Nieprawidłowe działanie wycieraczek

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kubutek

Nieprawidłowe działanie wycieraczek

#1 Post autor: kubutek »

Dzisiaj Zosia obraziła się na złą pogodę, a mianowicie przestały poprawnie działać wycieraczki.

W trasie nagle wycieraczki zatrzymały się na środku szyby.
Wyłączyłem, włączyłem - działają. Za chwile to samo.
Wycieraczki w różnych odstępach czasu (co kilkanaście sekund - co kilka minut) zatrzymują się w różnych miejscach na szybie.
W miarę pokonywania dystansu (250 km takiej zabawy) kolejne obserwacje:
> Nie działa czujnik deszczu - wycieraczki po włączeniu chodzą ze stałą prędkością nawet przy czystej i suchej szybie.
> I bieg stały nic nie zmienia, II bieg zwiększa prędkość - tu jest OK
> Próba wyłączenia wycieraczek - działa ze znacznym opóźnieniem i zatrzymuje wycieraczki w dowolnym położeniu
> Nie działa "jednokrotne" machnięcie wycieraczką - tzn po ruszeniu wajchą wycieraczki przesuwają się kawałek i stają - ale po kawałku można je "odstawić" na miejsce
> Nie działa spryskiwacz.
> Przyciemnianie oświetlenia nic nie daje.
> Nie świeci się błąd.
> ładowanie 13,1 - 13,4 (takie mam od zawsze)

Po powrocie do domu - szybki przegląd tematów na forum, kilka wskazówek i laptop+OC pod pachę i do samochodu:
Jest błąd w UEC: B3876 - Sygnał wyłącznika postojowego wycieraczek przednich nieprawdopodobny - (5A) - Obecny
Kasowanie nic nie daje - zaraz wraca.
Do tego jeszcze test el. wykonawczych:
> wycieraczki przód - załączają się, przyspieszają, stają gdzie trzeba
> spryskiwacz - działa poprawnie
> nie znalazłem testu dla czujnika zmierzchu.
Z testów wnioskuje, że sterownik działa poprawnie.

Nie znalazłem nic w tej materii więc pytam:
Czy coś poza problemem z CIM-em może dawać takie objawy?
W co jeszcze najpierw wsadzić łapy i sprawdzić?
Może jakieś wskazówki co do zaleceń serwisowych dla tego błędu?

No i co w opisie błędu znaczy nieprawdopodobny? :)

Na koniec jeszcze nadmienię, że wszystko inne łącznie z tylną wycieraczką działa prawidłowo.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Najprawdopodobniej u Ciebie nie działa styk odpowiedzialny za doprowadzenie wycieraczek do pozycji wyjściowej po wyłączeniu zasilania wycieraczek przełącznikiem,nie wiem jaki masz u siebie mechaniczny tzn. normalny styk załączany przez krzywkę czy na kontaktronie,ewentualnie może być jeszcze niekontakt we wtyczce przy silniku wycieraczek..Tylko nie bardzo widzę związek z niedziałającym spryskiwaczem.
Lorry

#3 Post autor: Lorry »

A bezpieczniki wszystkie OK?

Podłączenie czujki z kabelkami? Może się rozłączyła?

CIM??? Aż się boję o tym myśleć, ale wtedy nie działałyby pewnie też kierunki i była choinka i masa innych błędów...

Spróbowałbym od opcji nr2 na początek
tico0

#4 Post autor: tico0 »

Jak dla mnie to jest to
H,Łajszczak pisze:nie działa styk odpowiedzialny za doprowadzenie wycieraczek do pozycji wyjściowej po wyłączeniu zasilania wycieraczek przełącznikiem
trzeba by w tis2000 sprawdzić jak wygląda schemat elektryczny tego obwodu i wtedy mozna więcej powiedzieć...
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Według schematów TIS 2000 są dwa przewody plusowe,jeden od wolnych i jeden od szybkich obrotów,do tego przewody minusowe jeden bezpośrednio a drugi przez moduł sterujący w komorze silnika,w silniku jest styk odpowiedzialny za doprowadzenie wycieraczek do pozycji wyjściowej po wyłączeniu wycieraczek przełącznikiem.Nie wiem tylko jaki jest rodzaj wyłącznika czy prosty z mechanizmem krzywkowym czy na jakimś czujniku kontaktronowym.Na początek trzeba sprawdzić czy we wtyczce przed silnikiem są napięcia..
kubutek

#6 Post autor: kubutek »

No i d..a b...a.
Na razie nie dowiemy się co było przyczyną świrowania wycieraczek.

Po wyjechaniu z pracy nadal świrowały, a 30 min temu po moim wyjściu ze sklepu, odpaleniu okazało się, że wszystko działa ?!?!?

Nie mniej jednak, jeżeli przyczyną były łączki wiązek, bezpieczniki, przekaźniki, styki lub cokolwiek innego to obawiam się, że usterka wcześniej, czy później ponownie się ujawni.
Zacznę wtedy sukcesywnie sprawdzać kolejne punkty i może coś się wyklaruje.
Na razie pozostaje w nieświadomości .
tico0 pisze:trzeba by w tis2000 sprawdzić jak wygląda schemat elektryczny tego obwodu
jeżeli ktoś w wolnej chwili mógłby podesłać schemat to byłbym wdzięczny.

