Brak nawiewu, klimy, obiegu wewnętrznego.
Moderator: Sebu$
-
MariuszS
Brak nawiewu, klimy, obiegu wewnętrznego.
Witam,
pare tygodni temu po włączeniu samochodu nie włączył mi się nawiew. Po ponownym uruchomieniu samochodu było ok, wszystko działało. Problem pojawiał się sporadycznie. Dziś jednak za każdym razem nawiew nie działał, przy tym nie włącza się obieg wew., klimatyzacja manualna. Może to któryś z przekaźników. Użytkownikiem Zafiry jestem od niedawna, kiedyś podobny problem miałem w golfie i rozwiązał go przekaźnik. Może ktoś coś wie, proszę o pomoc.
pare tygodni temu po włączeniu samochodu nie włączył mi się nawiew. Po ponownym uruchomieniu samochodu było ok, wszystko działało. Problem pojawiał się sporadycznie. Dziś jednak za każdym razem nawiew nie działał, przy tym nie włącza się obieg wew., klimatyzacja manualna. Może to któryś z przekaźników. Użytkownikiem Zafiry jestem od niedawna, kiedyś podobny problem miałem w golfie i rozwiązał go przekaźnik. Może ktoś coś wie, proszę o pomoc.
-
Janus
Zacząłbym od bezpiecznika - bezpiecznik 30A w skrzynce bezpieczników odpowiedzialny za klimę i nawiew. Ewentualnie główny bezpiecznik numer 3 pod maską. Jeżeli bezpieczniki ok, to podejrzewałbym samą "kostkę" stacyjki. Klima jest zasilana przez styk 15A, który dostaje napięcie przy włączonym zapłonie, a odcinany jest w trakcie rozruchu silnikaMariuszS pisze:Witam,
-
MariuszS
Dzięki wielkie dziś sprawdzę.Janus pisze:Zacząłbym od bezpiecznika - bezpiecznik 30A w skrzynce bezpieczników odpowiedzialny za klimę i nawiew. Ewentualnie główny bezpiecznik numer 3 pod maską. Jeżeli bezpieczniki ok, to podejrzewałbym samą "kostkę" stacyjki. Klima jest zasilana przez styk 15A, który dostaje napięcie przy włączonym zapłonie, a odcinany jest w trakcie rozruchu silnikaMariuszS pisze:Witam,
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jak widzisz w delphi wentylator jest od strony minusa zabezpieczony termikiem jak on padnie to nadmuch nie będzie chodził, a w behr będzie chodził ale na 4 biegu.
Zacznij od bezpiecznika i przekaźnika to od strony zasilania.

Jak widzisz w delphi wentylator jest od strony minusa zabezpieczony termikiem jak on padnie to nadmuch nie będzie chodził, a w behr będzie chodził ale na 4 biegu.
Zacznij od bezpiecznika i przekaźnika to od strony zasilania.

Ostatnio zmieniony 01 lip 2016, 20:45 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.
-
jajo
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Otóż mam taki problem, że nie załącza nie się obieg wewnętrzny wentylacji. Myślałem, że coś z silnikiem więc zakupiłem nowy siłownik, a tu dalej nic. Kontrolka na przycisku się świeci, pokrętło położenia wentylacji w odpowiednim położeniu (nie na szybie), więc wszystko jak należy, tylko nie zamyka obiegu powietrza.
Proszę o jakieś sugestie, gdzie szukać przyczyny.
Otóż mam taki problem, że nie załącza nie się obieg wewnętrzny wentylacji. Myślałem, że coś z silnikiem więc zakupiłem nowy siłownik, a tu dalej nic. Kontrolka na przycisku się świeci, pokrętło położenia wentylacji w odpowiednim położeniu (nie na szybie), więc wszystko jak należy, tylko nie zamyka obiegu powietrza.
Proszę o jakieś sugestie, gdzie szukać przyczyny.
-
szura217
Sprawdź czy masz w ogóle napięcie na kostce przy silniku. Sprawdź też czy nie zblokowała się ta klapa nad dmuchawą.
-
jajo
Sprawdzałem napięcie na kostce (na tyle co się w tym łapię) i jest prawie 12V więc powinno być ok. Klapa nie zablokowana.
Co jest dziwnego, że podczas sprawdzania prądu, na obydwu przewodach jest napięcie. NA jednym większe na drugim mniejsze. Czy tak powinno być? Może tutaj jest jakiś problem.
Jeszcze dane dotyczące nawiewu: klima jest manualna, na silniczku z tego co pamiętam naklejka Boscha.
Co jest dziwnego, że podczas sprawdzania prądu, na obydwu przewodach jest napięcie. NA jednym większe na drugim mniejsze. Czy tak powinno być? Może tutaj jest jakiś problem.
Jeszcze dane dotyczące nawiewu: klima jest manualna, na silniczku z tego co pamiętam naklejka Boscha.