Aktualizacja Firmware

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kicaj

#1 Post autor: kicaj »

darekimi pisze:Witam jak w temacie dzisiaj bylem w jednym z serwisow opla i pytalem o mozliwosc wgrania softu oprogramowania do zafirki.Serwisant odpowiedzial ze moga to zrobic koszt to 80 zł tak lekko sie zdziwilem ze tak tanio mowie przyjade a pan na to czy mam jakis tam kod opla oczywiscie mowie ze nieposiadam a on na to ze musza sciagnac taki kod z niemiec i cena wzrasta o 200zł razem 280
Panowie co to za kod moze niepotrzebny albo skad go wytrzasnac
to raczej jakas sciema
ja jak oddawalem auto do serwisu to po wszystkim dowiedzialem sie ze wgrali najnowsze oprogramowanie
o zadne kody sie nie prosili... zreszta po co?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, 21:59 przez kicaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Myślę, że nie do końca ściema, przecież z każdym nowym samochodem sprzedawca wydaje tzw. Car Pass, na jej odwrocie winny być zapisane wszystkie numery kodowe, w tym do kluczyków, immo i przede wszystkim kod Service Pass. Właśnie o ten kod prawdopodobnie pytał serwisant. Jeśli kolega kicaj, bawił się kiedykolwiek, np. OP-Com'em i wchodził głęboko w niektóre opcje, np. programowanie, to z całą pewnością musiał się spotkać z zapytaniem programu o podanie kodu, jak się go nie zna to program dalej niestety nie pozwoli wejść.
kicaj

#3 Post autor: kicaj »

ni enie bawile sie op comem
jeszcze nie ;) mam nadzieje ze przesylka niedlugo dojdzie
ale nie zmienia mi to faktu ze serwis w DE wgral mi najnowsze oprogramowanie do zafki B Z19DTH, potwierdzon epotem przez aso w krk, (chyba nawet jeszcze go nie mieli na stanie ;) ) zadnego kodu nie zostawialm ani nie podawalem ;)
darekimi

#4 Post autor: darekimi »

A ile taka zmiana softu cie kosztowala
lukasus9

#5 Post autor: lukasus9 »

A powiedzcie koledzy co taka zmiana softu daje :?:
kicaj

#6 Post autor: kicaj »

ja mowie na swoim przykladzie dla silnika z19dth w zafce b

koszt zaden bo auto bylo na gwarancji a zglaszalem pare "usterek"
soft wymienili profilaktycznie
w moim odczuciu inaczej, troche pozniej zalacza sie turbo, poza tym zadnych dodatkowych zmian nie odczuwam...
a i znalazlem ze test mode mozna wylaczyc tak jak sie wlacza (wczesniej jakos nie moglem) oraz byc moze brak mozliwosci odczytu bledow metoda gaz hamulec - ale tego nie jestem pewien...
Krzysztof Zaw

#7 Post autor: Krzysztof Zaw »

A czy słyszeliście o wgrywanym nowym oprogramowaniu do wszystkich modeli opla w moim przypadku Vauxhalla polecano mi że nie strace gwarancji plus zyskam na 30KM więcej oraz 15% mniejszym zużyciem paliwa oraz 3 roczną gwarancje na oprogramowanie koszt to 400funtów jakieś 1800 złoty Zastanawiam sie jaki wpływ będzie to miało na silnik i osprzęt no bo jak by nie było to moc z 150KM wzrasta do 180KM jak na zafirke to sporo. :)Dodam że to wszystko jest dostępne w ofercie Vauxhalla (Opla)co wy na to. :/
kicaj

#8 Post autor: kicaj »

nie stracisz gwarancji u Opla/Vauxhalla czy u dielera?
takie wirusy chodza na rynku troche taniej, zadna nowosc...
Lorry

#9 Post autor: Lorry »

Jeździ trochę takich zwirusowanych 1.9 cdti po kraju i nie słyszałem jakoś by się sypały. Po chipie należy po prostu dbać o o dobry olej i zmieniać go w podanych terminach ;) Warto by się dopytać jak to z tą gwarancją. Czy honorowana jest tylko u danego dilera czy w całym Oplu ;) Jeżeli często ciągasz przyczepy to może się przydać ;)
NosferX

#10 Post autor: NosferX »

Witam

Od tygodnia jestem jak na razie szczęśliwym posiadaczem zafiry.
Autko posiada komputer pokładowy ale w zakładce ma tylko możliwość włączenia timera czasu podróży.
Prócz tego mam zakładki Audio i telefonu(niestety połączenie bluetooth po pozytywnym sparowaniu za chwilę zrywa).
Pytanie czy update oprogramowania wprowadzi takie funkcje jak odczyt spalania i poprawi działanie bluetooth.
Gdzie w Łodzi można podjąć się takie usługi i ile ona może kosztować?

Bardzo dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, 21:50 przez NosferX, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#11 Post autor: Flora »

Jeżeli masz starszą wersję oprogramowania to tak, aktualizacja poprawi funkcjonowanie połączenia bluetooth, chociaż problem występował w przypadku starszych telefonów, a smartfony powinny działać bez problemu. Informacje o spalaniu można włączyć bez aktualizacji oprogramowania.
NosferX

#12 Post autor: NosferX »

Jak ją można włączyć bo w BC mam tylko Timer.?
Polecacie jakiś serwis w Łodzi aby zrobić update.

Smartfon Nokia Lumia 800 łączy się ale już po chwili znika połączenie i ponownie jest No phone
Flora

#13 Post autor: Flora »

NosferX pisze:Jak ją można włączyć bo w BC mam tylko Timer.
Poszukaj w okolicy kogoś z interfejsem diagnostycznym. W wyświetlaczu należy wejść w konfigurację wariantów i zmienić opcję komputer pokładowy na występuje
Sokol_Milenijny

#14 Post autor: Sokol_Milenijny »

Mam pytanie koledzy. Chciałbym zaktaulizować firmware, wydaje mi się że ma jeszcze wersje z fabryki . W każdym bądź razie chodzi mi o to że mam aktywowany komputer pokładowy , chociaż normalnie moja wersja jej nie miała :D . Pytanie , czy aktualizacja na nowy firmware nie usunie czasem komputera pokładowego? Ktoś już to przerabiał?
pablo811

#15 Post autor: pablo811 »

Witam. Podłączam się do pytania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”