LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B
Moderator: Mariusz
-
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze, ale jestem calkiem nowy i nie ogarniam jeszcze ;-), Chodzi o moja Zafirke A OPC 200hp. Kupilem ja okolo tydzien temu. Ma nowa instalacje LPG STAG. Tylko, ze okazalo sie ze pali mi ok 30/100. Jestem umowiony do gazownika, myslicie, ze regulacja wystarczy? Mial ktos podobny problem?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
A nie świeci się żaden check? No chyba ze jeździsz po mieście tylko na jedynce lub dwójce to spalanie było by ok
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- michanio91
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
Raczej mało to możliwe,ten wynik. Podaj więcej danych,jakie podzespoły. Na pewno trzeba na mapy zerknąć w sterowniku.Wirus2684 pisze: ↑18 lip 2018, 14:03 Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze, ale jestem calkiem nowy i nie ogarniam jeszcze ;-), Chodzi o moja Zafirke A OPC 200hp. Kupilem ja okolo tydzien temu. Ma nowa instalacje LPG STAG. Tylko, ze okazalo sie ze pali mi ok 30/100. Jestem umowiony do gazownika, myslicie, ze regulacja wystarczy? Mial ktos podobny problem?
"Nikt Ci nie zrobi tak,
jak sam sobie zrobisz."
jak sam sobie zrobisz."
- Dizel
- Debiutant
- Imię: Artur
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mogę coś napisać w temacie LPG zakładałem w łodzi instalację LPG-Tech OBD w cenie około 2600 na razie zrobione 4000 km i bez żadnych problemów spalanie w normie jesteśmy z żoną zadowoleni.
-
- Imię: Andrzej
- Auto: Opel Zafira B 1 800 cm3 140KM 2011r.
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam,
poszukuję sprawdzonej instalacji gazowej do Opla Zafira B 1 800 cm3 140KM z 2011r.. Co możecie mi polecić z własnego doświadczenia?
Dzięki. POZDRAWIAM
poszukuję sprawdzonej instalacji gazowej do Opla Zafira B 1 800 cm3 140KM z 2011r.. Co możecie mi polecić z własnego doświadczenia?
Dzięki. POZDRAWIAM
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Tutaj jest cały temat o lpg do każdego silnika
Proszę uzywac opcji szukaj
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Imię: Agata
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam,
Mam dość nietypowy problem. Gaz do mojej Zosi przekładamy był z innego samochodu 4 lata temu. W tym miesiącu wymienialam butle na nową bo zgubiłam papiery do jej homologacji a i tak zostały jej 3 lata więc zamiast się bawić w duplikat papierów wymienialam ja na nową.
I tu jest moje pytanie. Na zgłoszenie założenia butli do dowodu rejestracyjnego jest 30 dni. W kwietniu minie 4 rok jak nie zostało to zrobione. Jakieś pomysły czy będą w związku z tym jakieś kary finansowe? Mogę z tego jakoś wybrnąć mówiąc że samochodem nie było jezdzone np?
Przegląd nie jest wbity również w dowód od 4. Samochód jest nadal na ojca mojego byłego bo jak bym przepisała go na siebie to OC z 600zl wzrosłoby mi do 1200zl. Więc że względów finansowych samochód nadal jest na niego.
Mam dość nietypowy problem. Gaz do mojej Zosi przekładamy był z innego samochodu 4 lata temu. W tym miesiącu wymienialam butle na nową bo zgubiłam papiery do jej homologacji a i tak zostały jej 3 lata więc zamiast się bawić w duplikat papierów wymienialam ja na nową.
I tu jest moje pytanie. Na zgłoszenie założenia butli do dowodu rejestracyjnego jest 30 dni. W kwietniu minie 4 rok jak nie zostało to zrobione. Jakieś pomysły czy będą w związku z tym jakieś kary finansowe? Mogę z tego jakoś wybrnąć mówiąc że samochodem nie było jezdzone np?
