Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
- Umcyk
- Przeglądacz
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
czujnik sprzegla juz dziala... byl zablokowany mechanicznie...
po kazdorazowym wcisnieciu sprzegla czujnik zmienia sytan - czyli ok...
jednak nie moge sprawdzic czy tempomat dziala - unieruchomilem Zafirke - uszkodziłem pastylke immo... po swietach jade do speca za zaprogramowanie nowej pastylki...
po kazdorazowym wcisnieciu sprzegla czujnik zmienia sytan - czyli ok...
jednak nie moge sprawdzic czy tempomat dziala - unieruchomilem Zafirke - uszkodziłem pastylke immo... po swietach jade do speca za zaprogramowanie nowej pastylki...
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Świeżak
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira A
Koledzy, żeby ominąć wszelkie niespodzianki chcę zamontować tempomat w warsztacie specjalistycznym. Mam Zafirę A z silnikiem 2.0 DTI 2004 rok.
Czy ktoś ma aktualny namiar na taki warsztat we Wrocławiu ?
Pozdrawiam
Czy ktoś ma aktualny namiar na taki warsztat we Wrocławiu ?
Pozdrawiam
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jak masz wtyczkę od tempomatu pod obudową kierownicy to montaż 20 min oczywiście kupując przełącznik migaczy z przyciskami do tempomatu, do tego nie potrzeba specjalistycznego warsztatu a jak już to szukaj takiego co specjalizuje się w oplach szczególnie w zafirach.
tu masz taka z wtyczką do tempomatu.
http://allegro.pl/przelacznik-tempomat- ... ml#thumb/2
tu masz taka z wtyczką do tempomatu.
http://allegro.pl/przelacznik-tempomat- ... ml#thumb/2
Ostatnio zmieniony 06 maja 2018, 21:01 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.
- Umcyk
- Przeglądacz
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
montujesz manetkre z przyciskami, aktywujesz w Op-Comie (czasami podobno nie trzeba) i powinno dzialac...
ja dodatkowo mialem u siebie problem ze stykiem przy sprzegle - po naprawie stycznika tempomat dziala...
montujesz manetkre z przyciskami, aktywujesz w Op-Comie (czasami podobno nie trzeba) i powinno dzialac...
ja dodatkowo mialem u siebie problem ze stykiem przy sprzegle - po naprawie stycznika tempomat dziala...
- Polaris
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A Comfort
Witam.
Po zakupie tempomat działał, jakiś pół roku temu ostatnio sprawdzałem, ostatnio gdy chciałem włączyć niestety nie da rady.
Po podłączeniu komputera (OP-COM) Silnik->Bloki pomiarowe ostatnie dwa bloki tempomat (nie pamiętam jak się nazywały ) błąd manetki I+R oraz druga funkcja opisująca stan tempomatu - nieaktywny (pewnie było by aktywny gdyby podczas jazdy odalo się go włączyć). Sprawdziłem tez błędy - czasami pojawia się błąd pedału hamulca (wyjąłem włącznik hamulca i rozebrałem go - wyczyściłem styki ) jednak błąd pojawia się czasami pomimo tego, zatem wymaga on wymiany co też pewnie uczynię. Sprawdziłem tez manetkę (same włączniki w manetce są sprawne - duży klawisz jest rozwierny dwa pozostałe zwierne) na kostce manetki jest 12V. Chciałbym poza wymianą włącznika stopu jeśli to nie pomoże sprawdzić też dalej po przewodach, z tego co wyczytałem w schematach manetka połączona jest z komputerem który znajduje się pod lewym błotnikiem na wysokości bocznego kierunku przy słupku A? Tam naprawdę ktoś umieścił całą elektronikę sterującą autem? Czy w Y20DTH jest też czujnik sprzęgła? Miał ktoś z was tego typu problem?
Po zakupie tempomat działał, jakiś pół roku temu ostatnio sprawdzałem, ostatnio gdy chciałem włączyć niestety nie da rady.
Po podłączeniu komputera (OP-COM) Silnik->Bloki pomiarowe ostatnie dwa bloki tempomat (nie pamiętam jak się nazywały ) błąd manetki I+R oraz druga funkcja opisująca stan tempomatu - nieaktywny (pewnie było by aktywny gdyby podczas jazdy odalo się go włączyć). Sprawdziłem tez błędy - czasami pojawia się błąd pedału hamulca (wyjąłem włącznik hamulca i rozebrałem go - wyczyściłem styki ) jednak błąd pojawia się czasami pomimo tego, zatem wymaga on wymiany co też pewnie uczynię. Sprawdziłem tez manetkę (same włączniki w manetce są sprawne - duży klawisz jest rozwierny dwa pozostałe zwierne) na kostce manetki jest 12V. Chciałbym poza wymianą włącznika stopu jeśli to nie pomoże sprawdzić też dalej po przewodach, z tego co wyczytałem w schematach manetka połączona jest z komputerem który znajduje się pod lewym błotnikiem na wysokości bocznego kierunku przy słupku A? Tam naprawdę ktoś umieścił całą elektronikę sterującą autem? Czy w Y20DTH jest też czujnik sprzęgła? Miał ktoś z was tego typu problem?
