[A] Blokowanie się tylniego koła.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Maciej

[A] Blokowanie się tylniego koła.

#1 Post autor: Maciej »

Witam,
Mam problem z blokowaniem się tylniego koła czy jest na to jakiś sposób?Chciałem wymienić kloki ale niestety tłok nie chciał się cofnąć.Co można z tym zrobić.
Dziekuję za pomoc i pozdrawiam.
Maciej
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 22:48 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
scaniairizar

#2 Post autor: scaniairizar »

zacisk zacisk i jeszcze raz zacisk ;)

tam jest taka śmieszna przelotka, w której chodzi element zaciągający hamulec ręczny, spróbuj to zasprejowac czymś typu wd-40, mos2 albo kentem bądź bernerem i odczekac, w ostatecznosci wziasc cały zacisk w imadło i spróbowac to ruszyc, a jeśli to nie pomoze to niestety wymiana.

w mojej pomogło imadło i rozebranie całego zacisku.
J.A.C.E.K

#3 Post autor: J.A.C.E.K »

te zaciski to jakieś słabiutkie są...
:roll: Mój jest po czyszczeniu, wymienie uszczelek i z ręcznego czasami nie iodskakuje. Zawinąłem go szmatką, którą raz na jakiś czas polewam mieszanką nafty i oleju i jest duuuzo lepiej.
Ja.
karkocha

#4 Post autor: karkocha »

Witam,mam podobny problem. tylne lewe koło mi piszczy po jakichś kilku,kilkunastu kilometrach jazdy co powoduje nagrzewanie się felgi. piszczenie przestaje jak wcisnę hamulec lub pociągnę za ręczny. po chwilowym postoju znów spokój na chwile. macie jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#5 Post autor: opelmen »

A u mnie jak - niemal za każdym razem kiedy (pod-)myję Zosienkę i wjadę do garażu, postoi przez noc to rano tylne prawe koło na tyle blokuje, że ruszyć wnet nie można, potem jest taki 'stuk' i puszcza...

Jakoś da się żyć... ;)
Obrazek
Obrazek
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#6 Post autor: firek »

J.A.C.E.K, co do twojego zacinania zacisku to zapytam czy to zacisk Bosch, czy Lukas? Jeśli Bosch to znam przyczynę takiego zacinania sie zacisku: Pieciokatna sruba zbyt mocno napiera na mechanizm wewnątrz zacisku; Wystarczy ja wykręcic i podłożyc podkładeczkę(najlepiej miedzianą), składamy, odpowietrzamy i cieszymy sie sprawnymi hamulacami :D
sobit

#7 Post autor: sobit »

Też mi łapie tylne prawe koło po myjni lub gdy stoi dłużej w garażu.
Jacko

#8 Post autor: Jacko »

Też tak miałem. Była lekko zatarta dźwignia ręcznego. Trzeba wyciągnąć zacisk go wyczyścić. Do rozkręcenia potrzebny jest taki śmieszny klucz 14 pięciokątny który przeważnie sprzedają w kompletach http://motoallegro.pl/item1114881458_na ... s_psa.html
No i oczywiście komplet naprawczy.
darek_s

#9 Post autor: darek_s »

Jakiego uzyles kompletu naprawczego jak mozesz daj linka bo ja tez mam to samo.dzieki i pzdr.
firek
Zafiromaniak
#10 Post autor: firek »

darek_s, ale żeby ci napisac jakiego kompletu uzyc to pasowałby abys podał jaki rodzaj hamulców masz: Bosch, czy Lukas??
darek_s

#11 Post autor: darek_s »

firek pisze:darek_s, ale żeby ci napisac jakiego kompletu uzyc to pasowałby abys podał jaki rodzaj hamulców masz: Bosch, czy Lukas??
Bosch
firek
Zafiromaniak
#12 Post autor: firek »

Z tego co pamiętam to powinien byc to taki zestaw:
http://moto.allegro.pl/item1154559978_z ... bosch.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”