Interfejs diagnostyczny OBD ... - problemy z użytkowaniem
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Pawel
- Auto: 1.9 CDTI Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nie mam pojęcia co wybrać na ebay.de znalazłem op-com wersja V 1.95 z programem w jezyku angielskim mi zależy na wersji PL
https: §1pkt7 regulaminu - link skasowałem - Rybka
czy jak jest soft V 1.95 to mogę każdy program pobrać ? np ten OP-COM CHINA 08-2010 PL + sterowniki windows 7 64bit.rar znalazłem coś takiego też :
OP-COM-121231i-PL.exe czy to jest aktualizacja tylko ? opis jest taki ( Ta wersja wprowadza wyłącznie nową wersję oprogramowania sprzętowego.
- Nowe funkcje i obsługa kolejnych modeli będzie dodana w kolejnej wersji programu.)
niech ktoś mi doradzi czy ten V 1.95 może być czy szukać inny może ktoś wysłać na pw
https: §1pkt7 regulaminu - link skasowałem - Rybka
czy jak jest soft V 1.95 to mogę każdy program pobrać ? np ten OP-COM CHINA 08-2010 PL + sterowniki windows 7 64bit.rar znalazłem coś takiego też :
OP-COM-121231i-PL.exe czy to jest aktualizacja tylko ? opis jest taki ( Ta wersja wprowadza wyłącznie nową wersję oprogramowania sprzętowego.
- Nowe funkcje i obsługa kolejnych modeli będzie dodana w kolejnej wersji programu.)
niech ktoś mi doradzi czy ten V 1.95 może być czy szukać inny może ktoś wysłać na pw
Ostatnio zmieniony 21 cze 2018, 20:35 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Obejmuje on prawie wszystkie samochody Opel, w tym jeszcze nowsze samochody z diagnostyką magistrali CAN, takie jak Vectra-C, Astra-H, Zafira-B.
Ten program pozwala odczytać i wyczyścić kody błędów, wyświetlać dane w czasie rzeczywistym i umożliwia wykonywanie testów wyjściowych.
Program obsługuje wiele jednostek sterujących, takich jak silnik, automatyczna skrzynia biegów, ABS, poduszka powietrzna, moduł chłodzenia silnika.
Co więcej chcieć,wszystko będzie działać.
Obejmuje on prawie wszystkie samochody Opel, w tym jeszcze nowsze samochody z diagnostyką magistrali CAN, takie jak Vectra-C, Astra-H, Zafira-B.
Ten program pozwala odczytać i wyczyścić kody błędów, wyświetlać dane w czasie rzeczywistym i umożliwia wykonywanie testów wyjściowych.
Program obsługuje wiele jednostek sterujących, takich jak silnik, automatyczna skrzynia biegów, ABS, poduszka powietrzna, moduł chłodzenia silnika.
Co więcej chcieć,wszystko będzie działać.
-
- Przeglądacz
ok juz mam opcoma zainstalowałem program po podłączeniu do auta i wciśnięciu Can wyskakuje mi brak komunikacji ECU lub cos HSCA jakos tak próbowałem pod zafire B i corse D ten sam kłopot Czy ktoś wie co trzeba zrobić ? CZy w ustawieniach trzeba zmienić coś Interfejs A , B, C < d jak podłącze opcoma swieci mi sie czerowne swiatelko i żółte
Ostatnio zmieniony 01 lip 2018, 09:29 przez Abram2006, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
W menadżerze urządzeń jak wyglądają sterowniki?.
W menadżerze urządzeń jak wyglądają sterowniki?.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2018, 17:42 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
opcom V 1,95 ) programy jakie instalowałem to :
OP-COM.CHINA.08-2010 fixed drivers(rozpakowana instalka) ,
OP-COM startujesz z PL+ ,VAUX-COM_120309a+131223d_GB+OcFlash China
w menadżerze urządzeń widać usb op com nie wiem co źle robię nie znam sie na tym sterowniki też instalowałem pod Windowsa Wcześniej kupiłem delphin za 500zł było to samo
Nie wiem gdzie robię błąd Jak ktoś się na tym dobrze zna mogę wysłać do niego laptopa ( system wgram według uznania ) plus op-coma pokryje koszty wysyłki oczywiście
OP-COM.CHINA.08-2010 fixed drivers(rozpakowana instalka) ,
OP-COM startujesz z PL+ ,VAUX-COM_120309a+131223d_GB+OcFlash China
w menadżerze urządzeń widać usb op com nie wiem co źle robię nie znam sie na tym sterowniki też instalowałem pod Windowsa Wcześniej kupiłem delphin za 500zł było to samo
Nie wiem gdzie robię błąd Jak ktoś się na tym dobrze zna mogę wysłać do niego laptopa ( system wgram według uznania ) plus op-coma pokryje koszty wysyłki oczywiście
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Nie mam pod ręką teraz opcoma ale jutro będe komuś instalował to coś ci więcej napisze.
