[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#466 Post autor: Bodek »

Jak jeździsz tylko 7 km to wypalanie możesz mieć co 300-400 kilometrów, u mnie się włącza przy nasyceniu 90% i wypala do 18%, też jeżdżę /teraz/ tylko po mieście, ale silnik spokojnie się nagrzewa, a przy obecnych temperaturach, to już nie ma o czym mówić ;)

Egr - trzeba czyści regularnie ;) i boost sensor też ;)
Abram2006

#467 Post autor: Abram2006 »

EGR jeszcze nigdy nie czyścilem ma ktoś może fotki ?
/a gdzie jest boost sensor moja zafira to 2006
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#468 Post autor: Bodek »

Abram2006 pisze: 20 cze 2018, 18:56 EGR jeszcze nigdy nie czyścilem ma ktoś może fotki ?
/a gdzie jest boost sensor moja zafira to 2006
viewtopic.php?f=30&t=7146

Egr polecam wyczyścić, jak chcesz tutka - wyślij mi info na PW
magda621

#469 Post autor: magda621 »

Witajcie!

Liczę na Waszą pomoc. Mój Opel Zafira 1.9 CDTI w trakcie jazdy nagle łapie wysokie obroty i dymi. Mechanik przypuszcza,że to będzie DPF i szykuje mi sie zakup nowego filtra, bo obecnego już się nie da wypalić. Jak myślicie nie lepsze byłoby regenerowanie /czyszczenie mojego?
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#470 Post autor: Tazz »

Jak łapie wysokie obroty i dymi to może się rozbiegac, a to raczej przyczyna będzie olej w dolocie (turbo)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Skasowany użytkownik 6483

#471 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Podłącz kompa i sprawdź poziom nasycenia DPF.
magda621

#472 Post autor: magda621 »

jarecki69 pisze: 14 wrz 2018, 23:23 Podłącz kompa i sprawdź poziom nasycenia DPF.
Już sprawdzone jednak dpf zapchany i dlatego nie może wypalić. Znalazłam artykuł https://www.filtry-dpf-fap.pl/aktualnos ... na-postoju tylko czy to jest skuteczne i na ile wystarczy? Czy tylko regeneracja bo nowy za drogi jednak?
magda621

#474 Post autor: magda621 »

Ale jak bym wycięła to mówią, ze problemy są z przeglądem więc może nie ryzykować?
Krawiec

#475 Post autor: Krawiec »

e tam. jakie problemy :) puszka zostaje :)
Jarki

#476 Post autor: Jarki »

Witam. Moja Zafira niedawno przyjechał z Niemiec z zapchanym na maxa DPF-em. Do tego stopnia, iż strzeliły wężyki pod autem. Oddałem filtr do profesjonalnego mycia wysokociśniniowego, następnie zgodnie z sugestią gościa, który wypłukał DPF-a, oddałem auto w ręce mechanika, który zregenerował wtryski, wymienił ich końcówki, szlifnął zaworki, itd. Ponadto wymieniony jest kolektor ssący na taki ze zregenerowanymi klapami, oczywiście wszystko wyczyszczone, wstawiona zaślepka z dziurami i wszystko zgodnie z poradami z forum. Brak jakichkolwiek błędów, tzn. nie świeci się kontrolka silnika, na op-nie byłem bo jeszcze nie wiem gdzie jechać.
Mój problem polega na tym, iż pomimo tego iż samochód jest ogarnięty 10 litrów ropy wystarczy na przejechanie może 20 km, wskaźnik paliwa opada w oczach, ponadto wczoraj po przejechaniu od napraw może ze 150 km zaczęła migać kontrolka świec żarowych. Zainstalowałem aplikacje DPF INFO i nasycenie mam 140%, czyli nie wypala. Oleju raczej nie przybywa, przy takim spalaniu to powinno korkiem wywalać. Jestem w kropce pomimo przestudiowania internetu nie znajduje odpowiedzi, samochód ładnie zapala, pracuje, przyspiesza, nie kopci itd., ale coś jest grubo nie tak.
Może jest ktoś z okolic Limanowej, woj. małopolskie z OP-comem i zechciałby mi pomóc żebym mógł zacząć cieszyć się autkiem.

Dodano po 1 godzinie 55 minutach 45 sekundach:
Cd. Przejechałem teraz małą trasę i DPF się wypalił do 18%, po zrobieniu 25 km w trasie zapełnienie podskoczyło do 22%. Jednak dalej nie
pokoi mnie spalanie wskaźnik z 1/4 spadł na 1/8 po około 40 km. Zatankowałem do pełna i weszło 44 litry, więc wskaźnik raczej ok. Pozostaje dalsza obserwacja.
Skasowany użytkownik 6483

#477 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Być może to czyszczenie DPF-u było tylko doraźne a sam DPF jest juz tak zasyfiony , że w mig się zapełnia? Skoiro ktos go w Nieczech oddał to musiał mieć powody (ekonimiczne) by tego tematu nie ruszać. Dziwne jedynie to ,że auto nie straciło Ci mocy gdy masz zapachany DPF. Raczej nie powinno jechać a co gorsza możesz załatwić sobie tym sposobem turbinę, bo spaliny się wracają z układu wydechowego. Ja bym na Twoim miejscu pozbył sie DPF-a i tyle. Ktos kto wykona to profesjonalnie, nie pozostawi sladu po tej igerencji. A co do potężnego spalania, no tu to jest problem... Z tego co piszesz to musiałbys mieć spalanie na poziomie 50l/100km !!! To raczej niemozliwe, bo tyle spala czołg :lol:. Podjedź do tych fachmanów, którzy Ci regenerowali wtryski, niech podłączą auto pod kompa i zdiagnozują ta potężna usterkę.
Jarki

#478 Post autor: Jarki »

Z chęcią pozbyłbym się tego g.... zwanego DPF bo to nie ma nic wspólnego z ekologią, a do tego ogranicza auto. Niestety wszędzie straszą karami od nowego roku 5000 za poruszaniem sie pojazdem niezgodnym z homologacją.
Na przeglądzie byłem to mają miernik cząstek stałych i podobno już odsyłają auta bez DPF-u. Nie wiem jaka prawda wiem to od diagnosty. Mój DPF był świeżo po wymyciu i diagnosta mówił że jest jak nowy.

Co do mojego problemu byłem wczoraj na podpięciu pod komputer, chwile pojeździliśmy i auto jest w pełni sprawne, przynajmniej według komputera. Mam podmienić czujnik różnicy ciśnień bo podaje zdecydowanie za małe ciśnienie (100 milibarów chyba) ale błędu nie wywala. Ostateczny wynik da sprawdzenie spalania po następnym tankowaniu. Moja Zafira ma niestety połówkę komputera i chwilowego spalania nie pokazuje. Może ja jakiś przeczulony jestem.

Z tego co wiem to w niemczech walczyli z tym i autko nawet 9 dni pojeździło po czym DPF znowu się zapchał. Ale był problem z tym kolektorem klapy całkiem wywaliło i był błędy o nieszczelności, boot sensor zawalony na maxa, EGR też.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Oznaczenie silnika: Z19DT
#479 Post autor: Pszczyna »

W sejmie projekt kary 5 Tyś nie przeszedł :lol: :lol: :lol: więc wyrwać chwasta
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#480 Post autor: Tazz »

A spalania na 100km w komputerze też nie masz? Sprawdzałeś pod autem czy nie masz jakiegoś wycieku ?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)