Kontrolka świec żarowych

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#16 Post autor: Bodek »

alexdx7 pisze:Witam, wymieniłem wszystkie świece żarowe na nowe, moduł sterowania świec też nowy założyłem i dalej wyskakuje mi błąd P 0683-02. Co jes grane, jaka może być tego przyczyna?
A skasowałeś go po wymianie świec :?:
alexdx7

#17 Post autor: alexdx7 »

tak skasowałem
Kamil1906

#18 Post autor: Kamil1906 »

Forumowicze,

Pojawił się problem...otóż dzisiaj podczas jazdy autem moja żona zaobserwowała iż miga kontrolka świeć żarowych.
Czytając w internecie znalazłem , że jest to proces wypalania DPF. Ale pierwszy raz mam taki objaw. Wcześniej jak wypalał się DPF to było jedynie większe spalanie i włączał się wentylator. Migająca kontrolka pojawiła się pierwszy raz. O co chodzi?
Skasowany użytkownik 6483

#19 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, migająca kontrolka świec żarowych może oznaczać , że ostatnich kilka wypalań DPF nie zakończyło sie sukcesem i teraz masz juz ostatnia szansę aby ten proces zainicjować i dokończyć. Jesli to zignorujesz, zapchasz DPF i już nie pomoże Ci jazda a jedynie wypalanie wymuszone przez odpowiedni program. Ja tez tak miałem i jak tylko zauważyłem migającą kontrolke świec, pognałem auto i wypaliłem DPF . Od tamtej pory bacznie obserwuje chwilowe spalanie oraz dźwięk silnika. Jesli możesz to wsiadaj w auto, zagrzej silnik i przegoń go aż DPF sie wypali.
Kamil1906

#20 Post autor: Kamil1906 »

I tak też zrobiłem. Dodatkowo po wypaleniu pojechałem do mechanika aby posprawdzał wszystko na kompie. Poziom sadzy spadł do 30%. Co ile Ci się wypala DPF? Moja żona jeździ głownie po mieście... u mnie wypalanie czasami to co 100km.
Mam dosyć już tego dziadostwa.
Skasowany użytkownik 6483

#21 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

W opisie nie masz podane jaki silnik ma Twoja zoska tak więc może na poczatek uzupełnij swój profil o te niezbędne informacje. U mnie DPF wypala się w jeździe miejskiej co 450 - 550 km . Skoro Tobie wypala sie co 100km to albo masz silnik 1,7 CDti albo masz DPF tak już dowalony , że pucha jest pełna pozostałości po spalonej sadzy.
Kamil1906

#22 Post autor: Kamil1906 »

Tak, silnik 1.7 CDTI :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”