[B]Jakie zimówki wybrać
Jakim spamem? Link do bloga bez reklam, na którym nie można nic kupić, na temat testu opon w rozmiarze o którym ktoś pytał? Przecież każdy chyba kto się zna na motoryzacji zna wulkaniste. koleś robi dobrą robotę bo nie jest kupiony przez nikogo i warto go polecać, chyba że tutaj panują inne zasady. link sam się wstawił bo ja tylko adres wkleiłem.
Jak dobrze pamiętam konto mam już ładnych parę miesięcy, a zafiry w mojej rodzinie mamy 3 kolego. Szukam opon do mojej zafiry którą w pn odbieram od lakiernika, i trafiłem na forum.
Tak więc odpowiadając po raz drugi dla @maniekW:
205/55/16 to najpopularniejszy rozmiar opon w Polsce więc wybór w sklepach internetowych jest ogromny. Żaby Ci jakoś pomóc musiałbyś podać indeks prędkości, widełki cenowe i styl jazdy. Najnowszy ranking opon zimowych 205/55/16 znajdziesz tutaj [<-- LINK], o ile administracja nie usunie posta;)
W razie czego służę pomocą, bo od dobrego tygodnia też rozglądam się za zimówkami do mojej bryczki.
Jak dobrze pamiętam konto mam już ładnych parę miesięcy, a zafiry w mojej rodzinie mamy 3 kolego. Szukam opon do mojej zafiry którą w pn odbieram od lakiernika, i trafiłem na forum.
Tak więc odpowiadając po raz drugi dla @maniekW:
205/55/16 to najpopularniejszy rozmiar opon w Polsce więc wybór w sklepach internetowych jest ogromny. Żaby Ci jakoś pomóc musiałbyś podać indeks prędkości, widełki cenowe i styl jazdy. Najnowszy ranking opon zimowych 205/55/16 znajdziesz tutaj [<-- LINK], o ile administracja nie usunie posta;)
W razie czego służę pomocą, bo od dobrego tygodnia też rozglądam się za zimówkami do mojej bryczki.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2017, 15:05 przez LordAndre, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Czy aby napewno 195/65/16??? (rozmiar jak z dostawczaka) Może miało być 195/65/15czarko pisze:mam taką mały problem czy opony 195/ 65 /16 zostały mi po ZA będą dobre do ZB
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, 21:33 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Witam,
mam Zafirę 1.9 CDTI (Z19DTL, 74 kW).
Kupiłem dla niego felgi stalowe 6,5J x 15.
... i chyba popełniłem błąd, bo widzę że dla tego silnika mogą być tylko 16 lub 17.
Średnio mi się widzi szukanie kolejnego kompletu felg, zwłaszcza że te które kupiłem są ładne i w dość dobrej cenie. Do tego zestaw opon średniej klasy 205/55/16 jest o 200-300 zł droższy niż 195/65/15.
Pytanie zatem - czy możliwy jest montaż tych felg 15-calowych które już mam, czy jednak są jakieś elementy, które mechanicznie pasować nie będą (hamulce, łożyska, etc.).
Pozdrawiam
mam Zafirę 1.9 CDTI (Z19DTL, 74 kW).
Kupiłem dla niego felgi stalowe 6,5J x 15.
... i chyba popełniłem błąd, bo widzę że dla tego silnika mogą być tylko 16 lub 17.
Średnio mi się widzi szukanie kolejnego kompletu felg, zwłaszcza że te które kupiłem są ładne i w dość dobrej cenie. Do tego zestaw opon średniej klasy 205/55/16 jest o 200-300 zł droższy niż 195/65/15.
Pytanie zatem - czy możliwy jest montaż tych felg 15-calowych które już mam, czy jednak są jakieś elementy, które mechanicznie pasować nie będą (hamulce, łożyska, etc.).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 05:23 przez et21, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki
A tak się chciało zaoszczędzić...
No to teraz kolejna sprawa.
W aucie teraz mam zamontowane gumy letnie 205/55/16 na felgach magnezowych (o tym, że ,,magnezowe'' to mi powiedział gumiarz) i takie koła miałem zamontowane na aucie w chwili zakupu. Sprawdziłem pompę ABS/ESP - tą pod zbiorniczkiem wyrównawczym - wychodzi na to, że mam pompę ESP (,,ze śrubką''). W instrukcji jest napisane, że do auta z ESP należy montować tylko 225/45/17.
