Dodatki do paliwa do silników diesla
Moderator: Mariusz
-
- Bywalec
- Imię: J.O
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Witam ja stosuje co kilka tankowań Liqui Moly o symbolu 1052 to środek do 2taku ale w DE były robione testy dodatków i ten jest najlepszy ale wszystkie dodatki gdy są dawkowane nie tak jak zaleca producent nie spełniają swojego zadania!.
Ja dolewam ok200ml na cały bak czyli ok54l,odczuwalna bardziej miękka praca silnika .
Ja dolewam ok200ml na cały bak czyli ok54l,odczuwalna bardziej miękka praca silnika .
-
- Bywalec
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
jaki dodatek polecacie do co by można było wlewać ostatnio w zimę używałem https://www.draken.com.pl/saab/dodatki- ... 0st-c.html i spalanie na postoju zmalało z 0.9 na 0.7 nie wiem czy to przez ten dodatek?
-
- Bywalec
- Imię: Artur
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X20DTL
Wg mnie rozgrzany silnik diesla, w przypadku 2.0 DTL, bez żadnych dodatków nie powinien chcieć więcej niż te 0,4-0,5 litra na godzinę. Ty masz nowszy silnik więc nie wydaje mi się żeby powinien chcieć więcej. Raczej sprawdź parametry pracy silnika zamiast lać wynalazki. Wg mnie albo silnik nie pracuje jak powinien, albo komp i czujniki coś kombinują.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, 14:07 przez thor_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
Zwiększone zużycie na postoju bardzo często jest wynikiem zabrudzonego - zanieczyszczonego układu wtryskowego i zapieczonych-przedryblowanych wtryskiwaczy. Bardzo często po zastosowaniu odpowiedniej chemii chwilowe spalanie spada i bardzo możliwe, że tak również jest w tym przypadku, chociaż tego konkretnego środka bym sobie na pewno do baku nie wlał. 0,9 l to jest zdecydowanie za dużo. 0,7 to już bardziej akceptowalny wynik, choć powinno być ok. 0,5-0,6 l a nawet mniej.
Błędne odczyty zdarzają się bardzo rzadko. Jeśli jest za dużo to jest jakaś przyczyna.
Błędne odczyty zdarzają się bardzo rzadko. Jeśli jest za dużo to jest jakaś przyczyna.
-
- Bywalec
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
A co byś polecił na zime?tomek evo pisze: ↑31 sie 2018, 16:07 Zwiększone zużycie na postoju bardzo często jest wynikiem zabrudzonego - zanieczyszczonego układu wtryskowego i zapieczonych-przedryblowanych wtryskiwaczy. Bardzo często po zastosowaniu odpowiedniej chemii chwilowe spalanie spada i bardzo możliwe, że tak również jest w tym przypadku, chociaż tego konkretnego środka bym sobie na pewno do baku nie wlał. 0,9 l to jest zdecydowanie za dużo. 0,7 to już bardziej akceptowalny wynik, choć powinno być ok. 0,5-0,6 l a nawet mniej.
-
- Przeglądacz
- Imię: Mikołaj
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 2006
A mnie mechanik polecił dokładnie ten. Mówi, że przetestował sam i od lat poleca. Równiejsza praca silnika, mniejsze spalanie i do tego ratował tym dodatkiem z bdb skutkiem kilka razy wtryskiwacze przed regeneracją.
Mówimy o "Xeramic diesel -40"
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Ja to używałem zeszłej zimy, większych problemów z odpalaniem nie miałem, więc jest chyba
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)