Bodek pisze: ↑30 maja 2018, 21:34Sprawdziłem OP-COMem i wygląda na to że czujniki wyłączają się równo z kontrolką na guziku. Oczywiście nie mam pewności czy zachowuje się to tak samo kiedy podłączony jest moduł, ale to jak/czy moduł wpływa na sterowanie czujników i kontrolki wiesz na pewno Ty. Sprawdzając sugerowałem się wskazaniem "Stan czujników parkowania" oraz "Dioda LED włącznika czujników parkowania" w diagnostycznej liście danych w PAS. Stan "W pogotowiu" dla czujników i "Zał" dla diody zmienia się w tej samej chwili po ruszeniu na "Unieruchomiony" i "Wył".
Teraz pozostaje pytanie dlaczego PAS znika kiedy czujniki są jeszcze aktywne.
Ustawiłem pokazywanie i ukrywanie widoku czujników parkowania wg Twoich sugestii. To prawda że pomaga to na ukrywanie PASa na postoju. Jednak teraz w czasie parkowania, zanim widok czujników się pojawi, a potem zanim zacznie pokazywać odległości (długi widok "brak danych") to już prawie kończę parkować. Sory, ale podtrzymuję opinię że w 0.2x7 działało to lepiej.
spróbuję coś na to
poradzić... tylko kiedy po takim wyjściu mają się znów zacząć same pojawiać?
mozna
szybcie pokazać stan czujników, no ale to trzeba zrobić. Dane pojawiają się teraz później,... no ale tak musi być (za dużo pisania by to opisać dlaczego tak musi być) - niestety u jednych nie pojawia się nic - inni musza czekać dłużej... i tutaj jest znowu problem, albo będą zadowoleni jedni, albo drudzy - trzeba jakoś to wypośrodkować. Ograniczenia są jakie są... CAN tez ma swoje ograniczenia
KAMUI pisze:Tak przyszło mi do głowy, taka akcja -halogeny + światła cofania, da się to zrobić ?
Kod: Zaznacz cały
0000 00 0E 50050200000000 51050100000000 03 50050200001010 51050130300000 0064
KAMUI pisze:Takie przerwy w odczycie to tylko napięcie ładowania i pozycja EGR, reszta bez zastrzeżeń.
wbrek pozorom błędy odczytu na CAN zdarzają się bardzo często, czasami transmisja jest powtórzona... a czasami nic, zależy to od wielu czynników. Moduł jak nie poradzi sobie z odczytem, to wyświetla kreski, wtedy zwykle kolejny odczyt jest już ok. Ostatecznie można zrobić by pokazał ostatnio odczytaną wartość... ale za dużo przerabiania by teraz było.
barek16 pisze:Tak, ale to resetuje tylko ustawienia więc aktualizacji nie musisz robić.
Tak, oprogramowanie i konfiguracja są rozdzielone. Zmiana jednego nie wpływa na drugie.