Opel Zafira A 11500 PLN 2005 230 000 km Benzyna Bytom

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 26489

Opel Zafira A 11500 PLN 2005 230 000 km Benzyna Bytom

#1 Post autor: Skasowany użytkownik 26489 »

Jako, że doradziliście darować sobie ZB w budżecie do 15000 bez ubezpieczenia wybrałem się na poszukiwania ZA z końca produkcji. Droga prowadziła do https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... eca0f5c46a
Auto pochodzi z Austrii, teoretycznie przebieg jest prawdziwy (złudzeń jednak nie mam). Stoi od lipca. Akumulator padł, zatem nie dane mi było go posłuchać. Środek wygląda akceptowalnie, robione były progi i doły drzwi (już w Polsce i na handel, także pewnie zacznie kwitnąć).
To oczywiście komis, ze wszystkimi tego wadami, mam jednak chęć zainteresować się bliżej tym egzemplarzem, stąd też pytania:
  • Drążek zmiany biegów "pływa". Da się wbić odpowiedni bieg, ale wymaga to wyczucia. Różnica pomiędzy 1 i 3 jest symboliczna. Na dworze było -6, auto długo nie jeździło. Czy to dyskwalifikuje ten egzemplarz na starcie, czy też da się z tym powalczyć?
  • Auto posiada Xenony. Nie miałem nigdy takiego auta i mam w głowie wbite, że to drogi biznes przy potencjalnej awarii. Czy w przypadku awarii jestem zmuszony szukać Xenonów, czy mogę włożyć zwykłe reflektory?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 gru 2018, 16:17 przez Skasowany użytkownik 26489, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#2 Post autor: Tazz »

Proszę się zapoznać z zasadami działu (jeden temat = jedno auto) + fotki
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 26489 »

Poprawione, dzięki.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#4 Post autor: Mariusz »

Jak auto stoi pół roku to raczej bym je odpuścił.

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#5 Post autor: Kocur »

robertk pisze: 01 gru 2018, 19:22
Drążek zmiany biegów "pływa". Da się wbić odpowiedni bieg, ale wymaga to wyczucia. Różnica pomiędzy 1 i 3 jest symboliczna. Na dworze było -6, auto długo nie jeździło. Czy to dyskwalifikuje ten egzemplarz na starcie, czy też da się z tym powalczyć?
To oznacza, że jest już mocno zużyty mechanizm odpowiadający za prowadzenie drążka zmiany biegów. W ZA on jest plastikowy i zachowuje się tak wtedy, gdy auto ma sporą ilość km nabite. U mnie np było to zauważalne od przebiegu 290 tys km, a nie wiadomo, czy ktoś wcześniej nie kręcił licznika.
Słowem - daruj sobie to auto i poszukaj cierpliwie.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#6 Post autor: miodzik »

Po książce która jest wychodzi średni roczny przebieg 30 tys. Ostatni wpis jest sprzed 5 lat z przebiegiem 221+

A co dalej? Stał w garażu?

Fakt, wyposażenie bardzo ładne. Fakt, utrzymany wzorowo. Kierownica nie wytarta, mieszek zmiany biegu i gumy na pedałach również. Ale sam fakt przebiegu kryje gdzieś niespodziankę. Albo auto miało duże puk i ktoś je kupi tanio na przeszczep albo ma innego „trupa w szafie”.

Może bym ostatecznie nie skreślał auta ale z pewnością wziąłbym pod lupę.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 26489 »

Dziękuję. Rezygnuję z tego auta. Temat można zamknąć.

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira A”