu gazu delikatnie dodał , a po resecie błędów efekt ustępuje, ciekawe prawda ?
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
Znalazłem na YouTube taki filmik. https://www.youtube.com/watch?v=iGRwi_w4hjI
I w związku z tym mam pytanie czy może już ktoś wypróbowywał ten filtr i może się wypowiedzieć w temacie.
Za 1000 km. wymieniam olej i zastanawiam się nad tym filtrem, pomimo że kupiłem już filtr Mahle. Proszę o opinie.
I w związku z tym mam pytanie czy może już ktoś wypróbowywał ten filtr i może się wypowiedzieć w temacie.
Za 1000 km. wymieniam olej i zastanawiam się nad tym filtrem, pomimo że kupiłem już filtr Mahle. Proszę o opinie.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Myślę że możesz spróbować i będziesz wiedział... wygląda to logiczne i jest to jednak filtr Filtrona nie byle jaka "chińska podróbka z patentem"...
Ostatnio zmieniony 18 maja 2018, 22:46 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Zafiromaniak
Poszperałem trochę w necie i znalazłem na forum Chevroleta kilka wpisów, które mogą świadczyć że niestety to jest ściema. Wygląda na to że ten "zaworek" to jest tylko po to żeby docisnąć filtr do podstawy.
Jak ktoś chętny to może sobie poczytać i wyciągnąć wnioski. http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... &start=300
Jak ktoś chętny to może sobie poczytać i wyciągnąć wnioski. http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... &start=300
Ostatnio zmieniony 18 maja 2018, 23:11 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mariusz, piszą dużo o tym że filtr jest "dłuższy" i może lepiej dolegać, przez co nie będzie puszczało ciśnienia, co do tego zaworka nie ma konkretnej teorii.
Z YT którego Ty wrzuciłeś, wynika że gość słyszy poprawę, czy to jest spowodowane tym zaworkiem, czy nową konstrukcją filtra, nieważne, ważne że "dział". Więc myślę, że możesz spróbować, nic nie tracisz(filtron to dobra marka), najwyżej mahle zostanie Ci na następną wymianę...
Z YT którego Ty wrzuciłeś, wynika że gość słyszy poprawę, czy to jest spowodowane tym zaworkiem, czy nową konstrukcją filtra, nieważne, ważne że "dział". Więc myślę, że możesz spróbować, nic nie tracisz(filtron to dobra marka), najwyżej mahle zostanie Ci na następną wymianę...
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Słyszy poprawę bo zapewne olej też zmienił. U mnie świeżo po wymianie ładnie "nie klekotał", filtr w/w Filtrona, olej Specol, 5/40.
Po trzech miesiącach jest po staremu. Zagrzechocze i później cicho.
Po trzech miesiącach jest po staremu. Zagrzechocze i później cicho.
- Mariusz
- Zafiromaniak
Też o tym pomyślałem. Wiadomo jak zmieniasz olej to i filtr i już nie ma pewności co pomogło na klekotanie. Jak wraca po 3 miesiącach to na pewno filtr nic nie pomaga i nadal jesteśmy skazani na walkę z KZFR. Niestety raczej nikt nie wymyśli złotego środka na tę dolegliwość po za wymianą.
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Komplet kół kosztuje obecnie trochę ponad 600,00. Wydaje mi się, że nie jest to jakaś olbrzymia kwota.
Ja je wymieniłem przy okazji wymiany rozrządu.
Ja je wymieniłem przy okazji wymiany rozrządu.
Mógłbyś dać namiar sklepu gdzie kupiłeś te koła bo pewnie będę musiał wymienić.
- metal88
- Świeżak
- Auto: Zafira
Ja 2000 km po wymianie oleju i filtra zmieniłem filtr Knechta na ten właśnie Filtrona i nic to nie dało , jak klekotało tak klekocze . Może jak ktoś stosuje go jeszcze przed klekotaniem to wydłuży ten moment ale jak zacznie już klekotać to nie pomaga , specjalnie sprawdziłem.
-
- Imię: Błażej
- Auto: Zafira B 1.8
Witam Wszystkich
Jestem nowym forumowiczem i przychodzę do Was z dość ciekawym problem jaki dzieje się mojej Zafirce 1.8 Z18XER
Mianowicie gdy odpalam silniczek chodzi idealnie cichutko jak nowy natomiast jest po wymianie rozrządu i ma włożone nowe koła zmiennych faz rozrządu firmy INA bodajże już nie pamiętam i w tym momencie zaczyna się mój problem na już rozgrzanym silniku po dojeździe np. do miasta przy zatrzymaniu się np. na Stopie zaczyna się klekotanie trwa nie raz 3 sekundy innym razem 10 sekund lub więcej i nagle przestaje i znów cichutka praca silnika , po podłączeniu do kompa wyskakuje błąd P0011 : -Zmiana faz rozrządu zaworór dolotowych (blok1), -Nieciągłe, -Błąd Mechaniczny. Usuwałem ten błąd już kilka razy i ciągle wraca a klekotanie jak było tak jest!!! Czy ktoś mi pomoże?
Jestem nowym forumowiczem i przychodzę do Was z dość ciekawym problem jaki dzieje się mojej Zafirce 1.8 Z18XER
Mianowicie gdy odpalam silniczek chodzi idealnie cichutko jak nowy natomiast jest po wymianie rozrządu i ma włożone nowe koła zmiennych faz rozrządu firmy INA bodajże już nie pamiętam i w tym momencie zaczyna się mój problem na już rozgrzanym silniku po dojeździe np. do miasta przy zatrzymaniu się np. na Stopie zaczyna się klekotanie trwa nie raz 3 sekundy innym razem 10 sekund lub więcej i nagle przestaje i znów cichutka praca silnika , po podłączeniu do kompa wyskakuje błąd P0011 : -Zmiana faz rozrządu zaworór dolotowych (blok1), -Nieciągłe, -Błąd Mechaniczny. Usuwałem ten błąd już kilka razy i ciągle wraca a klekotanie jak było tak jest!!! Czy ktoś mi pomoże?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Opcja szukaj jest naprawdę fajna search.php
No i jeszcze fajnie zajrzeć tu :
viewforum.php?f=42
I się przywitać
Opcja szukaj jest naprawdę fajna search.php
No i jeszcze fajnie zajrzeć tu :