Sprężyny Zafira A
Moderator: Sebu$
Witam
Mam pytanie do użytkowników sprężyn D&D z Lublina. Moglibyście się pochwalić ile zrobiliście na nich kkm i jak się teraz sprawują. Widziałem w tym wątku pozytywne opinie na temat ww. sprężyn, ale z tego, co zauważyłem były to raczej pierwsze wrażenia po założeniu i niewielkich dystansach. Przymierzam się do ich zakupu i chciałbym się dowiedzieć w jakim są stanie po dłuższej eksploatacji.
P.S.
Czy ktoś pamięta i mógłby podać symbol sprężyn D&D na przód, dla silnika ZA silnik Z18XE?
Pzdr.
Mam pytanie do użytkowników sprężyn D&D z Lublina. Moglibyście się pochwalić ile zrobiliście na nich kkm i jak się teraz sprawują. Widziałem w tym wątku pozytywne opinie na temat ww. sprężyn, ale z tego, co zauważyłem były to raczej pierwsze wrażenia po założeniu i niewielkich dystansach. Przymierzam się do ich zakupu i chciałbym się dowiedzieć w jakim są stanie po dłuższej eksploatacji.
P.S.
Czy ktoś pamięta i mógłby podać symbol sprężyn D&D na przód, dla silnika ZA silnik Z18XE?
Pzdr.
Cześć. Kupiłem do swojej za sportowe amortyzatory i chcę wrzucić na to sprężyny obniżające. Do astry g jest większy wybór, ale czy będą pasować do zafiry?
Tipo 1.6 '92
Vectra A 2.0 GT '93
A4 B5 1.8T '00
Zafira A 1.8 '03
http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=22267
Vectra A 2.0 GT '93
A4 B5 1.8T '00
Zafira A 1.8 '03
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Do ZA też jest spory wybór, ostatnio zgłębiałem ten temat i można znaleźć sporo firm. Ja się szykuje na Eibacha - 705zł plus Kw.Strzelba pisze:Cześć. Kupiłem do swojej za sportowe amortyzatory i chcę wrzucić na to sprężyny obniżające. Do astry g jest większy wybór, ale czy będą pasować do zafiry?
ale czy będą pasować do zafiry
Tipo 1.6 '92
Vectra A 2.0 GT '93
A4 B5 1.8T '00
Zafira A 1.8 '03
Vectra A 2.0 GT '93
A4 B5 1.8T '00
Zafira A 1.8 '03
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Ogólnie chodzi o obciążenia sprężynAndrzej 85.g pisze:Witam,
moje pytanie dotyczy sprężyn na tył Zafira A.
Od czego pasują jeszcze prócz oryginalnych ?
np. Zafira B czy Astra G sedan, wizualnie takie same, ale czy napewno ?
Z góry dziękuję za informację
poprawiłem :>
Na forum obowiązują zasady ortografii, interpunkcji i gramatyki języka polskiego.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5722
Od strony drzwi pasażera masz info jakie obciążenie jest osi i tym się sugeruj
Ostatnio zmieniony 03 lis 2017, 20:36 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
To co podałem wyżej pasuje tylko do Zafiry A - zgodnie z numerem części.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- wampir11111
- Zafiromaniak
Bodek mi chodziło o to że kształt jest taki sam jak w Astrze G a Zafirze ABodek pisze:To co podałem wyżej pasuje tylko do Zafiry A - zgodnie z numerem części.
A wszystko różni się obciążeniami na oś
Kiedyś z kolegą sprawdziłem sprężyny z Astry G kombi do mojej Astry G sedan i było dużo wyżej
Więc myślę że sprężyny z Astry G sedan lub Astry G kombi będą podobne
To jest tabliczka z mojej Astry G sedan
1 to oś przednia
2 to oś tylna
Nacisk w kg
Ostatnio zmieniony 03 lis 2017, 21:02 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Jaka nasadka torx jest potrzebna do odkrecania amortyzatora tylnego? Nigdzie nie jest napisane jaki numer nasadki potrzebny jest a nie mam narzędzi wiec muszę dokupić.
