Dwa tygodnie temu kupiłem Zafirę C 1.4 T 140 KM 12.2011r. Samochód kupiłem sam w Szwajcarii i tutaj narazie nim jeżdżę. Przebieg 120 tyś km. Samochód praktycznie do końca serwisowany w autoryzowanym serwisie Opla. Ostatni serwis zrobiony 2 mc przed zakupem. Samochód miał być do poprawek lakierniczych... po tygodniu użytkowania pojawiły się problemy z silnikiem, cały czas świeci Check Engine ( pomaranczowa kontrolka silnika).
1. Podczas pracy na biegu jałowym czasami delikatnie spadają obroty - na obrotomierzu praktycznie tego nie widać.
2. Podczas przyśpieszania czuć przerywanie - wrażenie włączania się i wyłączania Turbo, silnik nie ma mocy.
3. Znaczne wycieki oleju spod dwóch czujników wałków rozrząd - czy to częsta usterka? Czy poniżej czujników znajdują się jeszcze jakieś uszczelniacze? Czy pompa wody ma styczność z olejem silnikowym ?
Byłem w serwisie, odczyt kodów
P0014
P0097
P0113
P0237
P112D
P11C2
Sprawdzałem wąż idący z kolektora dolotowego do turbiny - zaworek zwrotny działa, wycieku oleju z odmy membrany nie ma. Zaworka zwrotnego w kolektorze dolotowym nie widzę ( trudny dostęp). Kolektor o numerach: 55573171 ( czy napewno posiada zaworek zwrotny ?)
Chodzi mi głównie o pomoc dotyczącą błędów...
Podejrzewam układ Odmy lub Przepływomierz ?
Czy ktoś mógłby pomóc ?