[B] - PROFESOR - Z18XER, Zafira B, 140 KM, 2006 N-JOY
- profesor
- Debiutant
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: z18xer
Chciałem kontrolować grzanie foteli z Arduino przez zmienny PWM i przypomniał mi się temat Pieca ..
Pisałem w temacie o Webasto ale tam tylko diagnostycy - nikt nie zakładał
Sterowanie Wentylatorem kabiny (klimatronik)- Wpinka do tylnego REC w jedno złącze ,podanie + na odpowiedni pin załączy nawiew, tryb na szyby trzeba włączyć wcześniej - tak jest w manualu - jak będzie się okaże jak założę.
.. a że kupiłem okazjonalnie komplet z zegarem i po czasie jak chciałem uruchomić się okazało że świeca spalona ,łożyska do wymiany na silniku, a jak chciałem rozebrać to śruby zapieczone, w końcu chyba za bardzo naparzałem w śrubę i sterownik zgubił z płytki pcb kilka elementów bo nie działał jak w manualu - więc zdecydowałem się rozbebeszyć ORG sterownik z zalewy i wyczyścić, Drivery z płytką zostawiłem a dorobiłem pcb z Arduino i kilkoma elementami plus nowe czujniki temperatury i napisać program musiałem studiując zasadę działania wg. manuala od Eberspacher i szukając po forach informacji o częstotliwościach pracy pomp paliwa i obr. wentylatora w róznych wersjach ustaliłem też doświadczalnie u mnie.. ładnie pracuje na wysokiej mocy , nie zionie jak smok ogniem z wydechu
.. przy okazji dodałem kilka ficzerów z innych sterowników do programu, oraz zmodyfikowałem wentylator w kontrole obrotów i od niej uzależniłem dawkowanie paliwa.
Program wymaga testów .. na stole działa wsio OK, woda się gotuje szybko bo krótki obieg , fajnie huczy palnik charakterystycznie dla ogrzewań postojowych.
Oczywiście po uruchomieniu rzuciłem w karton i na półkę we warsztacie.. łóżko w szafie się samo w domu nie zrobi... Fajnie temat wrócił bo auto się rozgrzewa paląc benzynę połowę drogi do pracy, jest motywacja , mogę się pochwalić.
Do pełni szczęścia muszę zbudować zegar do programowania, na Oledzie żeby był czytelny .. normalne codzienne grzanie nie wchodzą w grę , musi być harmonogram 4 br., do tego fajnie jak było by przez BT programowanie z Telefonu z androidem
Fiuczery:
- Wentylacja Autka w Lalo
- Szybkie odpalanie przy pierwszym odpaleniu.
- Grzanie wody do programowanej temperatury : def - 80stC , potem przejście na małą moc,
- Wyjście + do sterowania Nawiewem w kabinie ustawiane z opcją PWM
( BMW i Volvo do dadatkowy gen.Pwm potrzebny aby wpiąc piecyk )
- sytuacja gdy mamy mróz podjeżdżamy pod sklep żona leci do sklepu , szybko się robi zimno w kabinie a dzieciaki czekają w aucie:
nie opłaca się odpalać Pieca tylko żeby zagrzać kabinę
- więc podkradamy ciepełko z nagrzewnicy załączamy też pompę wody i zabieramy też z silnika ,
- Woda ma więcej jak 55 st C a podczas jazdy standard 90st spokojnie
+ Na postoju Załączenie Pompy Wody + Nawiew w kabinie
+ dogrzewanie na postoju bez odpalania Pieca do wychłodzenia Wody do określonej temp np 60st
+ jeśli woda spadnie poniżej np 60st rozpali się Piec w automacie.
