[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.
Moderator: Mariusz
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Na pierwszy montaż , stosowane były akumulatory GM 55Ah, prądu rozruchowego, niestety nie pamiętam. Niedawno zostały one wycofane z produkcji i zastąpiono je GM 60Ah, z prądem 510A.
U mnie w aucie, taki właśnie jest zamontowany.
U mnie w aucie, taki właśnie jest zamontowany.
Oczywiście!
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
A na pierwszej stronie tego tematu jest ładnie napisane jakie są fabryczne i jakie rekomendowane pojemnosci akumulatorów do naszych Zosiek
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Dizel
- Debiutant
- Imię: Artur
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Tazz oczywiście masz racje ale jak widać co producent akumulatorów to podaje inne wartości niż fabryczne i ciężko się na coś kolowiek zdecydować dlatego zapytałem forumowiczów którzy mają u siebie zamontowane i jeżdżą tak wtedy mogą coś więcej powiedzieć co używają i jak długo anie tylko suche specyfikacje jak to podają producenci. Czyli wniosek jest prosty na pewno do swojego auta muszę szukać akumulatora 55Ah lub większego mam tylko obawy czy taki akumulator jak będzie miał prąd rozruchowy na poziomie np 600 A nie rozwali Mi instalacji elektrycznej
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Wszystko zależy ile pobiera rozrusznik a nie jaki ma prąd rozruchowy akumulator, aku nie daje pełnej mocy tylko tyle ile potrzeba więc o instalację możesz być spokojny ale jak wyjmiesz stary aku to przy okazji możesz poczyscic połączenia masowe i oczywiście klemy
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Imię: Jasiek
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
od kilku miesiecy jestem posiadaczem uzywanej Zafiry B z 2009 roku. Po zakupie samochodu wymienilem akumulator na nowy egzemplarz o pojemnosci 66 Ah zgodnie z zaleceniem sprzedawcy. Nadchodzaca zime auto bedzie niestety spedzac na parkingu otwartym, dlatego tez mam pewne obawy co do zywotnosci akumulatora. Samochod jest uzywany wylacznie na weekendy, na zakupy trasa maksimum 10 km, na dluzsza wycieczke srednio od 100 do 500 km. Sprzedawca sugerowal abym na zime za kazdym razem po zakonczeniu weekendowej trasy wyciagal akumulator oraz przetrzymywal go w domu (z mozliwoscia podtrzymania jego ladunku zwyklym prostownikiem). Kilka pytan odnosnie tego rozwiazania:
- czy kazdorazowe wypinanie akumulatora co tydzien z auta moze negatywnie wplynac na zywnotnosc akumulatora/spowodowac usterke samochodu?
- czy podczas przechowywania aku warto go doladowywac prostownikiem przed rozpoczeciem weekendu?
- czy istnieje inne, moze bardziej sensowne rozwiazanie tego problemu?
Pozdrawiam forumowiczow.
od kilku miesiecy jestem posiadaczem uzywanej Zafiry B z 2009 roku. Po zakupie samochodu wymienilem akumulator na nowy egzemplarz o pojemnosci 66 Ah zgodnie z zaleceniem sprzedawcy. Nadchodzaca zime auto bedzie niestety spedzac na parkingu otwartym, dlatego tez mam pewne obawy co do zywotnosci akumulatora. Samochod jest uzywany wylacznie na weekendy, na zakupy trasa maksimum 10 km, na dluzsza wycieczke srednio od 100 do 500 km. Sprzedawca sugerowal abym na zime za kazdym razem po zakonczeniu weekendowej trasy wyciagal akumulator oraz przetrzymywal go w domu (z mozliwoscia podtrzymania jego ladunku zwyklym prostownikiem). Kilka pytan odnosnie tego rozwiazania:
- czy kazdorazowe wypinanie akumulatora co tydzien z auta moze negatywnie wplynac na zywnotnosc akumulatora/spowodowac usterke samochodu?
- czy podczas przechowywania aku warto go doladowywac prostownikiem przed rozpoczeciem weekendu?
