[A] Przepływomierz - diagnostyka, czyszczenie, wymiana, jaki

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira A 1.8 2004r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#211 Post autor: muraww »

Odłaczyłem akumulator już wczoraj i tak sobie stoi czekając na przepływkę. Też mi się tak wydawało że należało by komputer zresetować

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#212 Post autor: muraww »

zczytałem dzisiaj z odpoczywającej zafiryndy błędy i poza oczywistymi błędami od przepływki ( 0110 , 0100 , 0170 ) pojawił się też 0340 czyli o ile się nie mylę błąd sygnału z czujnika wałka rozrządu - TO NORMALNE przy uszkodzeniu przepływomierza ???
Ostatnio zmieniony 12 lip 2018, 20:09 przez muraww, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#213 Post autor: muraww »

No to koledzy jest problem z zafirą, przepływka przyszła zamontowałem a samochód jak nie chodził tak nie chodzi! Odpaliłem zaczoł dziwnie pracować tak jakby nie chodził na wszystkich, jakoś dojechałem do warsztatu ale juz pod serwisem zrobił sie strasznie twardy pedał hamulca. Pod komputerem poza błedami przepływki okazało się ze wypada zapłon, za chwilę mają podmienić cewkę i zobaczyć. Tylko od cxego twardy pedał hamulca?

Dodano po 1 godzinie 28 minutach 29 sekundach:
Panowie pomocy ! Wymiana przepływomierza i cewki nic nie dała wywala błedy - przepływomierza, czujnika wałka rozrządu, wypadanie zapłonu, przekaźnik klimatyzacji, pali się check i czasami kontrola trakcji. Motor pracuje ni równo jak by nie pracował na wszystkich no i co dziwne robi się twardy pedał hamulca. Ktoś coś ???

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#214 Post autor: muraww »

Koledzy zafirynda naprawiona :) Przestroga dla wszystkich ktorym fachowcy beda chcieli wymieniać polowe samochodu. W moim przypadku podczas wymieniania przepływki zsunął się wężyk od podciśnienia z przepustnicy, auto totalnie zwariowało, wywalało błędy od czujnika położenia wałka, błąd przekaznika klimy, wypadanie zapłonu, błędy immobilajzera, błędy przepływomierza i tysiąc innych. Byłem już umowiony na naprawę sterownika silnika bo to objawy idealnie pasujace do sterownika. Coś mnie jednak tkneło i wsadziłem łapę za silnik i namacałem zwisającą rurkę :) U mnie robił sie jeszcze twardy pedał hamulca. Co do przepływki polecam sklep JARCARS jest na allegro koszt oryginalnego przepływomierza 385 zł z przesyłką. Zakładałem tańszą o 100 zł Magneti Marelli nic z tego lepiej dopłacić i brać oryginał.

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#215 Post autor: Tazz »

Miałem właśnie wcześniej pisać o tym podciśnieniu ze coś jest nie tak bo to pasowało do twardego hamulca (serwo nie miało wspomagania) ale nie zdążyłem napisać bo koniec przerwy a później czasu już nie było... Fajnie ze udało się naprawić :ok: mówiłem żeby się nie bawić w inne przeplywki niż orginal :P
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Model: A
#216 Post autor: szura217 »

Dobrze, że po wymianie przepływomierza udało się bezkosztowo :ok: Co oryginał to oryginał :)
Obrazek

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#217 Post autor: muraww »

co ciekawe auto stało dwa dni w servisie, podmieniali fachowcy cewkę, zmieniali świece i chcieli już czujnik położenia wałka na szczęście w pore przyjechałem zabrałem kluczyki i u nich na placu naprawiłem zafirynde. widok opadających szczęk panów fachmanów bezcenny :) :lol:

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#218 Post autor: muraww »

Panowie znowu mam problem, czyżby znowu padła przepływka? niedawno przyjechałem z urlopu i na szczęście podczas niego nie było żadnych problemów. dwa dni temu zaczęła zapalać mi się kontrolka od esp zapalała się i znikała czasami z nią zapalała się kontrolka auta z kluczykiem. sprawdziłem błędy i wyszedł 2108 czyli abs. teraz obie kontrolki palą się cały czas i doszły jeszcze błędy : 2104, 0110,0100, 1530. Zafirynda pracuje w miarę normalnie ale wczoraj na skrzyżowaniu mi zgasła i teraz zauważyłem że obroty podczas jazdy lubią spadać dosyć nisko podczas zmiany biegów i jak wyrzucę na luz. Czyżby nowa przepływka padła ?

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
#219 Post autor: szura217 »

Prędzej czujnik ABS w lewej przedniej piśmie, miałem z dwa lata temu podobnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#220 Post autor: muraww »

czyli piasta do wymiany? da się to jakoś sprawdzić ?

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
#221 Post autor: szura217 »

Zasadniczo powinno się czujnik podpiąć pod oscyloskop i kręcić piastą, czyli sprawdzić czy podaje sygnał, warto też sprawdzić czy przewody idące do czujnika nie są uszkodzone.
Obrazek

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#222 Post autor: muraww »

aktualnie sprawa ma się tak : wczoraj wieczorem odpiąłem przepływomierz po jakiś 5 minutach jazdy obroty wróciły do normy czyli podczas jazdy na luzie 950 obr.a po zatrzymaniu spada na 900 i jest tak jak być powinno. auto z kluczykiem zgasło i zapalił się check oraz esp. dzisiaj rano przejechałem jakieś 5 km i nadal obroty są ok pod pracą podpiąłem przepływkę i przyjechałem do domu, zgasiłem go i odpaliłem jeszcze raz esp zgasło pozostał jedynie check. ten samochód zaskakuje mnie codziennie :) . Dlaczego jeżeli nawet jest padnięty czujnik abs to nie zapala się kontrolka od abs-u ?
Ostatnio zmieniony 09 sie 2018, 13:25 przez muraww, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
#223 Post autor: szura217 »

To jest ciekawostka, mi powiem szczerze czasem tylko się zapalała kontrolka od ESP i ABS, a zafira bardzo często gasła przy dojeżdżaniu do krzyżówki z wciśniętym sprzęgłem, u mnie pomogła wymiana piasty z czujnikiem, więc może tu niech ktoś jeszcze się wypowie.
Obrazek

Awatar użytkownika
muraww
Przeglądacz
#224 Post autor: muraww »

a piastę jaką zakładałeś - jakiej firmy ?

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
#225 Post autor: szura217 »

Jak dobrze pamiętam to SKF
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”