Wklejam cycat o funkcję którą dołożyłem szukając info o piecach z innego forum:
Opis mam gdzieś w pliku, docelowo ma się komunikować z zegarem i on wyświetla stan pieca i decyduje co i jak, piec kontroluje proces palenia / wietrzenia , ok tyle na razie obiecanki cacanki, największy bul du*y to przykręcić na dole tłumik i przeprowadzić wiązkęFunkcja REST. Chodzi o możliwość ogrzania kabiny w trakcie krótkotrwałego postoju gdy silnik auta jest rozgrzany.
Po prostu: zatrzymujemy się na parę minut, w kabinie szybko robi się chłodno,
webasto żal włączyć bo więcej zajmie jego rozpalanie/wygaszanie niż będzie właściwego grzania.
Zamiast rozpalać piec lepiej włączyć dmuchawę wnętrza i pompę obiegu płynu chłodzącego,
schładzając kilka litrów płynu z ~90 do ~50 stopni C mamy sporo kJ ciepła.
Potrzebne mechanizmy wykonawcze już siedzą w sterowniku więc wystarczyłoby chyba dodać stosowny fragment w oprogramowaniu.
Czy koledzy uważają że funkcja pożyteczna? Ja mam w pracy sporo sytacji że czekam
w samochodzie 5-10 minut i żal mi na taki krótki czas uruchamiać webasto
Do wpięcia gotowe rury wody tylko ustalić w którą stronę płynie ciecz za parownikiem żeby opływ był zgodny z pompą silnika.
Pompeczka Paliwa będzie obok pieca od strony akumulatora, poszukam zbiornika na max 5litrów benzyny , żeby upchać na wierzchu niedaleko.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lis 2018, 01:08 przez profesor, łącznie zmieniany 2 razy.
- profesor
- Debiutant
Eberek założony - akurat męczyłem go w największe mrozy i nie udało mi się do końca go uruchomić ,
Najpierw nie chciał ruszyć w ogóle - program do poprawki - na stole program ok , zakładam do auta i temperatury pokazuje kosmos, acha ok wiem o co chodzi poprawka, działa odpala , przechodzi proces rozpalania ale temperatura nie rośnie...
Okazało się że świeca ma zwarcie do masy ale przypuszczam że jest odwrotnie wpięta +/- i + wychodzi na masie, sterownik zgłaszał zwarcie i wyłączał dalej program - testowałem poprzednio "na stole" i świeca ładnie dymiła...
Eberek zdjęty bo ciekło ... puściło uszczelnienie pompka-blok widocznie stare uszczelki i przy 99 stopni już nie trzymają.
Tak to jest jak sie nie sprawdzi wszystkiego tylko szybko szybko
Najpierw nie chciał ruszyć w ogóle - program do poprawki - na stole program ok , zakładam do auta i temperatury pokazuje kosmos, acha ok wiem o co chodzi poprawka, działa odpala , przechodzi proces rozpalania ale temperatura nie rośnie...
Okazało się że świeca ma zwarcie do masy ale przypuszczam że jest odwrotnie wpięta +/- i + wychodzi na masie, sterownik zgłaszał zwarcie i wyłączał dalej program - testowałem poprzednio "na stole" i świeca ładnie dymiła...
Eberek zdjęty bo ciekło ... puściło uszczelnienie pompka-blok widocznie stare uszczelki i przy 99 stopni już nie trzymają.
Tak to jest jak sie nie sprawdzi wszystkiego tylko szybko szybko
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
A nie myślałeś o założeniu zestawu GSM takiego jak do ebera?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- profesor
- Debiutant
Hejka mały apdejt bo nie pisałem w temacie:
- 2019 Dołożone Ledy obrysowe ( taśma dwukolorowa z aliexpres) pod lampami przód / tył z animowanym kierunkiem. (Animacja średnio to wygląda na moje oko)
- 2019 Wymiana Gniazda zapalniczki na podwójne gniazdko USB + Voltomierz >> 2020 update na QC3.0
- Wymiana cewki sprężarki klimatyzatora.