Pozdrawiam forumowiczow.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2018, 14:28 przez wypalam_dpf, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Mysle ze takie dzialania zaproponowane przez "sprzedawce" sa poprostu smieszne i zarazem
Akumulator to nie "bateryjka" w zegarku albo lampeczce nocnej
Kazde odlaczenie aku moze poniesc za soba wiele dziwnych niespodziewanych niespodzianek
Dobry akumulator z odpowiednim ladowaniem alternatora i problemu nie bedzie jesli nic nie bedzie pradu "kradlo"
Akumulator to nie "bateryjka" w zegarku albo lampeczce nocnej
Kazde odlaczenie aku moze poniesc za soba wiele dziwnych niespodziewanych niespodzianek
Dobry akumulator z odpowiednim ladowaniem alternatora i problemu nie bedzie jesli nic nie bedzie pradu "kradlo"
Ostatnio zmieniony 23 paź 2018, 14:38 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
- 997SinneR997
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Stoje przed dylematem kupna akumulatora do mojej Zośki, mam 3 na uwadze który byście polecili ?
1. Bosch S5 74Ah 750A S5007
2. Varta Silver 77Ah 780A E44
3. Centra Futura 77Ah 760A CA770
1. Bosch S5 74Ah 750A S5007
2. Varta Silver 77Ah 780A E44
3. Centra Futura 77Ah 760A CA770
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Bosch i Varta to jedno i to samo...
Osobiście mam Boscha jest świetny (viewtopic.php?p=313758#p313758), ale obecnie kupił bym Varte tylko i wyłącznie ze względu na cenę, bo jak pisałem to to samo. Wchłoną ich gigant z USA...
Osobiście mam Boscha jest świetny (viewtopic.php?p=313758#p313758), ale obecnie kupił bym Varte tylko i wyłącznie ze względu na cenę, bo jak pisałem to to samo. Wchłoną ich gigant z USA...
Ostatnio zmieniony 30 paź 2018, 19:25 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Arek
- Auto: Opel zafira Tourer 2.0Cdti 136km
- Model: Zc
- Oznaczenie silnika: Diesel
Witam mam takie pytanie czy mogę zalozyc akumlator do ZC 80ah?orginalny jest 75ah a teraz potrzebuje na szybkiego i gosciu w sklepie doradzil mi 80siatke ze pasuje na wymiar taki jak orginalny i tu sie teraz zastanawiam czy doladuje mi go alternator i czy nic sie nie bedzie dzialo pozdrawiam
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Nie powinno być problemu z doładowaniem, ale dla pewności podaj VIN to zobaczymy jaki masz alternator
Ostatnio zmieniony 30 paź 2018, 21:17 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Układ elektryczny:
K3S = AKUMULATOR,75AH
KG9 = ALTERNATOR,140A
Do 10% można spokojnie dać większy Aku, więc 80tka nie sprawi problemu w ładowaniu.
K3S = AKUMULATOR,75AH
KG9 = ALTERNATOR,140A
Do 10% można spokojnie dać większy Aku, więc 80tka nie sprawi problemu w ładowaniu.
- Polaris
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Wszystko zależy jak często używany jest w trasy a jak często tylko na zakupy (10km jazdy) Wyciąganie akumulatora co weekend jest może nie tyle bezsensowne co po prostu upierdliwe, oraz pewnie będzie Ci się kasować ustawienie radia i przebiegu dziennego. Co do doładowywania to generalnie akumulator powinno się przechowywać w stanie pełnego naładowania. JA osobiście bym ładował tak z raz na miesiąc gdybym używał w ten sposób auto, ale żeby nie wyjmować z auta to użyłbym przetwornicy step-up ustawionej na 14.4V podłączonej wyjściem do akumulatora samochodu a wejściem do innego źródła zasilania (np drugiego akumulatora) z którego by się on ładował.wypalam_dpf pisze: ↑23 paź 2018, 14:27 Witam,
Pozdrawiam forumowiczow.