Grzejacy sie + na aku
-
wazkamax
Grzejacy sie + na aku
Witam, dzis zauwazylem ze grzeje mi sie strasznie klema od + na akumulatorze, sprawdzilem ladowanie, i oscyluje w granicach 13V. Troche malo chyba? co moze byc przyczyna? przeciscilem klemy, ale dalej nic. Autem musze wrocic do domu prawie 1500km w nastepnym tyg. Nic nie powinno sie stac?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Temat z zafiry A: viewtopic.php?f=31&t=1204
-
wazkamax
byc moze tylko klema, lub poluzowany przewod na alternatorze, bo we wakacje mechanik wymienial mi kolo pasowe na alternatorze i moze czegos nie dokrecil. Ale teraz pytanie, czy moze sie cos stac podczas przejazdu 1500km do domu. Dopiero wtedy oddam auto do mechanika
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Podepnij osobna mase od silnika do minusa na aku. Pomoze 
Moze dojsc do zapalenia sie przewodu i reszty w komorze silnika.
Ostatnio mialem tak w jednej AH gdzie klema tak sie grzala ze popazylem sobie dlon. Dodatkowa masa pomogla.
Ostatnio mialem tak w jednej AH gdzie klema tak sie grzala ze popazylem sobie dlon. Dodatkowa masa pomogla.
-
wazkamax
nawet jezeli grzeje sie PLUS? to podpiac jeszcze jedna mase do MINUSA? ogolnie przewod sie nie grzeje, sama klema tylko, i do tego to slabe ladowanie w granicach 13-13,4Sumik pisze: 25 lis 2018, 15:08 Podepnij osobna mase od silnika do minusa na aku. Pomoze
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Podepnij dodatkową masę. Może być z klemy do np głowicy silnika.
Dla sprawdzenia może to być jakiś prowizoryczny przewóz z zaprawionymi oczkami na końcach. Tylko nie 1,5^2 tylko co najmniej jakiś 6mm.
Dodatkowo dokładnie przeczyść obie klemy.
Dla sprawdzenia może to być jakiś prowizoryczny przewóz z zaprawionymi oczkami na końcach. Tylko nie 1,5^2 tylko co najmniej jakiś 6mm.
Dodatkowo dokładnie przeczyść obie klemy.
-
Morfi_pl
naciśnij dłużej "settings" na radiu, włączy się tryb serwisowy, teraz klawiszem BC klikaj tak długo aż będziesz widział napięcie ładowania akumulatora.wazkamax pisze: 25 lis 2018, 14:26 Witam, dzis zauwazylem ze grzeje mi sie strasznie klema od + na akumulatorze, sprawdzilem ladowanie, i oscyluje w granicach 13V. Troche malo chyba? co moze byc przyczyna? przeciscilem klemy, ale dalej nic. Autem musze wrocic do domu prawie 1500km w nastepnym tyg. Nic nie powinno sie stac?
niech jedna osoba siedzi w aucie i obserwuje podczas pracy silnika jak to napięcie się zmienia a druga osoba niech porusza przewodami dochodzącymi do aku.
Jeśli przewód od + będzie dawał zmiany to trzeba do elektryka samochodowego podjechać żeby go zalutował. To standardowa usterka.
Napięcie ładowania powinno wynosić powyżej 13,6 Volta , najlepiej powyżej 14.
-
wazkamax
ok, sprawdze w ten sposob ladowanie, poruszam przewodami i sie zobaczy. Dam znac jak sprawdze
-
Kowal1981
Moja rada nawierć kilka otworów w klemie i zalejwazkamax pisze: 25 lis 2018, 14:26 Witam, dzis zauwazylem ze grzeje mi sie strasznie klema od + na akumulatorze, sprawdzilem ladowanie, i oscyluje w granicach 13V. Troche malo chyba? co moze byc przyczyna? przeciscilem klemy, ale dalej nic. Autem musze wrocic do domu prawie 1500km w nastepnym tyg. Nic nie powinno sie stac?