[B] - Ostap - ZB Z19DT 2006 DPF out AFL metro
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zbieżność chyba się uspokoiła, przy 190 puszczam kierownicę i jest ok, przy mniejszych prędkościach też jest ok.
Niestety drgania na kierownicy nie ustąpiły ;(
Mam już ku.. dość.
Od 120 do 140 drga jak drgała. Bez zmian.
Tuleje sanek oglądałem dokładnie.
Dużo roboty aby całe sanki wyjąć?
Czy zużyte poduszki skrzyni/silnika mogą powodować drgania?
Piasty da się jakoś sprawdzić?
Jak sprawdzić maglownicę?
Zbieżność może powodować drgania?
Dziwne bo jak złożyłem wszystko i jechałem 6km to wszystko było ok, zero drgań. Tak się cieszyłem a tu chu...
1k opony, 1k wcześniej, pewnie z 800zl teraz za części a kierowca jak napie.... tak napie...
Ktoś się podejmie naprawy tego szrota? Bo ja mam chyba dość.
Niestety drgania na kierownicy nie ustąpiły ;(
Mam już ku.. dość.
Od 120 do 140 drga jak drgała. Bez zmian.
Tuleje sanek oglądałem dokładnie.
Dużo roboty aby całe sanki wyjąć?
Czy zużyte poduszki skrzyni/silnika mogą powodować drgania?
Piasty da się jakoś sprawdzić?
Jak sprawdzić maglownicę?
Zbieżność może powodować drgania?
Dziwne bo jak złożyłem wszystko i jechałem 6km to wszystko było ok, zero drgań. Tak się cieszyłem a tu chu...
1k opony, 1k wcześniej, pewnie z 800zl teraz za części a kierowca jak napie.... tak napie...
Ktoś się podejmie naprawy tego szrota? Bo ja mam chyba dość.
- Ostap
- Zafiromaniak
Dziś kupiłem miernik zegarowy, będę sprawdzał piasty. Kupiłem bez trzymania bo stojak zrobię sobie sam.
Dziś tel od kolegi, części 900 jego robocizna i udostępnienie garażu 50 czyli 1k znowu ;(
tzn + poliuretan + mocowania to 1560 razem, ja pier... dramat.
3.5k a kierownica telepie
Pięknie się wjeb... z tym szrotem. Niech mi ktoś powie, że opel jest ok to pierwszy rzucam kamieniem.
Dziś tel od kolegi, części 900 jego robocizna i udostępnienie garażu 50 czyli 1k znowu ;(
tzn + poliuretan + mocowania to 1560 razem, ja pier... dramat.
3.5k a kierownica telepie
Pięknie się wjeb... z tym szrotem. Niech mi ktoś powie, że opel jest ok to pierwszy rzucam kamieniem.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2018, 20:55 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Opel jest a co do poduszek silnika i drgań to możesz sprawdzić czy na innym biegu jest tak samo przy tych prędkościach (120-140)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
A co z oponami, może masz jakąś wadliwą ewentualnie luzy na półosi.
- Ostap
- Zafiromaniak
Opony nówki idealnie proste bez ruchu góra-dół, prawo-lewo.
Półosie nowe
Ogólnie to wszystko to co do tej pory wymieniłem kwalifikowało się do wymiany bo większość rzeczy była jeszcze ori. Półosie miały duży luz. Z prawej strony wymieniłem półoś do podpory, samej podpory nie ruszałem bo jest raczej dobra. Sprawdzaliśmy czy nie ma luzu.
Na piątek jestem umówiony na doważanie na aucie ale przed tym chcę sprawdzić piasty bo jeśli jest krzywa to nie ma sensu doważać.
Muszę nagrać te drgania ale nie mam teraz jak bo codziennie do 12:30 jestem nianią a na 13 do roboty
Półosie nowe
Ogólnie to wszystko to co do tej pory wymieniłem kwalifikowało się do wymiany bo większość rzeczy była jeszcze ori. Półosie miały duży luz. Z prawej strony wymieniłem półoś do podpory, samej podpory nie ruszałem bo jest raczej dobra. Sprawdzaliśmy czy nie ma luzu.
Na piątek jestem umówiony na doważanie na aucie ale przed tym chcę sprawdzić piasty bo jeśli jest krzywa to nie ma sensu doważać.
Muszę nagrać te drgania ale nie mam teraz jak bo codziennie do 12:30 jestem nianią a na 13 do roboty
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Złośliwość rzeczy martwych ...jeśli przeguby były robione to co tu jeszcze może mieć wpływ?...
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mogę pocieszyć że u mnie właśnie też zaczęła drgać kiera. Do 120 ok potem do 140 w miarę a powyżej masakra. Na zimówkach nie było najmniejszych drgań więc mam nadzieję że to koła, chociaż były wyważane przed założeniem. Również mam luz na prawej półosi ale nie na przegubach tylko na tym wieloklinie wałka który wchodzi w przegub wewnętrzny.
- Ostap
- Zafiromaniak
Dziękuję ale jakoś nie potrafię się pocieszyć czyimś nieszczęściem
Dziś będzie czujnik, dorobię mocowanie i organizuję siostrę do opieki w czwartek i będę sprawdzał piasty.
Jeśli proste to jadę na doważanie za skromne 120zl a jak krzywe to puszczam na luz i do wisły niech leci.
Dziś będzie czujnik, dorobię mocowanie i organizuję siostrę do opieki w czwartek i będę sprawdzał piasty.
Jeśli proste to jadę na doważanie za skromne 120zl a jak krzywe to puszczam na luz i do wisły niech leci.
-
- Debiutant
- Auto: ZC FL OPC Line 1.6 200KM
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16SHT
Powiem Ci że jak miałem ZB też miałem problem z drganiem 120-140 wymieniałem, wahacze, końcówki drążków, drążki, przegub, gumy, stabilizatora felgi letnie zimowe, opony. Wyważałem w kilku warsztatach i wyważałem dynamicznie. Nic nie pomogło. Raz było lepiej raz gorzej nigdy nie ustąpiło całkowicie.
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Co dziwniejsze, to moja też ma jakieś tam drgania w okolicy 140 km/h. Niby niewielkie, ale jednak są.
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
- Ostap
- Zafiromaniak
Nawet mi o tym nie mów ;(tEREk pisze: ↑26 cze 2018, 21:06 Powiem Ci że jak miałem ZB też miałem problem z drganiem 120-140 wymieniałem, wahacze, końcówki drążków, drążki, przegub, gumy, stabilizatora felgi letnie zimowe, opony. Wyważałem w kilku warsztatach i wyważałem dynamicznie. Nic nie pomogło. Raz było lepiej raz gorzej nigdy nie ustąpiło całkowicie.
Czujnik już mam, pręt od magnesu na gwint jest, mocny neodym też, jutro zrobię dwa ramiona i sprawdzam w czwartek.
Gdzieś czytałem, że czujnik musi być przymocowany do zwrotnicy a nie błotnika. Myślę, że nie jest to aż tak istotne. Ważne aby nie ruszać zbędnie wszystkim.
Dodano po 2 minutach :
Aha, jak z tarczą nie będzie bicia to chyba nie ma sensu sprawdzać piasty bez tarczy?
- Ostap
- Zafiromaniak
Jak jeżdżę do znajomego tokarza to on zawsze na taki czujnik montuje materiał i mówił, że bez tego to nic nie zrobi a teraz i ja taki czujnik potrzebowałem
Wczoraj kupiłem za 2zl 5 nakrętek M16 aby podłożyć pod śruby bo tarcza musi być dobrze dokręcona.
Na jednym filmiku gość ma zamontowany do podłoża czujnik i też wskazuje, tylko czy dobrze?
Jak będzie chwila to zrobię dwa testy, na zwrotnicy i np na błotniku.
Siostrę już ogarnąłem do pilnowania brzdąca to może mi się uda wszystko
Wczoraj kupiłem za 2zl 5 nakrętek M16 aby podłożyć pod śruby bo tarcza musi być dobrze dokręcona.
Na jednym filmiku gość ma zamontowany do podłoża czujnik i też wskazuje, tylko czy dobrze?
Jak będzie chwila to zrobię dwa testy, na zwrotnicy i np na błotniku.
Siostrę już ogarnąłem do pilnowania brzdąca to może mi się uda wszystko