Dziękuję wszystkim za sugestie podejścia do rozwiązania problemu.

ps.
pierwsze zdanie w temacie było chyba prorocze :) wczoraj się obraziła, a dzisiaj jej przeszło :)
tak to bywa z "kobietami" :lol:
Przemcio

#7 Post autor: Przemcio »

kubutek pisze:ładowanie 13,1 - 13,4 (takie mam od zawsze)
Pewnie się mylę ...... ale tu jest pies pogrzebany. Ja mam 14,3-14,4 a w/g tematu altka to jesteś na limicie ...... obym się mylił.
kubutek

#8 Post autor: kubutek »

Przemcio pisze:
kubutek pisze:ładowanie 13,1 - 13,4 (takie mam od zawsze)
Pewnie się mylę ...... ale tu jest pies pogrzebany. Ja mam 14,3-14,4 a w/g tematu altka to jesteś na limicie ...... obym się mylił.
Poświęciłem dzisiaj chwile i poprawiłem klemy - na oko było OK - ale poluzowałem, poruszałem, dokręciłem ponownie.
W czasie krótkich popołudniowych jazd obserwacja i ...
Zmiana nastąpiła poważna :) - teraz komputer pokazuje napięcie w zakresie 13,2 - 13,5 (sporadycznie 13,6). Poprawa maksymalnego o 0,2.
Ja od samego początku pamiętam, że napięcie było w okolicach 13 coś
Zgodnie z wytycznymi wymagane napięcie to pomiędzy 13,0 a 14,5, więc się tym nie martwiłem, zwłaszcza, że wszystko było OK.

Jeszcze raz dzięki za pomoc - oby problem nie wrócił.
tico0

#9 Post autor: tico0 »

kubutek pisze:Zgodnie z wytycznymi wymagane napięcie to pomiędzy 13,0 a 14,5
A dokładnie 14.4V dopuszcza się 14.6V i tego się trzymaj i nie przejmuj....

[ Dodano: Sro Kwi 06, 2011 21:39 ]
Obrazek

1 sterowanie wysoką prędkością
2 sterowanie niską prędkością
3 sygnał przełącznika pozycji spoczynkowej silnika
4 masa

M17 silnik wyieraczek ;)
Kaalebus

#10 Post autor: Kaalebus »

Witam, mój problem polega na tym że wycieraczki przód zatrzymują się na najwyższym biegu na środku szyby i ani drgną. Pozostałe tryby działają prawidłowo. Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
grze123

#11 Post autor: grze123 »

u mnie przestały działać, ale jak sprawdziłem przed chwilą słabe napięcie dochodzi do wtyczki przy silniczku...
Gdzie tkwi przyczyna?

Chyba problem jest w przekaźnikach - grzeją się, a po zamianie miejscami działają, ale nie zatrzymują się w odpowiednim miejscu.
marwin

#12 Post autor: marwin »

Witam ja mam podobny problem, u mnie działają tylko na najszybszym biegu i zatrzymują się tam gdzie wyłączę nie wracają na dół, ponadto spryskiwacz raz działa a raz nie. Ja przypuszczam że u mnie jest problem w skrzynce bezpieczników ponieważ wcześniej miałem problem z rozrusznikiem, pompą paliwa i wskaźnikiem paliwa i zawsze po wyjęciu przekaźników popsikaniu sprajem do styków pomagało ale zawsze mam jakiś problem z tą skrzynką, czyżby masa? jeśli ktoś miał podobne problemy proszę o pomoc.
marwin

#13 Post autor: marwin »

Witam dziś ostro zabrałem się za usuwanie usterki wycieraczek, wyjąłem całą skrzynkę bezpieczników wyczyściłem wszystkie styki, wszystko posprawdzałem skręciłem i dalej d....pa. Sprawdziłem ładowanie 14.1V więc idealnie akumulator nowy, a przy zapalonym silniku i przegazówce wydaje mi się że jakoś lepiej pracuję bo na niższym biegu też ruszają ale bardzo powoli. Dziwne zachowanie bo stało się to nagle wcześniej nie miałem żadnych problemów z wycieraczkami.
marwin

#14 Post autor: marwin »

Problem rozwiązany :) winny był przekaźnik wolnych i szybkich obrotów po wymianie problem znikł.
xrs

#15 Post autor: xrs »

marwin pisze: 28 paź 2014, 20:55 Problem rozwiązany :) winny był przekaźnik wolnych i szybkich obrotów po wymianie problem znikł.
u mnie przy paru kropelkach wycieraczki wchodzą od razu na max prędkość, ale nie zatrzymują sie gdzie popadnie tylko prawidłowo. Gdzie dokładnie jest ten przekaźnik i jak go wyszukać w sklepach? Dzięki i podro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”