- Polaris
- Przeglądacz
Parametr opisany jest "Przełącznik układu regulacji prędkości jazdy Niepr. - (I+R)" Cos takiego widnieje w programie. Właśnie sprawdziłem też że nie działają mi światła stop....
Czujnik sprzęgła dokopałem się i w parametrach bloków pomiarowych zmienia się z aktywnego na nieaktywny przy puszczaniu sprzęgła wiec powinien być ok.
Czujnik sprzęgła dokopałem się i w parametrach bloków pomiarowych zmienia się z aktywnego na nieaktywny przy puszczaniu sprzęgła wiec powinien być ok.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2018, 15:48 przez Polaris, łącznie zmieniany 1 raz.
- Polaris
- Przeglądacz
Czujnik hamulca sprawdzę jutro, ale co mam op comem uruchamiać to nie wiem.... Pisałem wyżej że działał, oraz że jest komunikat o manetce, coś jeszcze mogło się w programie samoczynnie unieruchomić i trzeba to odczarować na nowo?
- Polaris
- Przeglądacz
Najpierw rozebrałem stary włącznik STOP, podoginałem blaszki i wyczyściłem - stop zaczął działać, tempomat nie. Kupiłem nowy włącznik, wymieniłem tempomat działa. Zatem w moim przypadku winny był włącznik stopu. Dzięki Janus i tek7 za pomoc.
-
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira A OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Zamontowałem tempomat w mojej ZA OPC 2002 rok 192 km.
Montaż zacząłem od zamówienia op com z Chin. Zamówiłem na alliexpress.
Sprawdziłem i okazało się że moja OPC ma oryginalnie czujnik pedału sprzęgła także zamówiłem tylko używaną manetkę kierunków z tempomatem. Kostka do manetki była na miejscu.
Zmontowanie manetki i aktywowanie funkcji tempomatu w op com nie było jakieś bardzo skomplikowane.
Wszystko działa jak należy.
Gdyby ktoś potrzebował aktywować funkcje albo pomocy przy montażu na terenie woj. Pomorskiego to zapraszam do kontaktu.
Montaż zacząłem od zamówienia op com z Chin. Zamówiłem na alliexpress.
Sprawdziłem i okazało się że moja OPC ma oryginalnie czujnik pedału sprzęgła także zamówiłem tylko używaną manetkę kierunków z tempomatem. Kostka do manetki była na miejscu.
Zmontowanie manetki i aktywowanie funkcji tempomatu w op com nie było jakieś bardzo skomplikowane.
Wszystko działa jak należy.
Gdyby ktoś potrzebował aktywować funkcje albo pomocy przy montażu na terenie woj. Pomorskiego to zapraszam do kontaktu.
-
- Przeglądacz
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Zamontowałem tempomat czyli manetkę i czujnik sprzęgła. W komputerze przestawione że ,,istnieje''
Ale niestety nie działa. Jedna rzecz mnie zaciekawiła a mianowicie sprawdzając komputerem czujnik sprzęgła wciskając sprzęgło zmieniał sie z aktywny na nieaktywny czyli ok
Ale wciskając hamulec czujnik 1 zmieniał się ale czujnik 2 cały czas był aktywny. Czy tak ma być?
Sprawdzałem sam czujnik jedne styki są rozwarte a drugie zwarte a wciskając go zmieniają się jedne i drugie czyli chyba ok...
Ale niestety nie działa. Jedna rzecz mnie zaciekawiła a mianowicie sprawdzając komputerem czujnik sprzęgła wciskając sprzęgło zmieniał sie z aktywny na nieaktywny czyli ok
Ale wciskając hamulec czujnik 1 zmieniał się ale czujnik 2 cały czas był aktywny. Czy tak ma być?
Sprawdzałem sam czujnik jedne styki są rozwarte a drugie zwarte a wciskając go zmieniają się jedne i drugie czyli chyba ok...
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
Czy interfejs pokazuje prawidłowe reakcje na naciśnięcia przycisków na manetce??
Jeszcze jedna rzecz o której ludzie zapominają, a właściwie dwie:
1. Aby po uruchomieniu silnika załączył się tempomat, przynajmniej raz trzeba nacisnąć hamulec (musi pójść sygnał z czujnika).
2. Zafira nie ma kontrolki... A tempomat zaskakuje powyżej około 30km/h
Dodano po 7 minutach 48 sekundach:
Jeszcze jedna rzecz o której ludzie zapominają, a właściwie dwie:
1. Aby po uruchomieniu silnika załączył się tempomat, przynajmniej raz trzeba nacisnąć hamulec (musi pójść sygnał z czujnika).
2. Zafira nie ma kontrolki... A tempomat zaskakuje powyżej około 30km/h
Dodano po 7 minutach 48 sekundach:
Dobre pytanie - ustal która para styków to światła stop, a która to ta "druga". Jeżeli para NIE odpowiedzialna za stop odpowiada opisowi "Czujnik nr 2", to może być tak, że fabryka gdzieś w wiązce walnęła zworkę - żebyś nie miał lekko montując tempomat... Ta para styków dodatkowa (niby do tempomatu i komputera pokładowego) jest normalnie zwarta. Tam jest podane na styki +12V które idą do ECU silnika, a w momencie wciśnięcia pedału - napięcie zanika. Zamknięcie tego zworą może zablokować tempomat...
Ostatnio zmieniony 22 lip 2018, 20:59 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz