albo przerwa na kablu, np. z powodu przetarcia12Marek pisze:jest rozmostkowanie mostka
CZUJNIKI OKŁADZIN
Moderator: Sebu$
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Wymienilem klocki bez czujników i też pozbyłem się komunikatu łącząc przwody razem.
Jedyna uwaga to taka że ciężko się te przewody lutują (przynajmniej ja miałem taki problem)
Po ok 7 miesiącach problem z komunikatem pojawił się ponownie i przyczyną było własnie miejsce połączenia.
Jeśli ktoś to zrobi na skrętkę i zaizolował to na pewno dostanie niekontaktów.
Proponuję sprawdź te polączenia u siebie jeszcze raz komunikat pojawia się gdy przewód od sygnalizacji nie jest w stanie masy czyli ma przerwę.
Potwierdzam to co napisał H,Łajszczak obydwa czujniki są szeregowo połączone czyli wystarczy ze jeden z nich dostanie przerwy komunikat się pojawia.
Jedyna uwaga to taka że ciężko się te przewody lutują (przynajmniej ja miałem taki problem)
Po ok 7 miesiącach problem z komunikatem pojawił się ponownie i przyczyną było własnie miejsce połączenia.
Jeśli ktoś to zrobi na skrętkę i zaizolował to na pewno dostanie niekontaktów.
Proponuję sprawdź te polączenia u siebie jeszcze raz komunikat pojawia się gdy przewód od sygnalizacji nie jest w stanie masy czyli ma przerwę.
Potwierdzam to co napisał H,Łajszczak obydwa czujniki są szeregowo połączone czyli wystarczy ze jeden z nich dostanie przerwy komunikat się pojawia.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
13122323 - nr części
1238442 - nr katalogowy
CZUJNIK, ZUŻYCIE WYKŁADZINY HAMULCA X18XE1[2H9], Z18XE[2H9], Z22SE[L61], Y20DTH[LBS /LD1 /LP4], Y22DTR[L50 /LRE], Z20LET[L70]
Do nr nadwozia poniżej:
-42187758
-4B007184
-4B003879
-4G
-45
-48
-46
-4H
czyli do Twojego , sztuk 2
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... i-1-5-0401
1238442 - nr katalogowy
CZUJNIK, ZUŻYCIE WYKŁADZINY HAMULCA X18XE1[2H9], Z18XE[2H9], Z22SE[L61], Y20DTH[LBS /LD1 /LP4], Y22DTR[L50 /LRE], Z20LET[L70]
Do nr nadwozia poniżej:
-42187758
-4B007184
-4B003879
-4G
-45
-48
-46
-4H
czyli do Twojego , sztuk 2
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... i-1-5-0401
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2016, 13:42 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Oczywiscie klocki do wymiany a nie same czujnikipablo2374 pisze:Panowie odgrzeje temat, bo i u mnie co jakiś czas wywala Checka z klockami hamulcowymi na kompie, mianowicie moje pytanie brzmi: ile tych czujników jest, jeden czy dwa bo dzwoniłem wczoraj do sklepu to gościu mi powiedział że są i takie i takie, jak to jest?
Jak Bodek napisal powyzej sa dwa czujniki i tylko na przednia os
Warto tez pamietac przy wymiane klockow ze czujniki nie zawsze sa takie same
Zmienialem niedawno klocki ATE i system montazu jest calkowicie inny niz ten jaki mialem wczesniej
Najlepiej kupic klocki razem z czujnikami i nie bedzie problemu (koszt niewielki)
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2016, 15:47 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
U mnie też są czujki, niestety po zakupie auta dowiedziałem się, że ktoś wymienił klocki na tańsze z czujnikiem akustycznym, a oryginale kable od czujek obciął bardzo krótko. Polutowałem te "kikuty" jednak po jakimś czasie znowu wywala błąd. Pomysł mam jeden, aby cienki drucik puścić na połączeniu wtyczka w aucie-wtyczka czujnika. Zamknie się obieg i nie będzie błędu.
Pawle, wydaje mi się, że jeżeli masz dobre klocki to może lepiej zrobić tymczasowo mostek, a przy następnej wymianie kupić odpowiednie klocki z czujnikami w zestawie, bo tak jak Sylwek pisze - koszt niewielki
Pawle, wydaje mi się, że jeżeli masz dobre klocki to może lepiej zrobić tymczasowo mostek, a przy następnej wymianie kupić odpowiednie klocki z czujnikami w zestawie, bo tak jak Sylwek pisze - koszt niewielki
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Również i u mnie po wymianie klocków pojawia się komunikat "bremsbelag" dlatego, że założone są troszkę tańsze ATE z "czujnikami akustycznymi" . Po przeczytaniu tego wątku już wiem co mam uczynić . Dzięki chłopaki za pomoc
U mnie też mechanik wymienił na tańsze zamienniki, ale już poprzedni właściciel tak robił, ale niby na szczęście jego mechanik zostawił końcówki czujników wpięte w gniazda, więc postanowiłem polutować końcówki kabli... szkoda, że jeden kabel obciął przy samym czujniku i lutowanie niewiele pomogło, czasami się zdarzy, że styka i nie wywali błędu, ale w większości przypadków niestety świeci. Nie chciałem lutować samego gniazda... kiedyś mam zamiar zakupić nowe czujniki, które nie są jakoś szczególnie drogie, i podwieszę je w bezpiecznym miejscu i nic nie będzie świecić a w przyszłości, jak będzie taka potrzeba, kupię klocki pod te właśnie czujniki
Zgadza się - tak samo chciałem zrobić u siebie i zrobiłem, ale niestety mechanik poprzedniego właściciela obciął kable przy samej d...pie i lutowanie niewiele dało, o czym pisałem wcześniej... u mnie pozostaje zakup czujników i podwieszenie ich gdzieś i czekać do następnej wymiany klocków na takie pod czujnikiChrees pisze:Ażeby nie wkurzało, nie lepiej w takim przypadku zmostkować przewody?
-
- Świeżak
- Imię: marcin
- Auto: zafira a 1.8
- Model: za
- Oznaczenie silnika: z18xe
witam szybki pytanie zafira a 1.8 125km w wersi confort ma czujniki zużycia klocków hamulcowych z przodu i z tylu czy tylko z przodu... Wyskoczyło mi powiadomienie o klockach. Od strony zewnętrznej klocki jeszcze sporo od środka nie mam pojęcia i chce namierzyć mniej więcej z której .