[A] Filtr kabinowy (przeciwpyłkowy) - wymiana Zafira

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
TUX

#31 Post autor: TUX »

Hi ciulis!

1. poszukaj postu o powitaniach i się ładnie przedstaw forumowiczom [taki tu ładny zwyczaj] :)
2. Każde porządne autko powinno posiadać filtr kabinowy
3. Pokaż autko - bo parę Zosiek po Łasku jeździ [będę strzelał - twoja jest srebrna? :P]
4. Jak bardzo będziesz chcial obejrzeć taki filtr to wożę go w bagażniku :P
[na razie zdemontowany bo się grzał bezpiecznik termiczny od nawiewu]
ale będę musiał go założyć bo coś zaczęło mi w aucie kotem walić :evil:

pozdro

ciulis

#32 Post autor: ciulis »

Powitanie, to fakt nie było najlepsze :oops: , urażonych przepraszam i witam :D .

Śledzę forum od jakiegoś czasu i muszę powiedzieć, że jest całkiem, całkiem :D

A co do autka strzał nietrafiony ;) moja jest granatowa, poza tym resztę danych podałem za pierwszym razem.

Skasowany użytkownik 2369

#33 Post autor: Skasowany użytkownik 2369 »

Próbowałem się dobrać do filtra przeciwpyłkowego... i utknąłem. Chciałem usunąć osłonę tunelu po stronie pasażera a nie wiem jak ją zdjąć z tych dwóch kwadratowych klipsów/zatrzasków nie chcąć ich uszkodzić. I tu proszę o podpowiedź. Jaki jest "patent" na nie....

Pozdrawiam Serdecznie
maciej

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#34 Post autor: kwazaar »

z tego co pamiętam ściska się je pomiędzy palcami i spinki wychodzą :)
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

Skasowany użytkownik 2369

#35 Post autor: Skasowany użytkownik 2369 »

Dzięki... będę próbował jak zdążę po pracy to jeszcze dziś :)

Bumbler

#36 Post autor: Bumbler »

Witam wszystkich.

Piszę w związku z wymianą filtra kabinowego , za co dzisiaj się zabrałem. Wszystko rozkręcone, stary filtr wyjęty a nowy nie pasuje wymiarowo. Jest trochę niższy oraz za długi o kilka cm, klapka się nie domknie. Dziwne o tyle , było to sprawdzane w sklepie i filtr ten jest przeznaczony m. in. do Zafiry A : K1014 FILTRON. Pytanie jest następujące : czy da się go po prostu przyciąć na odpowiedni wymiar, wstawić i będzie spełniał swoją rolę ?

Jarek 67
Przeglądacz
Imię: Jarek
Auto: opel zafira A 2,0 Dti
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#37 Post autor: Jarek 67 »

Prawdopodobnie masz klimatyzacje BEHR , a filtr kupiles do klimy Delphi i dlatego taka roznica wymiarowa . Poczytaj wyzej ,to dowiesz sie jak odroznic typ klimy w danej Zafirze . Do klimy Behr jest filtr FILTRON K 1055 .

ZoonQ

#38 Post autor: ZoonQ »

nie wiem, czy to ma jakiś związek, czy to był strzał, ale facet odgrzybiający klimę sprawdził jakiej firmy mam chłodnicę, sygnowana BEHR i taki też filtr pasował

ciulis

#39 Post autor: ciulis »

Witam ponownie, podpowiedzcie proszę, jeżeli jest filtr kabinowy, to z zewnątrz do auta nie powinno się nic dostać? Nie mniej jednak przy ocieplaniu sąsiedniego bloku przez "fachowców" po włączeniu nadmuchu miałem w aucie pełno drobinek styropianu.
Moje autko nie posiada klimy :(
Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#40 Post autor: rzadki »

może źle założony ów filtr? w jakiś sposób się zagiął, bądź wcale go tam nie ma? :mysli:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

moherowedziecie

#41 Post autor: moherowedziecie »

sam sie nie czepiam.

ide do mechanika.

wymienie olej, filtr oleju, kabiny.

krzysiek82

#42 Post autor: krzysiek82 »

Wyciągnąłem dzisiaj filtr wygląda tak jak na zdjęciu, i jakoś dziwnie wygięty, tak coś mi się wydaje, że go ktoś tam wcisnął a on wcale nie jest od tej wersji. Moja wersja ma klapkę na metalowe zapinki. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Obrazek

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#43 Post autor: firek »

Ewidentnie widać że się komus filtr nie zmieścił, albo nie taki, albo nieudolny montaż. Jeśli obudowa na zapinki to klimatyzację masz firmy BEHR, a więc filtr wg. Filtrona to K 1055, jeśli masz klime to zakładaj z tzw. węglem aktywnym, a nie zwykły papierowy.
Pozdro

krzysiek82

#44 Post autor: krzysiek82 »

firek pisze:Ewidentnie widać że się komus filtr nie zmieścił, albo nie taki, albo nieudolny montaż. Jeśli obudowa na zapinki to klimatyzację masz firmy BEHR, a więc filtr wg. Filtrona to K 1055, jeśli masz klime to zakładaj z tzw. węglem aktywnym, a nie zwykły papierowy.
Pozdro
kupię więc pod konkretne rozwiązanie bo nie ma się co sugerować tym starym. Oczywiście, że kupię z węglem aktywny, różnicę czuć od razu :)

precez

#45 Post autor: precez »

Zgodnie z tym co pisali przedmówcy, do zafiry A klimatyzację produkował Behr i Delphi, dlatego też filtry przeciwpyłkowe różnią się rozmiarami. Jak rozpoznać jaką mamy klimatyzację/rozmiar filtra? Najlepiej zobaczyć kto wyprodukował chłodnicę do naszego samochodu. Jeżeli chłodnica jest Behra to cały system klimatyzacyjny jest Behra. Analogicznie z Delphi.

Instrukcja wymiany filtra firmy Filtron zawiera raczej zdjęcia z astry II :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”