Jaka nasadka torx jest potrzebna do odkrecania amortyzatora tylnego? Nigdzie nie jest napisane jaki numer nasadki potrzebny jest a nie mam narzędzi wiec muszę dokupić.
-
- Świeżak
- Imię: Maksymilian
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Nie otrzymawszy odpowiedzi, po przewertowaniu kilku stron, zakupiłem sprężyny firmy LESJÖFORS. Cena 106 zł za sztukę w UCANDO. Już po zakupach w internecie byłem w sklepie stacjonarnym i tak z ciekawości podpytałem sprzedawcę jakie sprężyny poleciłby do Zafiry A. Koleś długo nie myślał i powiedział "Jeśli są dostępne to brać D&D! za***ista sprawa! Tanie i dobre, nie obniżają samochodu, bardzo dobre sprężyny". Czytałem w tym wątku o tych sprężynach, ale posty były z przed 2 lat, cena sprężyn dużo niższa od innych producentów, także trochę obawiałem się tych D&D, wychodzi na to, że chyba niepotrzebnie
-
- Debiutant
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira A 1,8
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Jakieś 3-4 miesiące po zakupie Zośki złamała się sprężyna (lewy przód) w dosyć dziwnej sytuacji. Otóż wyjeżdżałem z garażu i jak zwykle zatrzymałem się przed nim aby zamknąć za sobą drzwi. Jest lekko z górki i kiedy zaciągałem ręczny usłyszałem że coś trzasnęło. Prędkość była w okolicy 1km/h bo wóz był już bliski zatrzymania. Na początku myślałem, że to zbieg okoliczności i sąsiad akurat czymś stuknął przy swoim majstrowaniu, ale szybko okazało się, że to jakieś pół zwoju z mojej sprężyny się złamało. Mechanik - dwie nowe sprężyny KYB - zbieżność. Mijają dwa lata + 4 miesiące i co?
I ta sama sprężyna, a więc lewy przód, złamana tak samo jak za pierwszym razem, tylko teraz nie wiem kiedy bo nic nie słyszałem (choć podejrzewam Czeską autostradę podczas powrotu z Chorwacji, bo był pewien łagodny dołek który przez dużą prędkość spowodował łagodne, nie nagłe, ale dosyć mocne ugięcie zawieszenia). Zwyczajnie dało się poczuć jaka cała masa pojazdu opada i miękko ląduje na wszystkich kołach równocześnie.
I teraz pytanie do doświadczonych użytkowników - to przypadek, że złamała się ta sama sprężyna w tym samym miejscu (ostatni zwój, dolny)? Jeśli nie, to jaka może być przyczyna? Na co zwrócić uwagę przy wymianie? Dodam, że oprócz sprężyn kupiłem nowe amortyzatory bo już najnowsze nie są a nie chcę za chwilę znowu płacić drugi raz za tę samą robotę (sam nie wymienię bo moje zaplecze warsztatowe, doświadczenie i czas są zbyt ograniczone)
I ta sama sprężyna, a więc lewy przód, złamana tak samo jak za pierwszym razem, tylko teraz nie wiem kiedy bo nic nie słyszałem (choć podejrzewam Czeską autostradę podczas powrotu z Chorwacji, bo był pewien łagodny dołek który przez dużą prędkość spowodował łagodne, nie nagłe, ale dosyć mocne ugięcie zawieszenia). Zwyczajnie dało się poczuć jaka cała masa pojazdu opada i miękko ląduje na wszystkich kołach równocześnie.
I teraz pytanie do doświadczonych użytkowników - to przypadek, że złamała się ta sama sprężyna w tym samym miejscu (ostatni zwój, dolny)? Jeśli nie, to jaka może być przyczyna? Na co zwrócić uwagę przy wymianie? Dodam, że oprócz sprężyn kupiłem nowe amortyzatory bo już najnowsze nie są a nie chcę za chwilę znowu płacić drugi raz za tę samą robotę (sam nie wymienię bo moje zaplecze warsztatowe, doświadczenie i czas są zbyt ograniczone)