Co teraz począć z fantem...
- kupić opony zimowe 205/55/16 i założyć na te felgi, które już mam w samochodzie, czy
- kupić felgi stalowe 16" i do nich kupić opony zimowe 205/55/16, czy też
- kupić felgi stalowe 17" i do nich kupić opony zimowe 225/45/17?
Pozdrawiam
A tak się chciało zaoszczędzić...
No to teraz kolejna sprawa.
W aucie teraz mam zamontowane gumy letnie 205/55/16 na felgach magnezowych (o tym, że ,,magnezowe'' to mi powiedział gumiarz) i takie koła miałem zamontowane na aucie w chwili zakupu. Sprawdziłem pompę ABS/ESP - tą pod zbiorniczkiem wyrównawczym - wychodzi na to, że mam pompę ESP (,,ze śrubką''). W instrukcji jest napisane, że do auta z ESP należy montować tylko 225/45/17.
Co teraz począć z fantem...
- kupić opony zimowe 205/55/16 i założyć na te felgi, które już mam w samochodzie, czy
- kupić felgi stalowe 16" i do nich kupić opony zimowe 205/55/16, czy też
- kupić felgi stalowe 17" i do nich kupić opony zimowe 225/45/17?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 08:17 przez et21, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hej,
dzięki za odp.
Z tego co znalazłem, to alu się zimy nie boją, a z drugiej strony dają lepsze chłodzenie hamulców, a to z kolei może mieć faktycznie znaczenie przy 1,6t kobyle... Do rozważenia.
Z tym, że z tym wymiarem felgi/opony to widzę problem, bo w instrukcji jest napisane, że ma być wymiar ściśle określony 225/45/17. Oczywiście założę jak uważam, auto jeździć będzie, ale co zrobię jeżeli będzie jakaś kolizja/wypadek i ubezpieczyciel podniesie kwestię, że wymiar opon jest niezgodny z instrukcją (choćby to były nowe Conti, Pirelli czy Michelin)?
Pozdrawiam
dzięki za odp.
Z tego co znalazłem, to alu się zimy nie boją, a z drugiej strony dają lepsze chłodzenie hamulców, a to z kolei może mieć faktycznie znaczenie przy 1,6t kobyle... Do rozważenia.
Z tym, że z tym wymiarem felgi/opony to widzę problem, bo w instrukcji jest napisane, że ma być wymiar ściśle określony 225/45/17. Oczywiście założę jak uważam, auto jeździć będzie, ale co zrobię jeżeli będzie jakaś kolizja/wypadek i ubezpieczyciel podniesie kwestię, że wymiar opon jest niezgodny z instrukcją (choćby to były nowe Conti, Pirelli czy Michelin)?
Pozdrawiam
- Popo
- Imię: Piotrek
- Auto: Zafira B 1,7cdti
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z17
jaki najwiekszy rozmiar opony zmieści sie do zafiry B aby nic nie obcierało ??
np 195/80 r16?? , 205/80 r16??, 215/70 r16?? (rozmiary podane przykladowo)
np 195/80 r16?? , 205/80 r16??, 215/70 r16?? (rozmiary podane przykladowo)
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Idzie zima czas na zakupy jakieś nowości, ciekawostki, spostrzeżenia
Dalej Koledzy obstawiają Nokiany, czy może coś tańszego na jazdę tylko po mieście i drobne wypady
Wojtek, jak się sprawują te opony w ZB
Dalej Koledzy obstawiają Nokiany, czy może coś tańszego na jazdę tylko po mieście i drobne wypady
Tunio999 pisze: ↑26 wrz 2017, 19:56 Wybór opony należy przede wszystkim od ukształtowania terenu po którym się jeździ, dla jednych te będą dobre dla drugich inne - taka prawda
Ja osobiście zakupiłem w tym roku (po rozmowach z kolegami, którzy mieszkają w "górkach i pagórkach") Dębica FRIGO HP2 i jak to koledzy odpisywali: Będzie pan zadowolony
Wojtek, jak się sprawują te opony w ZB
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2018, 21:37 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Bodek mam znajomych co bardzo polecają te opony ale tylko dwa 3 sezony
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Dlaczego tylko 2 - 3 sezony
Guma do 4 - 5 lat powinna być OK
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.