OLEJ a fakty i mity dotyczące skrzyni M20 M32 .
-
- Debiutant
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.8 16V
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
-
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Auto: Zafira B 1.9CDTI
- Model: Design
- Oznaczenie silnika: Z19DT
SIemanko. Jest sprawa.
Wymieniłem olej w skrzyni z oryginalnego GM na Titan Sintofluid SAE 75W80 GL-5. I po kilku dniach przejeżdżając między domkami zauważyłem że doszedł mi dźwięk którego nie było wcześniej. Dźwięk pojawia się przy przekroczeniu około 50km/h.
Na filmiku poniżej koło jest rozbujane na 6 biegu prędkość 80-90km/h i dźwięk jest bardzo wyraźny. Teraz pytanie co to może być Dodam iż przy wymianie oleju wlałem 2,8 litra bałem się że będzie lipa ale doczytałem że skrzynia nadmiar wyrzuci i będzie stan maksymalny oleju w niej i rzeczywiście skrzynia nadmiar wyrzuciła. Ktoś coś podpowie ?
Link do filmiku: https://youtu.be/49Oj0bEVYS0
Pozdrawiam
Wymieniłem olej w skrzyni z oryginalnego GM na Titan Sintofluid SAE 75W80 GL-5. I po kilku dniach przejeżdżając między domkami zauważyłem że doszedł mi dźwięk którego nie było wcześniej. Dźwięk pojawia się przy przekroczeniu około 50km/h.
Na filmiku poniżej koło jest rozbujane na 6 biegu prędkość 80-90km/h i dźwięk jest bardzo wyraźny. Teraz pytanie co to może być Dodam iż przy wymianie oleju wlałem 2,8 litra bałem się że będzie lipa ale doczytałem że skrzynia nadmiar wyrzuci i będzie stan maksymalny oleju w niej i rzeczywiście skrzynia nadmiar wyrzuciła. Ktoś coś podpowie ?
Link do filmiku: https://youtu.be/49Oj0bEVYS0
Pozdrawiam
-
- Świeżak
Sorki wstawiłem na prywatny już jest poprawione powinien działać Zastanawiam się nad dodaniem MoS2 z Liqui Moly ale ogólnie jeszcze czeka mnie test czy tyrkotanie będzie po rozpędzeniu koła i rozsprzęgleniu skrzyni jeśli tak to znaczyłoby że dźwięki pojawiają się przy przegubie wewnętrznym wychodzącym ze skrzyni przynajmniej ja tak to rozkminiam Dźwięk jest słyszalny tylko przy stronie gdzie jest skrzynia dlatego obawiam się najgorszego tylko dziwna sprawa że po wymianie oleju to wyszło... i to tyrkotanie łożysko raczej tak nie wydaje dźwięków tym bardziej że zero oznak uszkodzeń skrzyni zero szumów i wajcha od biegów sztywna zero ruchów przy jeździe. Jedynie problem z wrzucaniem jedynki i wstecznego ale po rozgrzaniu silnika przechodzi zazwyczaj
Ostatnio zmieniony 01 cze 2018, 22:28 przez jacobsen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Hm dziwna sprawa ale olej na pewno nie zaszkodził by skrzyni raczej to zbieg okoliczności ...a te przeguby sprawdzałeś?
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
-
- Świeżak
Przeguby zewnętrzne napewno nie są walnięte bo zdjąłem potem koło i ewidentnie okolice skrzyni tylko właśnie teraz sprawa jak to sprawdzić. Rozumiem że skrzynia jeśli ma wydawać takie dźwięki to tylko i wyłącznie na biegu i na zaprzęgniętym wałku ale jeśli rozpędzę koło wcisne sprzęgło i zrzucę bieg i dźwięk zaniknie to znaczy że skrzynia jeśli natomiast dalej dźwięk będzie to obstawiam że przegub wewnętrzny tylko teraz niech ktoś mnie zatwierdzi że się nie mylę bo rozumiem że jeśli rozpędzę koło zrzucę bieg i przytrzymam na wciśniętym sprzęgle to skrzynia nie będzie miała żadnego przełożenia i nie będzie wykonywać żadnego ruchu poza układem różnicowym ? nie znam się szczerze mówiąc dlatego dopytuje może ktoś doradzi coś lepszego aby sprawdzić w czym tkwi problem
-
- Świeżak
A więc doszedłem do wszystkiego. Jak się okazuje dźwięk był słyszalny mocno w okolicy skrzyni ale nie daje za wygraną więc sprawdziałem 2 raz zdjąłem koło i z drugiej strony i jak się okazało dźwięk pochodzi z przegubu po drugiej stronie. Ale że odbijał się mocno to był wykrywalny po drugiej stronie przy skrzyni uwierzcie dopiero rozpędziłem bez opony układ i wsadziłem głowę od strony przegubu i dopiero wykryłem miejsce z którego powstaje dźwięk teraz kwestia czy to nie początek końca przegubu Ale wolę tą wersję niż wersje ze skrzynią
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Panowie a ktoś może mi powiedzieć jakie klucze są potrzebne do odkręcenia korka spustowego i wlewowego w skrzyni M32? Torx czy imbus?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Imię: Jacek
- Auto: Opel Zafira 1.9 CDTI
- Model: ZB
Zgadza się że najlepszy olej to FUCHS TITAN, wymieniłem jak tylko kupiłem auto i stosuję 2,8 l za to wymiana to polecono mi stosować co drugą wymianę z olejem w silniku.