- Wymiana Poduchy i łożyska Amortyzatora - niemiła niespodzianka podczas powrotu z pracy , dziura i strzał z prawej z nadkola -wyszedł amortyzator przez poduszke amortyzatora którą zjadła ruda szmata - prawdopodobnie woda tam siedziała i zjadło blachę poduchy... 3h na parkingu dało rade samemu zmienić bo potrzebne auto na wyjazd a u mechaników brak terminów. Drugi komplet na drugą stronę czeka na cza po pracy,
- 2019 Dołożone Ledy obrysowe ( taśma dwukolorowa z aliexpres) pod lampami przód / tył z animowanym kierunkiem. (Animacja średnio to wygląda na moje oko)
- 2019 Wymiana Gniazda zapalniczki na podwójne gniazdko USB + Voltomierz >> 2020 update na QC3.0
- Wymiana cewki sprężarki klimatyzatora.
- Wymiana Poduchy i łożyska Amortyzatora - niemiła niespodzianka podczas powrotu z pracy , dziura i strzał z prawej z nadkola -wyszedł amortyzator przez poduszke amortyzatora którą zjadła ruda szmata - prawdopodobnie woda tam siedziała i zjadło blachę poduchy... 3h na parkingu dało rade samemu zmienić bo potrzebne auto na wyjazd a u mechaników brak terminów. Drugi komplet na drugą stronę czeka na cza po pracy,
Ostatnio zmieniony 03 sie 2020, 14:19 przez profesor, łącznie zmieniany 1 raz.
- profesor
- Debiutant
Zorbie kilka fotek to wstawię na jakiś serwer. Kierunki animowane w tej formie co sprzedaje chińczyk to porażka. Nie wyrabiają się z animacją żeby zapalić cały element z 6 segmentów oraz gasną dopiero po całej animacji gdy żarówka dawno zgaszona, Rozmawiałem z chinczykiem od którego kupiłem ale on n nic nie może... Mam projekt swojego sterownika na Arduino i program napisany ale brak czasu na realizacje.Pomysł jest taki aby cały pasek kierunku zapalał się od razu gdy nie ma +stacyjki np przy otwieraniu samochodu czy awaryjkach, animacja do wyboru i prędkość automatycznie dopasowywuje animacje do migania żarówek.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2020, 11:10 przez profesor, łącznie zmieniany 2 razy.
- profesor
- Debiutant
Urlop na wsi i w ciagu 2 dni udało się zrobić tylne zawieszenie.
Tuleje tylnej belki, amortyzatory sprężyny plus gumy.
Trochę zabawy bo pierwszy raz dla mnie takie rzeczy.
Problemem była jedna śruba dolna w belce od amortyzatora.po prawej stronie gdzie rdza nie pozwoliła odkręcić, udało się dziś. Klucz udarowy też pomaga sporo.
Zostały części na wachacze przednie plus sworzeń i jak już grzebie to to zrobię i wymienie
Tuleje Delphi, sprężyny i amory Kayab
Urlop na wsi i w ciagu 2 dni udało się zrobić tylne zawieszenie.
Tuleje tylnej belki, amortyzatory sprężyny plus gumy.
Trochę zabawy bo pierwszy raz dla mnie takie rzeczy.
Problemem była jedna śruba dolna w belce od amortyzatora.po prawej stronie gdzie rdza nie pozwoliła odkręcić, udało się dziś. Klucz udarowy też pomaga sporo.
Zostały części na wachacze przednie plus sworzeń i jak już grzebie to to zrobię i wymienie
Tuleje Delphi, sprężyny i amory Kayab
Ostatnio zmieniony 20 sie 2020, 15:39 przez profesor, łącznie zmieniany 1 raz.
- huubii
- Zafiromaniak
- Imię: Hubert
- Auto: Opel Zafira B 1.9cdti 180KM/380Nm
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Pracowity ten urlop
Pracowity ten urlop
Zafira B by huubii&nusia: https://zafiraklub.org/viewtopic.php?f=87&t=30928