Mam pytanie czy robiłeś test opcoma w programie co wyszło?.
Nie pytałem o system jaki masz?.
Mam pytanie czy robiłeś test opcoma w programie co wyszło?.
Nie pytałem o system jaki masz?.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2018, 18:53 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
Mam win7 test robilem wyszlo ok ale za jazdy razem brak komunikacji Mam jeszcze jednego laptopa starszy w nim win 10 moge wgrac dowolny i go komus wyslac raxem z opcom Probowalem w swoich dwoch autach wynik taki sam Postaram sie najpozniej w weekend wstawic zdj jak to wyglada umnie moze robie cos zle
Tak czy inaczej dzieki za pomoc
Tak czy inaczej dzieki za pomoc
- Dziadek13
- Zafiromaniak
System bardzo dobry to opcoma i nie powinno być żadnych problemów.
Jak instalowałeś OP-COM.CHINA.08-2010 fixed drivers(rozpakowana instalka) to na końcu była opcja instalowania sterowników i zainstalowałeś je bo powinieneś je zainstalować ?.
Na drugim foto walnął błędem no ale mam W10 zawsze jest problem musiałbym wyłączyć podpisywanie sterowników.
W zainstalowanym katalogu opcoma o którym pisze jest katalog Drivers i tam są sterowniki weź ręcznie zainstalij, lub aktualizuj i wskaż ten katalog.
Jak instalowałeś OP-COM.CHINA.08-2010 fixed drivers(rozpakowana instalka) to na końcu była opcja instalowania sterowników i zainstalowałeś je bo powinieneś je zainstalować ?.
Na drugim foto walnął błędem no ale mam W10 zawsze jest problem musiałbym wyłączyć podpisywanie sterowników.
W zainstalowanym katalogu opcoma o którym pisze jest katalog Drivers i tam są sterowniki weź ręcznie zainstalij, lub aktualizuj i wskaż ten katalog.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2018, 21:41 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Przeglądacz
ok ale jak podczas instalajci instaluje system sterowniki to mam jeszcze raz je zainstalowac ?
Dodano po 6 minutach 49 sekundach:
w jakiej kolejności robicie podłączenie auta pod kompa ?
w zainstalowanym programie opcom jest folder Driver ale nie moge go wskazac bo nie dziala dodanie sterownikow
Dodano po 6 minutach 49 sekundach:
w jakiej kolejności robicie podłączenie auta pod kompa ?
w zainstalowanym programie opcom jest folder Driver ale nie moge go wskazac bo nie dziala dodanie sterownikow
Ostatnio zmieniony 02 lip 2018, 19:06 przez Abram2006, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
System nie powinien instalować swoich sterowników program powinien zainstalować swoje i po zainstalowaniu powinien być zielony ptaszek że sterowniki zainstalowane są ok.
Pokaż foto z menadżera urządzeń z podłączonym opcomem.
Co do kolejności nie ma znaczenia.
Pokaż foto z menadżera urządzeń z podłączonym opcomem.
Co do kolejności nie ma znaczenia.
-
- Przeglądacz
dziwne przed zainstalowaniem sterownikow menager widział op coma ale był wykrzyknik Po zainstalowaniu sterowników op com znikł ( teraz nazywa sie USB serial Convekter ) ktoś wie dlaczego
Dodano po 7 minutach 6 sekundach:
może kłopot leży w sterownikach jak pisałeś mi że mam zainstalować sterowniki w zainstalowanym programie u mnie to nie działa
Robiłem tak jak na zdjęciach i pisałeś
Dodano po 7 minutach 6 sekundach:
może kłopot leży w sterownikach jak pisałeś mi że mam zainstalować sterowniki w zainstalowanym programie u mnie to nie działa
Robiłem tak jak na zdjęciach i pisałeś
Ostatnio zmieniony 02 lip 2018, 19:24 przez Abram2006, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Właśnie ten żółty wykrzyknik wskazuje na brak sterowników lub źle zainstalowane.
Dlatego chciałem foto z menadżera urządzeń z podłączonym opcomem.
A USB serial Convekter wskazuje że jest ok bo tak powinien tak się nazywać.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2018, 21:04 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.