Problem po wycięciu DPF-a

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Mushi

Problem po wycięciu DPF-a

#1 Post autor: Mushi »

Cześć,

jestem szczęśliwym posiadaczem (prawie) Opla Zafiry Cosmo 1,9 CDTI 150 km automat rocznik 2007. Auto nabyłem prawie 2 miesiące temu, zrobiłem rozrząd, wymiana oleju, wszystkich filtrów, klima itd. tzw. pakiet startowy po zakupie. Autem podróżuje się bardzo wygodnie, jest dobrze wyposażony i ogólnie jestem zadowolony.
Mam tylko jeden problem. Zgodnie tabliczką znamionową powinien być DPF, nie ma kompletnie nic razem z filtrem cały osprzęt został usunięty i tu się zaczynają schody. Pojawiło się paliwo w oleju, więc mechanik od razu zarządził wtryski (zrobione, w dobrym stanie, wyczyszczone; wtedy jeszcze nie wiedziałem, że tam był filtr DPF).
Zadowolony problem z głowy...dobrze by było, ale nic z tego. Problem wraca, a podstawowy objaw to spalanie w mieście 13,5 l na 100 km :-|.

Podejrzewam, że fizycznie filtr został usunięty, ale komputer został źle przeprogramowany, co potwierdzało by się przy jakiś dziwnych wiksach Zafiry typu nie opuszczająca się szyba, mruganie awaryjakmi bez powodu.

Szukam dobrego elektryka w okolicach Poznania, który naprawi moje nowe dziecko ?!
Może macie kogoś kogo można polecić.
Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Pogadaj z Grzegorzem - w Poznaniu
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ernst

#3 Post autor: ernst »

W niektórych samochodach przed usunięciem DPF-a należy przeprowadzić procedurę wymiany. Jeśli się tego nie zrobi samochód może przejść do procedury regeneracji. I tak masz szczęście, bo w takim przypadku możesz pozbyć się pierścionków na tłokach lub turbinkę wysłać do regeneracji. Ciągłe wysokie EGT zrobi swoje :(

mewrik
Przeglądacz
Imię: łukasz
Auto: Opel Zafira 1.9 cdti Sport automat
Oznaczenie silnika: z19dt
#4 Post autor: mewrik »

Koledzy nie wiem co to może być ,ostatnio wycieli mi dpf egr i chip . Wszystko ok ale okazało się ze auto dziwnie gwiżdże chyba z tłumika bo głos wydaje się być z tyłu choć może się mylę .Najmocniej świszcze o okolicach 50 -60 km i 1200-1500 obrotów . dźwięk ten nie występuje przy stałej jeździe i z większa prędkością lub przy ostrym dodawaniu gazu . Nie wiem jak to ugrysc raczej to nie turbo bo turbo słyszę i to inny dźwięk .Czy może źle wybebeszyli dpf i zostają jakieś zawirowanie w puszcze i tak pogwizduje w tłumiku czy co .
Myślę o wywaleniu całej puszki i wsadzenie normalnego tłumika taki jaki występuje bez dpf

macie jakieś rady ?

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: Zdenek2007 »

Moja stara Astra gwizdała tak gdy tłumik końcowy się kończył! Po prostu materiał wygłuszający (to coś w rodzaju waty mineralnej) odpadł od ścianek tłumika i zatkał wylot.

krztorun

#6 Post autor: krztorun »

Witam wszystkich i proszę o pomoc . Kupiłem Zafirę 1.9TDCI i zauważyłem że po przejechaniu około 400 km. dymiła śmierdzącym dymem i silnik miał wyższe obroty na postoju wydawało mi się że wypala DPF czasem mrugała kontrolka świec żarowych . Jechałem sobie na autostrade i wszystko mijało . Po kilku miesiącach doszło do tego że kopciła kilka razy dziennie i podniósł się poziom paliwa . Usunąłem DPF aqle mój problem nie minął procedura która wygląda jak wypalanie powtarza sie kontrolka świec żarowych mruga . Warsztat który usunął DPF wgrywał mi kilka razy oprpgramowanie do sterownika silnika i kazali mi zmienić czujnik różnicy ciśnień ale to nic nie dało . OP-COM wykrył błąd P0070 , sprawdziłem odczyt z tego silnika i rzeczywiście pokazał mi 38 stopni gdy na zewnątrz było 8 stopni . Opadają mi ręce i nie wiem czego szukać

Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Migająca kontrolka świec żarowych to ostatnie ostrzeżenie aby wypalić DPF . Jesli posiadając DPF zignorujesz ten komunikat, będa problemy. Tyle ,że u ciebie nie ma juz DPF-u a zatem raczej skłaniałbym sie ku wizycie w warsztacie i reklamowaniu usługi wycięcia DPF-u bo chyba problem lezy w nowym oprogramowaniu.

pepik

#8 Post autor: pepik »

Witam mam problem z zaworem egr i nie wiem wycinac czy zalozyc nowy 1.9cdti zafira b .

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#9 Post autor: Bodek »

pepik pisze:Witam mam problem z zaworem egr i nie wiem wycinac czy zalozyc nowy 1.9cdti zafira b .
Z egr czy z dpf-em :?:

Temat dotyczy fitra dpf.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

pepik

#10 Post autor: pepik »

z tym i z tym

kylu
Przeglądacz
Imię: Krzysztof
Auto: opel zafira b 1.9 cdti enjoy
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#11 Post autor: kylu »

Witam ma ktoś pomysł Zosia tryb awaryjny,, pdf wycięty 6 lat temu mechanik rozkłada ręce bo mówi ,ze nic nie widzi ,a niby wsio sprawne ,Bolesławiec,,, może ktoś zna w tych okolicach jakiego magika

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#12 Post autor: Tazz »

A jesteś pewny że to od tego? Jakieś błędy wyskakują?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

kylu
Przeglądacz
#13 Post autor: kylu »

W tym problem ,że nie bo po usunięciu filtra 5 lat temu nic się nie działo do ostatniego tygidnia , zrobilem ponad 200 tyś km nic nie wyświetla bo chyba program jest wykasowany

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#14 Post autor: Tazz »

No to wychodzi na to że nie masz problemu z dpfem tylko co innego, proponuję zczytac błędy i wtedy będzie łatwiej pomóc
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

kylu
Przeglądacz
#15 Post autor: kylu »

no tu właśnie jest coś nie tak, nie mogą chłopaki żadnym kompem sprawdzić błędów bo nic nie pokazuje,tydzień stał w Tran Speed w Bolesłąwcu wzięli go na dwa różne kompy i nic nie wykazuje, jak załapie to jedzie jak go zmuli to tryb awaryjny wcześniej pomagało ponowne uruchomienie silnika teraz czasami nawet i 6 razy cza palic zanim załapie

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”