CZUJNIKI OKŁADZIN

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#46 Post autor: MieHor »

12Marek pisze:jest rozmostkowanie mostka
albo przerwa na kablu, np. z powodu przetarcia

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#47 Post autor: oki »

Wymienilem klocki bez czujników i też pozbyłem się komunikatu łącząc przwody razem.
Jedyna uwaga to taka że ciężko się te przewody lutują (przynajmniej ja miałem taki problem)
Po ok 7 miesiącach problem z komunikatem pojawił się ponownie i przyczyną było własnie miejsce połączenia.
Jeśli ktoś to zrobi na skrętkę i zaizolował to na pewno dostanie niekontaktów.

Proponuję sprawdź te polączenia u siebie jeszcze raz komunikat pojawia się gdy przewód od sygnalizacji nie jest w stanie masy czyli ma przerwę.
Potwierdzam to co napisał H,Łajszczak obydwa czujniki są szeregowo połączone czyli wystarczy ze jeden z nich dostanie przerwy komunikat się pojawia.

pablo2374

#48 Post autor: pablo2374 »

Panowie odgrzeje temat, bo i u mnie co jakiś czas wywala Checka z klockami hamulcowymi na kompie, mianowicie moje pytanie brzmi: ile tych czujników jest, jeden czy dwa bo dzwoniłem wczoraj do sklepu to gościu mi powiedział że są i takie i takie, jak to jest?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#49 Post autor: Bodek »

13122323 - nr części
1238442 - nr katalogowy

CZUJNIK, ZUŻYCIE WYKŁADZINY HAMULCA X18XE1[2H9], Z18XE[2H9], Z22SE[L61], Y20DTH[LBS /LD1 /LP4], Y22DTR[L50 /LRE], Z20LET[L70]

Do nr nadwozia poniżej:

-42187758
-4B007184
-4B003879
-4G
-45
-48
-46
-4H

czyli do Twojego ;), sztuk 2

http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... i-1-5-0401

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2016, 13:42 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#50 Post autor: SD72 »

pablo2374 pisze:Panowie odgrzeje temat, bo i u mnie co jakiś czas wywala Checka z klockami hamulcowymi na kompie, mianowicie moje pytanie brzmi: ile tych czujników jest, jeden czy dwa bo dzwoniłem wczoraj do sklepu to gościu mi powiedział że są i takie i takie, jak to jest?
Oczywiscie klocki do wymiany a nie same czujniki ;)

Jak Bodek napisal powyzej sa dwa czujniki i tylko na przednia os

Warto tez pamietac przy wymiane klockow ze czujniki nie zawsze sa takie same :!:

Zmienialem niedawno klocki ATE i system montazu jest calkowicie inny niz ten jaki mialem wczesniej

Najlepiej kupic klocki razem z czujnikami i nie bedzie problemu (koszt niewielki) ;)
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2016, 15:47 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

pablo2374

#51 Post autor: pablo2374 »

Dzięki chłopaki a szczególnie Tobie Bodek za info, tego było mi trzeba :)
Sylwek co do okładzin to jeszcze bardzo dużo mają "mięsa" ;)

Skasowany użytkownik 16629

#52 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

U mnie też są czujki, niestety po zakupie auta dowiedziałem się, że ktoś wymienił klocki na tańsze z czujnikiem akustycznym, a oryginale kable od czujek obciął bardzo krótko. Polutowałem te "kikuty" jednak po jakimś czasie znowu wywala błąd. Pomysł mam jeden, aby cienki drucik puścić na połączeniu wtyczka w aucie-wtyczka czujnika. Zamknie się obieg i nie będzie błędu.

Pawle, wydaje mi się, że jeżeli masz dobre klocki to może lepiej zrobić tymczasowo mostek, a przy następnej wymianie kupić odpowiednie klocki z czujnikami w zestawie, bo tak jak Sylwek pisze - koszt niewielki

Skasowany użytkownik 6483

#53 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Dokładnie tak trzeba zrobić. Zmostkuj te kable od czujnika a komunikat sie już nie pojawi :piwo:

Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#54 Post autor: wojtowca »

Również i u mnie po wymianie klocków pojawia się komunikat "bremsbelag" :/ dlatego, że założone są troszkę tańsze ATE z "czujnikami akustycznymi" :lol: . Po przeczytaniu tego wątku już wiem co mam uczynić ;) . Dzięki chłopaki za pomoc :piwo:
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci

#55 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

U mnie też mechanik wymienił na tańsze zamienniki, ale już poprzedni właściciel tak robił, ale niby na szczęście jego mechanik zostawił końcówki czujników wpięte w gniazda, więc postanowiłem polutować końcówki kabli... szkoda, że jeden kabel obciął przy samym czujniku i lutowanie niewiele pomogło, czasami się zdarzy, że styka i nie wywali błędu, ale w większości przypadków niestety świeci. Nie chciałem lutować samego gniazda... kiedyś mam zamiar zakupić nowe czujniki, które nie są jakoś szczególnie drogie, i podwieszę je w bezpiecznym miejscu i nic nie będzie świecić :) a w przyszłości, jak będzie taka potrzeba, kupię klocki pod te właśnie czujniki :)

Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: A18XE
#56 Post autor: Chrees »

Ażeby nie wkurzało, nie lepiej w takim przypadku zmostkować przewody?
Obrazek

#57 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Chrees pisze:Ażeby nie wkurzało, nie lepiej w takim przypadku zmostkować przewody?
Zgadza się - tak samo chciałem zrobić u siebie i zrobiłem, ale niestety mechanik poprzedniego właściciela obciął kable przy samej d...pie i lutowanie niewiele dało, o czym pisałem wcześniej... u mnie pozostaje zakup czujników i podwieszenie ich gdzieś i czekać do następnej wymiany klocków na takie pod czujniki ;)

Putek
Świeżak
Imię: marcin
Auto: zafira a 1.8
Model: za
Oznaczenie silnika: z18xe

#58 Post autor: Putek »

witam szybki pytanie zafira a 1.8 125km w wersi confort ma czujniki zużycia klocków hamulcowych z przodu i z tylu czy tylko z przodu... Wyskoczyło mi powiadomienie o klockach. Od strony zewnętrznej klocki jeszcze sporo od środka nie mam pojęcia i chce namierzyć mniej więcej z której . :help:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#59 Post autor: ryba1 »

Putek pisze: 09 wrz 2018, 20:55 witam szybki pytanie zafira a 1.8 125km w wersi confort ma czujniki zużycia klocków hamulcowych z przodu i z tylu czy tylko z przodu..
Tylko przód

Putek
Świeżak
Imię: marcin
Auto: zafira a 1.8
Model: za
Oznaczenie silnika: z18xe

#60 Post autor: Putek »

dzięki bo tu widziałem parę wersji
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2018, 21:34 przez Putek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”