[B]drgania na podszybiu

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Ynda123

#16 Post autor: Ynda123 »

Ja już raz to demontowałem i niestety jeden plastik trochę pękł. Nie jest to bardzo widoczne, ale niestety przy kolejnym demontażu obawiam się że może pęknąć całkiem.
Trochę za słabo podkleiłem i muszę to zrobić jeszcze raz.
peterdro

#17 Post autor: peterdro »

No niestety zafirki nie są zbyt starannie wykonane. u mnie cały czas coś wpada w rezonans i zaczyna brzeczec. auto nigdy nie mialo nawet zadrapania wiec to nie z winy wypadku . Pisze bo wlasnie zlokalizowalem drgania o których mowa w tym temacie . okazało sie ze po mocnym przycisnieciu obudowy filtra powietrza drgania ustają.musieli cos zpartolic jak service robilem bo od wtedy zaczęło hałasować. a tak pozatym ZOSKI to całkiem fajne auta są . pozdrawiam
Ynda123

#18 Post autor: Ynda123 »

Ja muszę jeszcze rozebrać lusterko wewnętrzne.
Niestety nie wiem jak to zrobić żeby nie uszkodzić plastikowej obudowy. :?:
Już próbowałem otworzyć ale tylko zadrapałem śrubokrętem plastik.

Lusterko delikatnie drga i obraz się rozmywa. Już podkładałem gumą w miejscu styku z szybą przednią ale nie pomogło.

Jest chyba jakiś luz w miejscu osadzenia szkła lusterka wewnątrz obudowy. :roll:
staszekh

#19 Post autor: staszekh »

Osłona konsoli środkowej jest mocowana na zatrzaski. U mnie nie było problemu z wyjęciem. Delikatnie podważyłem kawałkiem twardego plastiku (może być np. karta kredytowa) na środku osłony po obu stronach i osłona była wyjęta.
groouby

#20 Post autor: groouby »

Podłącze się pod temat żeby nie zakładać nowego.
Może ktoś się spotkał nie jest to na pewno drganie konsoli środkowej na podszybiu (ostatnio ją zdemontowałem i bez zmian) drgania dochodzą tak jakby zza zegarów (miedzy zegarami a wewnętrznym podszybiem od strony kierowcy) drgania najbardziej odczuwalne są przy zimnym silniku obroty ok 1500 - 1800. Najbardziej odczuwalne w momencie wbijania biegu wstecznego. Sprawdziłem już wyżej opisane przyczyny drgań (filtr powietrza, zbiornik od płynu chłodzącego) i cały czas drga.
Wszelkie propozycje lub uwagi mile widziane. Pozdrawiam
emilcia82

#21 Post autor: emilcia82 »

w takim razie ja tez mam problem zoska 2007 od pewnego czasu cos brzeczy od strony pasazera tak jakby deska albo cos pod nia co to moze byc ???
marosp

#22 Post autor: marosp »

ja zlokalizowałem jeden problem drgała plastikowa porywa silnika częsty problem z gumkami ale denerwuje mnie podszybie zdjołem tem plastik ale trzeszczy jak go nie ma i jest zimno w środku są tam wloty powietrza tam coś jest nie tak prubóje smarem silikonowym a druga sprawa to lewe tylne dzrzwi na dzurach tapicerka albo coś w środku trzeszczy nie wiem jak ją zdjąć może ktoś ją zdejmował
aqua

#23 Post autor: aqua »

Tak jak w temacie dżwięk podobny do naciągania sprężyny a potem tak jakby piłeczka od pingponga spadła na ziemię (puk,puk, ....) dzieje się tak podczas jazdy i na postoju oraz po zgaszeniu silnika. Dodam że ostatnio wymieniana była szyba czołowa (kamień) i termostat. Stuki te oczywiście nie mają żadnego wpływu na eksploatację auta ale wkurza mnie to i ciekawi co to za ustrojstwo. Ma ktoś może jakiś pomysł ?

ps.przeniosłem post do tego tematu w/g zaleceń administracji ale ja nie mam drgań tylko stuki jest to słyszalne z okolic podszybia nad kierownicą.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 19:40 przez aqua, łącznie zmieniany 1 raz.
harvard
Mieszkaniec
Imię: adam
Auto: zafira b
Model: za
Oznaczenie silnika: Z18XER

#24 Post autor: harvard »

Witam
Zauważyłem ostatnio, że przy ruszaniu na wolnych obrotach coś za licznikiem (coś jak dźwięk luźnej blachy) zaczyna przy i tylko przy ruszaniu brzęczeć. Zacząłem stukać ręką w poszycie to pod plastikowym poszyciu szyby i taki sam dźwięk zlokalizowałem. Jednak nie wiem co tam jest dokładnie. Filmy demontaż podszybia widziałem, ale nie wiem co tam może wydawać blaszany dźwięk? Macie jakiś pomysł?
romek22794

#25 Post autor: romek22794 »

Mi "cóś" brzęczy (prawie ale tylko prawie, terkocze) po mojej stronie. Tak jakby za zegarami gdzieś w głębi. Tak od 40tu do 80 kmh.
Może przegub wewnętrzny tak delikatnie pyrka? Na kanale, biorąc ręką za przegub i góra -dół ma trochę luzu; więcej niż prawy. Może w ogóle mieć jakikolwiek luz? Przy poprzednich autach nie interesowałem się przegubami wewnętrznymi.
harvard
Mieszkaniec
Imię: adam
Auto: zafira b
Model: za
Oznaczenie silnika: Z18XER

#26 Post autor: harvard »

Zdjąłem dzisiaj osłonę podszybia i stukając od spodu tej osłony, rzeczywiście montaż ZB fatalny. Blacha o blachę stuka i nie wiem zbytnio jak to ogarnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”