[B]isofix / opelfix
Koledzy, jeszcze raz ogromnie dziękuje za szalenie wyczerpujące porady, z całą pewnością przy zakupie fotelika zastosuję się do Waszych uwag!
Będę też musiał zmajstrować sobie fachowa naklejkę 'baby on board' i znacząco zredukować siłę z jaką naciskam na pedał gazu, być może dzięki temu uda mi się złamać magiczne 7,0 na setkę (do tej pory przejechałem 10tys. km ZB i udało mi się to zaledwie 1 raz).
Będę też musiał zmajstrować sobie fachowa naklejkę 'baby on board' i znacząco zredukować siłę z jaką naciskam na pedał gazu, być może dzięki temu uda mi się złamać magiczne 7,0 na setkę (do tej pory przejechałem 10tys. km ZB i udało mi się to zaledwie 1 raz).
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Panowie mam pytanie,czy ktoś z Was używa w Zafirze B fotelika Cybex Pallas, bo przymierzam się do zakupu i chciałbym wiedzieć czy nie ma problemu z montażem w tym aucie. Z tego co czytałem to nie w każdym aucie można go stabilnie zamontować.
Żeby przymierzyć fotelik musiałbym jechać do innego miasta bo u mnie takich cudów jak Cybex nie mają
Dzięki za pomoc!
Żeby przymierzyć fotelik musiałbym jechać do innego miasta bo u mnie takich cudów jak Cybex nie mają
Dzięki za pomoc!
http://allegro.pl/fotelik-cybex-pallas- ... 73823.html na tej aukcji masz rozmiary fotelika. Dla mnie wygląda na niezłą kolumbryne
Z racji, że jestem na etapie wyboru fotelika 15 - 36kg, odświeżę trochę temat.
Tak mnie zaciekawił ten wątek, że poszedłem do siebie sprawdzić i zobaczyłem to co na zdjęciach.
Podkreślę, że ja w rozpisce VIN-u, nie mam żadnych kodów mówiących o ISOFIX, więc to chyba standard na tylnej kanapie.
Nie wiem, jak to jest z przodem auta, ale ja na tylnej kanapie mam zaczepy pod ISOFIX, zarówno z lewej jak i z prawej strony.Szymon78 pisze:z tego co wiem mocowanie ISOFIX w oplach to opcja....
Tak mnie zaciekawił ten wątek, że poszedłem do siebie sprawdzić i zobaczyłem to co na zdjęciach.
Podkreślę, że ja w rozpisce VIN-u, nie mam żadnych kodów mówiących o ISOFIX, więc to chyba standard na tylnej kanapie.
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mam na dwóh fotelach takie mocowania jak tutaj w linku http://astra-3.pl/porada-astra-h-isofix#upa nie mam po zdekodowaniu vinu info o isofix czy to jest rzeczywiście isofix?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2018, 21:11 przez harvard, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Tak, a konkretnie są to uchwyty do których wczepiamy isofix fotelika ( bądź innego podobnego systemu - zięć kupił ostatnio fotelik który ma zamiast typowych isofixów coś w rodzaju karabińczyków - działa na takiej samej zasadzie )
Ostatnio zmieniony 08 lip 2018, 21:28 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie
-
- Przeglądacz
- Imię: Mariusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Cały system isofix w samochodzie to dwa metalowe pręty do których montuje się fotelik za pomocą specjalnych mocowań w foteliku i mogą to być złącza isofix - sztywne lub isofast sprzęt na zasadzie taśmy z karabinczykami. Jest to ułatwienie w montowaniu fotelika, po prostu szybciej niż fotelik montowany na pasy bezpieczeństwa. Wygoda dla osób które na przykład często przekładają fotelik między samochodami. Ja na przykład mam dwa foteliki po jednym w swoim i żony . Jeden jest montowany za pomocą złącza isofast i dodatkowo dziecko i fotelik przypisane jeszcze pasek bezpieczeństwa. Drugi to fotelik RWF firmy AXKID montowany w jeszcze inny sposób.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Niektóre posiadają jeszcze top tether
- Arkan29
- Debiutant
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19CDTI
Ja po zmianie nosidełka, montowanego na pasy bezpieczeństwa szukałem fotelika dla starszego dziecka. Razem z żoną zdecydowałem się na zakup takiego pośredniego (9-18 kg) z możliwością zmiany pozycji do półleżącej (synek często po kilku km jazdy zasypia) i padło na fotelik Ferrari. Montowany oczywiście poprzez system ISOFIX plus kotwa zabezpieczająca z góry. Nie powiem, na początku motałem się z wyjmowaniem i zakładaniem fotelika ale teraz to wystarczy mi na to kilka sekund. Fotelik dobrze "siedzi", nie ma konieczności przeplatania go pasami. No i ten czarny rumak w logo fotelika w Zafirze zawsze powoduje u mnie uśmiech na twarzy.
System ISOFIX standardowo w Zafirze B montowany jest z prawej i lewej strony tylnej kanapy. Kod w VIN dotyczy tylko specjalnego oznaczenia na tapicerce i wyprofilowanego wejścia na szyny od fotelika.
System ISOFIX standardowo w Zafirze B montowany jest z prawej i lewej strony tylnej kanapy. Kod w VIN dotyczy tylko specjalnego oznaczenia na tapicerce i wyprofilowanego wejścia na szyny od fotelika.