Demontaż szyby w tylnych drzwiach

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Imię: Adam
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Demontaż szyby w tylnych drzwiach

#1 Post autor: shadow »

Może ktoś wie jak można zdemontować szybkę w tylnych drzwiach, tą małą nieruchomą?
Flora

#2 Post autor: Flora »

Trzeba wykręcić prowadnicę. Wkręt znajduje się wewnątrz uszczelki, przy górnej krawędzi prowadnicy. Teoretycznie po opuszczeniu szyby i poluzowaniu prowadnicy powinno się udać odchylić ją na tyle aby wysunąć małą szybkę, ale zdecydowanie lepiej dać sobie trochę czasu i dostać się pod tapicerkę. Żeby swobodnie operować małą szybą trzeba odkręcić dolną śrubę prowadnicy, która znajduje się wewnątrz drzwi. Szybę również łatwiej wyciągnąć dołem.
Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#3 Post autor: shadow »

Podziękował :piwo: szczególnie za podpowiedź, że jest śruba na górze prowadnicy
Odkręciłem całą prowadnice i ją wyjąłem, wtedy szybkę wystarczy przesunąć w bok.
bluevir

#4 Post autor: bluevir »

Witam serdecznie.
Wczoraj próbowałem zdemontować szybę w tylnych drzwiach, w celu jej łatwiejszego oklejenia folią.
Rozwierciłem nity trzymające mechanizmy, jednak szyby tak czy inaczej nie da się wyjąć.
Czy ktoś z Was zna sposób na jej demontaż i ponowny montaż? Będę wdzięczny za szczegółowy opis.
Pozdrawiam.
Skasowany użytkownik 6483

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Musisz usunąć na początek tą małą szybkę. Na górze wymacaj pod uszczelką gumową, taką schowaną śrubkę . Ona przytrzymuje tą ramkę dzielącą szyby. Opuść dużą szybę i wyciągnij ramkę a później tą małą szybkę. Po tym zabiegu możesz tak manewrować dużą szybą aby wyskoczyła z prowadnić mechanizmu podnoszenia szyby. Nie ma tu żadnej filozofi. Dasz radę :)
Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#6 Post autor: shadow »

Nic nie trzeba rozwiercać.
zdejmujesz boczek, opiszczasz szybę, odkręcasz na dole dwie śruby trzymające prowadnicę (tą dzielącą szyby), i od góry jeszcze jedną schowaną śrubę. Wyciągasz prowadnicę i trujkącik. Następnie przy dolenj krawędzi szyby luzujesz śrubę która trzyma szybę z mechanizmem i ją wyciągasz.
Pierwszy raz rozbierałem 20-30 min po podpowiedzi Marcina a za drugim razem zajęło mi to może 5 min.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”