Podłączenie radia

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Xyloon

Podłączenie radia

#1 Post autor: Xyloon »

Witam. Czy mozecie mi powiedziec gdzie jest najblizszy punkt zasilania gdzie mozna podłączyć nieoryginalne radio? Chodzi mi o zasilanie po przekreceniu kluczyka. Nie wiem czy tak jest w kazdej Zafirze ale moje oryginalne radio dzialalo nawet po wyjeciu kluczyka ze stacyjki
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

U mnie jest tak ,że po wyjęciu kluczyka wyłącza sie radio. Troszke to dziwne , że u Ciebie jest inaczej. Co prawda na wyłączonym zapłonie mogłem włączyć radio tym głownym przyciskiem ale mimo wszystko , radyjko powinno sie wyłączyć po zgaszeniu silnika. Tak jest z orginalnym radiem.
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: gRZENIU »

jarecki69, Ja mam podobnie ....
GOTI

#4 Post autor: GOTI »

Xyloon pisze:Witam. Czy mozecie mi powiedziec gdzie jest najblizszy punkt zasilania gdzie mozna podłączyć nieoryginalne radio? Chodzi mi o zasilanie po przekreceniu kluczyka. Nie wiem czy tak jest w kazdej Zafirze ale moje oryginalne radio dzialalo nawet po wyjeciu kluczyka ze stacyjki
Przy oryginalnym radiu funkcje "Automatyczne wyłączanie" możesz aktywować w SETTINGS ;)
gRZENIU pisze:jarecki69, Ja mam podobnie ....
Temat dotyczy ZB

Nie wiem jakie radio posiadasz dlatego podsyłam tematy:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5197
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4837
Flora

#5 Post autor: Flora »

Czytanie ze zrozumieniem:
Xyloon pisze:Czy mozecie mi powiedziec gdzie jest najblizszy punkt zasilania gdzie mozna podłączyć nieoryginalne radio?
Nie chodzi o radio fabryczne, ale dokładane. W kostce radia znajdują się wszystkie potrzebne sygnały poza zasilaniem po zapłonie, na podstawie którego może się automatycznie włączać/wyłączać. Oryginalne radio informacje o zapłonie dostaje przez magistralę CAN.

Najbliżej będzie chyba dostać się do wiązki pod kierownicą i przy pomocy przekaźnika załączać dodatkowe zasilanie. Zasilanie po zapłonie można pociągnąć również z wiązki idącej lewym bokiem, przed drzwiami kierowcy. Niestety nie pamiętam jakie są dokładnie kolory przewodów.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2015, 14:00 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
GOTI

#6 Post autor: GOTI »

Moim zdaniem w poście są dwa zupełnie odbiegające od siebie problemy ;)

1.
Xyloon pisze:Czy mozecie mi powiedziec gdzie jest najblizszy punkt zasilania gdzie mozna podłączyć nieoryginalne radio?
2.
Xyloon pisze:moje oryginalne radio dzialalo nawet po wyjeciu kluczyka ze stacyjki
Niech autor doprecyzuje swoją wypowiedź żeby nie zrobiło sie zamieszanie :)
Xyloon

#7 Post autor: Xyloon »

Dalej napisałem ze chodzi mi o zasilanie po przekreceniu kluczyka czyli po zaplonie. Nie chce zeby w przypadku nie wyłączenia radia na noc rano akumulator odmówił współpracy
Xyloon

#8 Post autor: Xyloon »

Problem rozwiązany. A dla ludzi którzy będą mieli ten sam problem: zasilanie po zapłonie znajduje się we wtyczce przedniej zapalniczki (osobny nie podpięty czarny kabel) pozdrawiam
_model_

#9 Post autor: _model_ »

Xyloon pisze:Problem rozwiązany. A dla ludzi którzy będą mieli ten sam problem: zasilanie po zapłonie znajduje się we wtyczce przedniej zapalniczki (osobny nie podpięty czarny kabel) pozdrawiam
Jeżeli masz zapalniczkę to powinien byc podpięty, bo to podświetlenie zapalnicxki. A jeżei jest tylko gniazdo 12V to masz nie podpięty...
Spoznionysen

#10 Post autor: Spoznionysen »

Witam.
Mam problem z nie fabrycznym radiem.
Wymontowałem oryginalne radio cd30 mp3 w oryginalnej kostce od radia nie mogę znaleźć 12v po przekręceniu zapłonu jest tylko stały prąd. Wszystkie styki sprawdziłem prubowka I znalazłem tylko stały porady. W Internecie nic nie mogę znaleźć. Czy ktoś pomoże? Chodzi o to by załączać i wyłączać nie fabryczne radio po wyciągnięciu lub wlozeniu kluczyka
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, 15:40 przez Spoznionysen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#11 Post autor: Sebu$ »

powinien być na pinie 4 lub 5 - jak pamietam, kolor żółty

Obrazek

Obrazek
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Spoznionysen

#12 Post autor: Spoznionysen »

Jeśli chodzi o kostkę nie oryginalnego radia wszystko ok od kostki zafiry nie mogę znaleźć pradu po przekręceniu więc póki co dałem czerwony z żółtym razem do stałego ale muszę wyłączać i włączać radio ręcznie. Problem jest w instalacji zafira gdzie takiego prądu szukać od stacyjki na radio

Dodano po 2 godzinach 10 minutach 36 sekundach:
Podłączenie radia
Wszystko chodzi o to jak w seryjnym radiu. Wyłączania i wlaczanie z kluczyka jeśli ktoś dalej nie rozumie w oryginalnej kostce tego nie znalazłem. Jest tylko prad staly i szukam alternatywy w podłączeniu nieorginalnego radia by startowało ,,Przy przekręceniu kluczyka,, A po wyjęciu kluczyka gaslo. Jaśniej już nie umiem
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, 16:07 przez Spoznionysen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#13 Post autor: Rybka »

Plus po zapłonie znajdziesz w podświetleniu gniazda zapalniczki przód.
W kostce do radia nie ma plusa po zapłonie.
Spoznionysen

#14 Post autor: Spoznionysen »

Rybka pisze: 17 cze 2018, 19:30 Plus po zapłonie znajdziesz w podświetleniu gniazda zapalniczki przód.
W kostce do radia nie ma plusa po zapłonie.
Zrobiłem tak . I podłączyłem do zapalniczki funkcjonuje szkoda tylko że z 2 pozycji kluczyka A nie z pierwszej dzięki wszystkim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”