kontrolka "kontroli trakcji"

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
zibi1974

kontrolka "kontroli trakcji"

#1 Post autor: zibi1974 »

Witam koleżeństwo.
Jak to mówią : "Jak trwoga to do ... forum" :lol:
Jest mały problem.
Ostatnio moja Zosia stała w garażu ok. dwóch tygodni :cry:
Kiedy w środę chciałem ją odpalić podczas rozruchu wyładował mi się akumulator (do zera).
Wczoraj otrzymał intensywne całodniowe ładowanie i dzisiaj bez problemu odpalił.
Ale po odpaleniu oczom moim ukazała się żółta kontrolka w kształcie trójkąta z "samochodzikiem w poślizgu". Domniemam, że jest to ESP. Kontrolka niestety nie zgasła. Odpalałem jeszcze dwa razy i niestety to samo. Cały czas świeci.
Dodam, że przed wyładowaniem aku. gasła wzorowo zaraz po przekręceniu kluczyka.
Liczę na to, że pomożecie rozwiązać ten problem bo chyba nie jest to jakaś tragedia (na to liczę) :|
Czeka z niecierpliwością na info.
Pozdrawiam :piwo:
Zbyszek
tico0

#2 Post autor: tico0 »

Po rozładowaniu aku może wystąpić taki błąd, jest to brak komunikacji po magistrali can, błąd do skasowania i wszystko działa.... Tylko do tego czsu nie działa ABS. Przerabiałem to wczoraj bo musiałem odłączyć aku.... :mrgreen: . Op-com lub tech2 i skasujesz błąd....
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

tic0 ma rację. Po rozładowanym aku komputer traci łączność z chyba wszytkimi podzespołami, układami itd...stąd wywala błędy praktycznie od wszystkiego. Jak podłączysz op-coma to może się okazać że masz około 30 błędów..i wszystkie na zasadzie 'brak komunikacji z ABS' 'brak komunikacji z ....' itd. Po skasowaniu bedzie ok.
tico0

#4 Post autor: tico0 »

kaliope pisze:Jak podłączysz op-coma to może się okazać że masz około 30 błędów..i
Umnie nie było tak żle były tylko dwa :lol:
yzzaak

#5 Post autor: yzzaak »

Witam podłącze sie do tematu , u mnie zapaliły się te dwie kontrolki podczas jazdy , pedał gazu nie reagował a obroty wzrosły do około 1,5tyś.aku nie był rozładowany max 40 na godzine.Po wyłączeniu zapłonu wszystko wróciło do normy.Ten numer wystąpił jeszcze dwa razy i chyba mam problem .Co na to koledzy może ktoś miał już taki numer .
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#6 Post autor: Mariusz »

Najlepiej podłączyć się pod komputer i sczytać błędy. Możliwe że któryś czujnik w piaście nawala i kontrola trakcji głupieje i "odcina" moc silnika.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#7 Post autor: Rybka »

Miałem coś podobnego.
Tzn. zero reakcji na gaz i też kontrolka silnika.
Pomogło wyczyszczenie i spryskanie kontaktem złącza pedału gazu , komputera silnika z nadkola i skrzynkę bezpieczników z komory silnika.
Wszystkie złącza były lekko zielone.
Mimo braku reakcji na gaz auto przechodzi w tryb awaryjny, obroty podnoszą się do 1500 ale w moim przypadku przejechałem 50 km do domu ale prędkość sięgała nawet 100 km/h
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”