Przegląd nie jest wbity również w dowód od 4. Samochód jest nadal na ojca mojego byłego bo jak bym przepisała go na siebie to OC z 600zl wzrosłoby mi do 1200zl. Więc że względów finansowych samochód nadal jest na niego.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Agata024 z Twojego opisu wynika,że nie posiadasz faktury na montaż instalacji LPG, a to ona jest podstawowym dokumentem potrzebnym do wbicia LPG w dowód.
Pozatym, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,że OC tego pojazdu jest nieważne gdyż nie posiada on przeglądu...., a przeglądu nie przejdzie jeśli nie będzie LPG w dowodzie...
Narobione bałaganu...
Pozatym, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,że OC tego pojazdu jest nieważne gdyż nie posiada on przeglądu...., a przeglądu nie przejdzie jeśli nie będzie LPG w dowodzie...
Narobione bałaganu...
-
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18
Witam. Zakupiłem nie dawno zafire B 1.8 i dzwoniłem do 2 gazownikow. 1 mi powiedział że może być 2200 taka biedna albo 2700 jakiś stag na barakuda i powiedział że ta już będzie za***ista.
Zadzwoniłem do 2 gazownika i powiedział że 2500 już taka spoko albo 2700 na wypasie tzn ze juz ma wszystkie bajery (jego słowa?). Powiedział że jest samoadaptacyjna że 116 parametrów jest brane pod uwagę. Podgrzewanie czegoś itd. Słyszeliście o czymś takim? Że sama się dostosowuje do rodzaje gazu, czynników na dwórzu temperatury itd? No tak to opisywał jakby to jakaś kosmiczna byla
Zadzwoniłem do 2 gazownika i powiedział że 2500 już taka spoko albo 2700 na wypasie tzn ze juz ma wszystkie bajery (jego słowa?). Powiedział że jest samoadaptacyjna że 116 parametrów jest brane pod uwagę. Podgrzewanie czegoś itd. Słyszeliście o czymś takim? Że sama się dostosowuje do rodzaje gazu, czynników na dwórzu temperatury itd? No tak to opisywał jakby to jakaś kosmiczna byla
- michanio91
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
Zapytaj o podzespoły konkretne jakie zamontuje dany gość. Jak na razie to kosmiczny jest Twój post
"Nikt Ci nie zrobi tak,
jak sam sobie zrobisz."
jak sam sobie zrobisz."
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Wiekszość instalacji posiada korektę od temperatury reduktora, temperatury gazu, ciśnienia gazu, możliwość odczytu podciśnienia lub ciśnienia(w silnikach turbo) w kolektorze ssącym, jest również możliwość podpięcia pod złącze "OBD" co pozwala instalacji na dokonywanie tzw samoadaptacji....., ale jak się okazuje wielu gazowników uważa to za jakieś super bajery i takie bzdury opowiadają klientom.
Najważniejsze aby gazownik porządnie zamontował odpowiednie komponenty(w zależności od wymagań auta), funkcje powłączał i odpowiednio wyregulował. Pozdro
Najważniejsze aby gazownik porządnie zamontował odpowiednie komponenty(w zależności od wymagań auta), funkcje powłączał i odpowiednio wyregulował. Pozdro
-
- Debiutant
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ja mam od kilku tygodni w swojej zośce 1.8 140km:
Sterownik KME Nevo Sky Max.
Wtryskiwacze pojedyncze Hana 2000.
Reduktor Magic III.
Zbiornik 49l
Cena 3300
Sterownik KME Nevo Sky Max.
Wtryskiwacze pojedyncze Hana 2000.
Reduktor Magic III.
Zbiornik 49l
Cena 3300
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2019, 12:26 przez TeGies_78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18
Podaje elementy instalacji:
Sterownik - KME Nevo
Reduktor - KME Silver
Listwa - Valtek -2300
Listwa - Barracuda - 2600
Podaje elementy instalacji: