Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
Moderator: Sebu$
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Nie wiem czy mierzyłeś te temperatury, ale może to być normalne zjawisko.
Niestety klimatronic nie czuje dokładnie tak jak Ty i czasami trzeba regulować temp...
Ja na początku mam ustawiony na ponad 20 stopni, ale jak pojeżdżę to muszę obniżać na 18-19*....
Niestety to jest automat, ale wymaga drobnych korekcji
Pozdr.
M.
Niestety klimatronic nie czuje dokładnie tak jak Ty i czasami trzeba regulować temp...
Ja na początku mam ustawiony na ponad 20 stopni, ale jak pojeżdżę to muszę obniżać na 18-19*....
Niestety to jest automat, ale wymaga drobnych korekcji
Pozdr.
M.
zgadzam sie z Maciek dzis jadac do pracy zauwazylem to samo zjawisko, auto grzalo a po jakichs 20 min nagle chlodny wiaterek, ale wyjechalem z miasta na teren niezabudowany wprost na mocno grzejace slonce,
moze i w twoim przypadku przemek83d jest to samo??
moze i w twoim przypadku przemek83d jest to samo??
bo to jest temperatura czujnika/czujnikoww aucie a nie odczuwalnaMaciek pisze:Ja na początku mam ustawiony na ponad 20 stopni, ale jak pojeżdżę to muszę obniżać na 18-19*....
Witam, mam problem w moim aucie z klimą. Jest ona nabita, szczelna, sprężarka załącza się ale niestety nie chłodzi. Co może być tego przyczyną?? Czekam na jakieś podpowiedzi.
Czy słychać u was w środku auta jak pracuje klimatyzacja. U mnie taki lekki szum kiedy się załacza, ale to chyba wentylator od klimy. Trochę to denerwujące, szczególnie na postoju.
Gdyby to był przekażnik to by się w ogóle nie załączyła. Może jakieś przewody pozapychane, czy czynnika nabiłeś tyle ile w instrukcji?
Gdyby to był przekażnik to by się w ogóle nie załączyła. Może jakieś przewody pozapychane, czy czynnika nabiłeś tyle ile w instrukcji?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez tomekuza, łącznie zmieniany 1 raz.
Może być kilka powodów. Zwykle w Zafirach pada chłodnica, wtedy układ się rozszczelnia, niezbędna wymiana. Ale może również być błąd na linii włącznik/wyłącznik klimy lub inny błąd komputera. Ja miałem pustą, mechanik mi nabił ale i tak nie działała (koszt 150 PLN). Podpoił tech-a i okazało się, że klima nie reaguje na wyłącznik, po prostu go nie widzi, doszedł do wniosku, że elektryk konieczny. U elektryka spędziłem 8 godzin (koszt 300 PLN). Szukali, grzebali, dłubali i dodłubali się... padł czujnik zamrażania.
z klima to jazdy w tym aucie są. Sprawdź (a raczej niech elektryk sprawdzi), czy nie padła cewka w sprężarce. Ja kupiłem auto, które stało 2 lata i miało przyrdzewiałe sprzęgło. Po nabiciu zaczęło chłodzić. Przez apre dni. Potem dup i znowu ciepło.
Okazało się, że zastane sprzęgło przeciążało sprężarkę, w której przepiła się cewka. Nie jest to goromny wydatek, a może to to...?
W Wawie mam naprawdę dobrego gościa, gdybyś chciał.
Ja.
Okazało się, że zastane sprzęgło przeciążało sprężarkę, w której przepiła się cewka. Nie jest to goromny wydatek, a może to to...?
W Wawie mam naprawdę dobrego gościa, gdybyś chciał.
Ja.