[A] Filtr kabinowy (przeciwpyłkowy) - wymiana Zafira
Moderator: Sebu$
Hi ciulis!
1. poszukaj postu o powitaniach i się ładnie przedstaw forumowiczom [taki tu ładny zwyczaj]
2. Każde porządne autko powinno posiadać filtr kabinowy
3. Pokaż autko - bo parę Zosiek po Łasku jeździ [będę strzelał - twoja jest srebrna? ]
4. Jak bardzo będziesz chcial obejrzeć taki filtr to wożę go w bagażniku
[na razie zdemontowany bo się grzał bezpiecznik termiczny od nawiewu]
ale będę musiał go założyć bo coś zaczęło mi w aucie kotem walić
pozdro
1. poszukaj postu o powitaniach i się ładnie przedstaw forumowiczom [taki tu ładny zwyczaj]
2. Każde porządne autko powinno posiadać filtr kabinowy
3. Pokaż autko - bo parę Zosiek po Łasku jeździ [będę strzelał - twoja jest srebrna? ]
4. Jak bardzo będziesz chcial obejrzeć taki filtr to wożę go w bagażniku
[na razie zdemontowany bo się grzał bezpiecznik termiczny od nawiewu]
ale będę musiał go założyć bo coś zaczęło mi w aucie kotem walić
pozdro
Witam wszystkich.
Piszę w związku z wymianą filtra kabinowego , za co dzisiaj się zabrałem. Wszystko rozkręcone, stary filtr wyjęty a nowy nie pasuje wymiarowo. Jest trochę niższy oraz za długi o kilka cm, klapka się nie domknie. Dziwne o tyle , było to sprawdzane w sklepie i filtr ten jest przeznaczony m. in. do Zafiry A : K1014 FILTRON. Pytanie jest następujące : czy da się go po prostu przyciąć na odpowiedni wymiar, wstawić i będzie spełniał swoją rolę ?
Piszę w związku z wymianą filtra kabinowego , za co dzisiaj się zabrałem. Wszystko rozkręcone, stary filtr wyjęty a nowy nie pasuje wymiarowo. Jest trochę niższy oraz za długi o kilka cm, klapka się nie domknie. Dziwne o tyle , było to sprawdzane w sklepie i filtr ten jest przeznaczony m. in. do Zafiry A : K1014 FILTRON. Pytanie jest następujące : czy da się go po prostu przyciąć na odpowiedni wymiar, wstawić i będzie spełniał swoją rolę ?
kupię więc pod konkretne rozwiązanie bo nie ma się co sugerować tym starym. Oczywiście, że kupię z węglem aktywny, różnicę czuć od razufirek pisze:Ewidentnie widać że się komus filtr nie zmieścił, albo nie taki, albo nieudolny montaż. Jeśli obudowa na zapinki to klimatyzację masz firmy BEHR, a więc filtr wg. Filtrona to K 1055, jeśli masz klime to zakładaj z tzw. węglem aktywnym, a nie zwykły papierowy.
Pozdro
Zgodnie z tym co pisali przedmówcy, do zafiry A klimatyzację produkował Behr i Delphi, dlatego też filtry przeciwpyłkowe różnią się rozmiarami. Jak rozpoznać jaką mamy klimatyzację/rozmiar filtra? Najlepiej zobaczyć kto wyprodukował chłodnicę do naszego samochodu. Jeżeli chłodnica jest Behra to cały system klimatyzacyjny jest Behra. Analogicznie z Delphi.
Instrukcja wymiany filtra firmy Filtron zawiera raczej zdjęcia z astry II
Instrukcja wymiany filtra firmy Filtron zawiera raczej zdjęcia z astry II