Problemy związane z centralnym zamkiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
krogaski

#151 Post autor: krogaski »

Witam! mam problem z zamkiem centralnym. aby zamknąć zamek centralny muszę 6 /sześć/ razy przekręcić klucz w drzwiach. za każdym razem kiedy zamykam to zamek się otwiera. po 6 razach jest zamknięty. nie mogę zaprogramować pilota bo po prostu nie reaguje. Otwiera za pierwszym razem. Może ktoś już spotkał się z tym problemem? zafira A 2005r.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2018, 11:06 przez krogaski, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#152 Post autor: Janus »

Albo wina centralki albo samego zespołu zamka w drzwiach kierowcy. Takie rzeczy się dzieją, kiedy siłownik dostaje z centralki sygnał że ma się zamknąć - a ze styków sterujących pracą centralnego że ma się otworzyć (konflikt)
Janusz

ciboq
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2000r 1.6 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X16XEL
#153 Post autor: ciboq »

Witam, niestety prawdą jest to że nieszczęścia chodzą parami, po problemach z odpalaniem mojej Zosi myślałem że już wszystko ok, a tu nagle du** wracam do domu zamykam auto po 30 minutach wychodzę naciskam pilota i nic, zero reakcji, nawet światła nie mrugnęły, centralny zamek nie reaguje w ogolę, otworzyłem drzwi kierowcy kluczem ale niestety reszta drzwi zaryglowana włącznie z wlewem paliwa, nie mam w aucie nawet rozpisanych bezpieczników żeby dokładnie sprawdzić który mógłby za to odpowiadać, wiem już z forum że nie ma sposobu na rozryglowanie drzwi bez zdejmowania tapicerki, ale chciałem zapytać gdzie dokładnie znajduje się moduł centralnego zamka, czy jest on w tym samym miejscu co bezpieczniki czy nie, chciałem zacząć od sprawdzenia czy dochodzi do niego napięcie, a później czy wysyła sygnał na drzwi multimetrem, później oczywiście grzebanie w wiązce, ale zakładam ze to sam moduł zakładam ze gdyby to była wiązka to problem dotyczył by jednych, a nie wszystkich drzwi i na marginesie może ma ktoś pełny opis bezpieczników takiego układu bezpieczników jak mój, pozdrawiam Piotr

ps. oto moje bezpieczniki i najdokładniejszy opis jaki znalazłem, może ktoś będzie w stanie to uzupełnić
Załączniki
124.jpg

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#154 Post autor: Dziadek13 »

A może sam pilot nie działa sprawdziłeś?
Moduł był zawsze po stronie pasażera jego prawa noga.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2018, 20:42 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

ziemski90
Świeżak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Z18XE
Kontakt:

#155 Post autor: ziemski90 »

ciboq poradziłeś sobie z tym zamkiem centralnym ?
jak tak to jaka była przyczyna ???

Pyzalcio
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI 2003
Oznaczenie silnika: Z20DTI
#156 Post autor: Pyzalcio »

Witam. Od dłuższego czasu mam coraz bardziej męczący problem. Samochód "odkupiłem" za symboliczne pieniądze od taty. Jednak już za jego "kadencji" coś się stało z centralnym zamkiem obsługiwanym z pilota. Oba piloty oryginalne posiadają diode sygnalizującą działanie pilota. Także oba piloty są sprawne i były dodatkowo sprawdzane na jakiejś maszynie, czy dają odpowiedni sygnał. Próbowałem je konfigurować do pojazdu poprzez wsadzenie klucza do stacyjki, przekrecenie na "II" i wciśnięcie przycisku blokady. Oba piloty jednak nie zsynchronizowały się z pojazdem. Czytałem też, że czynność nie powinna trwać dłużej niż 30 sekund. Z czym może być w takim razie problem? Czyżby cały moduł do wymiany?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic

#157 Post autor: SD72 »

Kluczyk do stacyjki , przekrecic do pozycji zaplonu , przycisnac i przytrzymac jeden z przyciskow , centralny powiniem zareagowac zamknieciem i otworzeniem a pilot sie zaprogramowac.

Ps. Wszystko jest dokladnie opisane ma forum , poszukaj ;)
bazyliszek72

Pyzalcio
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI 2003
Oznaczenie silnika: Z20DTI
#158 Post autor: Pyzalcio »

Próbowałem tak już wiele razy. Napisałem wyżej, że to nic nie daje niestety.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic

#159 Post autor: SD72 »

Moze wymiana bateri pomoze :mysli:

Sama dioda moze swiecic nawet na praktycznie krancowej jej mocy.
bazyliszek72

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#160 Post autor: Kocur »

Pyzalcio pisze: 23 sie 2018, 08:23 Próbowałem tak już wiele razy. Napisałem wyżej, że to nic nie daje niestety.
Zrób jeszcze tak: spróbuj na 10 minut odłączyć jedną z klem akumulatora (tylko uwaga na radio, bo się rozkoduje - koniecznie musisz mieć CarPass z kodem do niego), następnie przykręć ją ponownie i powtórz procedurę.
Jeśli to zawiedzie - pozostaje wizyta u elektryka, bo zachodzi podejrzenie uszkodzenia modułu centralnego zamka.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#161 Post autor: Dziadek13 »

Obrazek

Jeśli kabloteka do modułu komfortu jest dobra to przypuszczam że piloty znaczy elektronika jest dobra a padła centralka, a teraz tylko wymiana modułu komfortu wraz z kluczykami można na alledrogo kupić już komplet od 100zł,przekładasz groty z pestkami i kłopot z głowy.
Np.
https://allegro.pl/modul-komfortu-pilot ... ule_id=201
Ostatnio zmieniony 23 sie 2018, 15:39 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#162 Post autor: Rybka »

Bezpieczniki 11 i 21 sprawdzone?

rafaellowarszaw
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira A 1.8 NJOY
#163 Post autor: rafaellowarszaw »

Witam Wszystkich
Nie wiem czy do końca problem do tego działu....
Mam Zafirkę A i następujący problem z drzwiami (tylne prawe). Po zamknięciu/otwarciu z kluczyka wszystkie zamki się zamykają/otwierają oprócz tylnych prawych.
Ale poawił się dodatkowy problem. Po ręcznym wyciągnięciu "blokady" drzwi nie chcą się otworzyć- pomimo podniesionego zamka ani z zewnątrz ani z wewnątrz nie można ich otworzyć? co się dzieje? Dodam tylko że słychać jakby się zamek zamykal/ otwierał

Proszę o rady/pomoc/ naprowadzenie.

Z góry dziękuję
Rafał

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#164 Post autor: Sebu$ »

Problem to uszkodzona wiązka przewodów w tych drzwiach - do naprawy ;)
Brak możliwości otwarcia drzwi to prawdopodobnie zamknięcie centralnego na tzw. ryglowanie.
Wtedy nie ma możliwości otwarcia ich od strony wewnętrznej.

Naprawa wiązki przewodów oraz uruchomienie centralnego zamka kilka razy powinno rozwiązać sprawę :)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

rafaellowarszaw
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira A 1.8 NJOY
#165 Post autor: rafaellowarszaw »

Witam ponownie.
Kolego. Takie pytanko : ile +- może kosztować wymiana tego? Bo wiązka to wydatek na all. 100-200zl. Czy w razie co samemu trudno jest wymienić?

Z góry DZIĘKI za odpowiedź
Rafał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”