Zamiana koła pasowego alternatora na sprzęgiełko
Moderator: Sebu$
-
Krawiec
do zośki B ten temat też rozpracowany? Ktoś coś podpowie?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jeżeli jest gwint na osi a w osi wejście na klucz trox to się da dobrać odpowiednie sprzęgiełko,ja tego nie robiłem bo nie posiadam ZB, a czasem niema ona już takowego sprzęgiełka?.
Podczas puszczeniu gazu i schodzeniu z obrotów zostaje brutalnie wyhamowany też alternator co przy dużym lub normalnym poborze prądu musi odbić się na ładowaniu stąd ten skok napięcia,można poczytać o tym w necie.Polaris pisze: 21 gru 2017, 21:15 Mam jeszcze taki temat że po puszczeniu gazu podczas jazdy i schodzeniu z obrotów do póki auto nie jest rozgrzane spada na moment napięcie do około 13.1V po czym wraca do normy, czy po zamontowaniu sprzęgła na alternatorze ten problem ustąpi?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2017, 15:46 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Polaris
Ostatnio tak podczas jazdy nawet jak delikatnie dodawałem gazu i zdejmowałem nawet na sekundę (nie czuć było przyspieszania i hamowania oraz na różnych biegach) za każdym razem dało się odczuć ten spadek napięcia.Dziadek13 pisze: 22 gru 2017, 15:37 Jeżeli jest gwint na osi a w osi wejście na klucz trox to się da dobrać odpowiednie sprzęgiełko,ja tego nie robiłem bo nie posiadam ZB, a czasem niema ona już takowego sprzęgiełka?.
Podczas puszczeniu gazu i schodzeniu z obrotów zostaje brutalnie wyhamowany też alternator co przy dużym lub normalnym poborze prądu musi odbić się na ładowaniu stąd ten skok napięcia,można poczytać o tym w necie.Polaris pisze: 21 gru 2017, 21:15 Mam jeszcze taki temat że po puszczeniu gazu podczas jazdy i schodzeniu z obrotów do póki auto nie jest rozgrzane spada na moment napięcie do około 13.1V po czym wraca do normy, czy po zamontowaniu sprzęgła na alternatorze ten problem ustąpi?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
http://dylautoczesci.pl/make.asp?t=7&ko ... lternatora
średnica zewnętrzna [mm]: 50
średnica wewnętrzna [mm]: 17
Długość 1 [mm]: 36,6
Liczba rowków: 6
Wymiar gwintu: M16
Długość 2 [mm]: 4,2
sprzęgło jednokierunkowe AS-PL AFP0030
średnica zewnętrzna [mm]: 50
średnica wewnętrzna [mm]: 17
Długość 1 [mm]: 36,6
Liczba rowków: 6
Wymiar gwintu: M16
Długość 2 [mm]: 4,2
sprzęgło jednokierunkowe AS-PL AFP0030
Ostatnio zmieniony 22 sty 2019, 20:01 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
thor_
- Bywalec
- Imię: Artur
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X20DTL
A jakiś pomysł na dolną śrubę od alternatora coby ją wsadzić na miejsce i dokręcić ?? Już zaczynam rzucać kluczami... To coś plastikowego wygiętego na wiązkę przewodów mnie blokuje... Już popękałem to to, ale i tak nadal nie mam tam miejsca żeby wsadzić śrubę...
A jakiś pomysł na dolną śrubę od alternatora coby ją wsadzić na miejsce i dokręcić ?? Już zaczynam rzucać kluczami... To coś plastikowego wygiętego na wiązkę przewodów mnie blokuje... Już popękałem to to, ale i tak nadal nie mam tam miejsca żeby wsadzić śrubę...
Ostatnio zmieniony 23 sty 2019, 15:19 przez thor_, łącznie zmieniany 1 raz.