Problem ze wspomaganiem
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Szymon
- Auto: opel zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: z18xe
Na krotko nie dzialala ani jedna tak stwierdzil mechanik. Mowil ze moze ma jakis zalacznik i sie zalaczy jak ja wmontuje. Powiedz jak ma sie zachowac pompa jak.podlacze na krotko. Ona wibruje drga co sie z nia powinno dziac?
Dodano po 57 sekundach:
Podjechalem na komputer nawet sie nie mogl podlaczyc pod nia komputerem. Nie wiem czemu
Dodano po 57 sekundach:
Podjechalem na komputer nawet sie nie mogl podlaczyc pod nia komputerem. Nie wiem czemu
-
- Bywalec
- Imię: Artur
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: X20DTL
Nie ważne co powinna robić pompa po podłączeniu "na krótko", ważne, żeby cokolwiek robiła. Jak jest "głucho" to masz dwie padnięte pompy najprawdopodobniej. Jakby nie kombinować to pompa sama w sobie nie ma żadnego "wyłącznika" - o ile wiem obsługują ją zewnętrzne i albo podają albo nie na nią zasilanie.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Brakuje przewodu sterowania sterowania którym uruchamia pompe.
Jak się nie mylę to tam masz 4 przewody do podłączenia: masa, stały plus, plus po stacyjce oraz wzbudzenie alternatora.
Co do kolorów nie jestem pewny w 100%.
Te 2 grube (czerwony +12V , brązowy -12V) pozostają 2 cienkie kabelki (czarny +12V z pod stacyjki ,a niebiesko biały jest to PLUS + z pod alternatora jeżeli nie dostanie +13V pompa sie nie uruchomi musi być ładowanie sprawne ),po za tym ok 2 sek po zapaleniu samochodu pompa NIE działa puki nie dostanie wyższego sygnału z alternatora.
Może ktoś inny się wypowie.
Jak się nie mylę to tam masz 4 przewody do podłączenia: masa, stały plus, plus po stacyjce oraz wzbudzenie alternatora.
Co do kolorów nie jestem pewny w 100%.
Te 2 grube (czerwony +12V , brązowy -12V) pozostają 2 cienkie kabelki (czarny +12V z pod stacyjki ,a niebiesko biały jest to PLUS + z pod alternatora jeżeli nie dostanie +13V pompa sie nie uruchomi musi być ładowanie sprawne ),po za tym ok 2 sek po zapaleniu samochodu pompa NIE działa puki nie dostanie wyższego sygnału z alternatora.
Może ktoś inny się wypowie.
-
- Debiutant
Witam. Podlaczylem jeszcze raz na krotko tak jak opisal mi kable kolega wyzej. Moja pompa jest sprawna. Wiec co lezy na sercu temu samochodowi? Co jeszcze moze byc? Co to wgl jest ten blad usterka pamięci eprom?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
http://translate.google.com/translate?h ... 200ENG.HTM
A czy te same napięcia które podajesz na twoją pompe jak podasz na nową pompe (zabudowaną) to ona chodzi?. Jak tak to szukaj usterki w zasilaniu pompy,przekaźnik,bezpiecznik poszukaj schematu zasilania pompy.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2018, 21:03 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Debiutant
Na ta uzywana ktora zamontowal mechanik nie sprawdzalem jeszcze czy dziala. Ale napewno dziala. Skoro dziala moja demontowana pompa to nie potrzebnie wymienialem na uzywke bez sensu. Przyczyna lezy na czyms innym. A gdybym poprowadzil nowe kable z akumulatora bezposrednio do pompy? Spali sie wszystko
Dodano po 3 minutach :
Bezpieczniki przekazniki okey sa. Ladowanie oki. Nowy plyn dalem. Musi cos lezec albo na stacyjce albo na kablach gdzies.
Dodano po 3 minutach :
Bezpieczniki przekazniki okey sa. Ladowanie oki. Nowy plyn dalem. Musi cos lezec albo na stacyjce albo na kablach gdzies.
-
- Debiutant
Ladowanie na luzie bez wlaczenia osprzetu 14.40 a po wlaczeniu radia swiatel klimy nawiewu 14.10. Wiec jest w porzadku tak?? Nawet juz dzis kupilem nowy akumulator. Bo myslalem ze to wina akumulatora bo byl juz chyba do du... Pozdro czekam na dalsze propozycje
-
- Imię: Daniel
- Auto: jeszcze nie mam
- Model: jw
- Oznaczenie silnika: jww
Dzień dobry wszystkim!
Szukam jakiegoś dokumentu/schematu połączeniowego dla pompy wspomagania TRW PA66 lub cokolwiek co może mi pomóc by ją połączyć do układu zasilania. W załączniku przesyłam zdjęcia. Głównie chodzi mi o te 2 kabelki (niebieski i czarny) na zdjęciu "55.jpg". Co one oznaczają? Do czego służą?
Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie
Pozdrawiam
Daniel
Szukam jakiegoś dokumentu/schematu połączeniowego dla pompy wspomagania TRW PA66 lub cokolwiek co może mi pomóc by ją połączyć do układu zasilania. W załączniku przesyłam zdjęcia. Głównie chodzi mi o te 2 kabelki (niebieski i czarny) na zdjęciu "55.jpg". Co one oznaczają? Do czego służą?
Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie
Pozdrawiam
Daniel
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Pierwsze szukamy potem zakładamy temat jak brak info w problemie.
viewtopic.php?f=31&t=21432&start=15
viewtopic.php?f=31&t=21432&start=15
-
- Imię: Daniel
- Auto: jeszcze nie mam
- Model: jw
- Oznaczenie silnika: jww
Przyznam się że szukałem! Wpisywałęm frazę: "pompa wspomagania", "trw pa-66". Lecz może za słabo szukałem lub nie w tym dziale, lub ten numer tej pompy jest zły...
p.s.
fajna opcja z tym przenoszeniem postów do odpowiednich tematów !
@Dziadek13
Dziękuję za pomoc
p.s.
fajna opcja z tym przenoszeniem postów do odpowiednich tematów !
@Dziadek13
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2018, 15:11 przez Daniel303, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
Czesc. Ponawiam temat mojej zoski z wspomaganiem kierownicy. Nie mam wspomagania juz od pol roku. Powi krotko. Ladowanie super ako nowe,elektryk sprawdzil dzis kable wszystko jest okey. Zmienilem pompe na uzywana oby dwie dzialaly na krotko. Skoro wszystko jest dobrze wiec dlaczego nie ma wspomagania???
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Poziom plynu sprawdzony a moze bardziej wymieniony po tak dlugim okresie przerwy w funkcjonowaniu wspomagania ?
Sitko w zbiorniczku tez powinno byc czyste i oczywiscie uklad odpowietrzony
Sitko w zbiorniczku tez powinno byc czyste i oczywiscie uklad odpowietrzony
Ostatnio zmieniony 06 gru 2018, 15:14 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72