Problem ze wspomaganiem
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Szymon
- Auto: opel zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: z18xe
Plyn byl dolewany nowy a odpowietrzac nie odpowetrzalem wogole nie moge sie polaczyc komputerem pod pompe. Wywalilo blad w lipcu sterownika dlatego cmienilem pompe i lipa nie dziala. Nie mam juz pomyslow na ta awarie
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
To zrob to a najlepiej wymien
Jakim komputerem
Ostatnio zmieniony 06 gru 2018, 15:25 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
-
- Debiutant
Mozesz opisac jak odpowietrzyc? Elektryk podlanczal kompa pod samochod i wchodzil w pompe w lipcu i pokazywalo blad sterownika. Dzis po pop roku probowal podpiac sie i usunac bledy w pompie wspkmagania i nie widzial wogole komputer pompy.
- SD72
- Zafiromaniak
Mi sie wydaje ze pompa wspomagania nie jest monitorowana w OBD2.......(jest hydrauliczno-elektryczna)
Jesli chodzi o odpowietrzenie to po uzupelnieniu, wymianie plynu nalezy parokrotnie krecic kierownica do krancowych polozen , oczywiscie przy wlaczonym silniku i odkreconym korku w zbiorniczku.
https://www.youtube.com/watch?v=hCn95JGxQ-8
Jesli chodzi o odpowietrzenie to po uzupelnieniu, wymianie plynu nalezy parokrotnie krecic kierownica do krancowych polozen , oczywiscie przy wlaczonym silniku i odkreconym korku w zbiorniczku.
https://www.youtube.com/watch?v=hCn95JGxQ-8
Ostatnio zmieniony 06 gru 2018, 15:35 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72
-
- Debiutant
Ok zrobie to jutro. Elektrycy i mechanicy maja inne programy niz obd2. Skoro przy mnie sie polaczyl w lipcu i pokazalo bledy pompy sterownika jak dobrze pamietam c1550 usterka pamieci eiproom. A dzis juz nie dal rady to dziwne troszke
- SD72
- Zafiromaniak
OBD2 to zlacze diagnostyczne w samochodzie a nie program....
C1550 - Wymienić Electronic Control Unit (ECU)
To blad glownego sterownika ECU a nie pompy wspomagania
Moze pomoze
https://forum.vectraklub.pl/topic/73401-c1550/
Ostatnio zmieniony 06 gru 2018, 15:44 przez SD72, łącznie zmieniany 4 razy.
bazyliszek72
- SD72
- Zafiromaniak
Jest jeszcze bezpiecznik w komorze silnika (nr. 7), jesli nie sprawdzales to sprawdz
viewtopic.php?f=31&t=304&start=30
viewtopic.php?f=31&t=304&start=30
bazyliszek72
-
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafia A 1.6 16v
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Witam Klubowiczów:)mam problem ze wspomaganiem raz działa raz nie ,bezpiecznik pod maska ok,płyn uzupełniłem przewody widać wporzadku nie są poprzecierane i wgl,a jak zadziała to delikatnie ją słychać tzw jęczenie ze pracuje jak skręca,prosze o pomoc,
-
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Tak jak w temacie brak ABS i wspomagania auto było podłączane do komp.. i jest brak komunikacji z układem ABS i Wspomaganiem ładowanie 14,5 V i bezpieczniki są ok zasilanie do wspomagania dociera i do układu ABS .
ABS i Wspomaganie padło w tym samym czasie pilnie potrzebuje kogoś kto jest w stanie to naprawić albo podać przyczynę awarii . Mieszkam w Woj lubuskim powiat żarski . MODEL AUTA ZAFIRA WERSJA A ROK 2000
ABS i Wspomaganie padło w tym samym czasie pilnie potrzebuje kogoś kto jest w stanie to naprawić albo podać przyczynę awarii . Mieszkam w Woj lubuskim powiat żarski . MODEL AUTA ZAFIRA WERSJA A ROK 2000
-
- Mieszkaniec
- Imię: Mucias
- Auto: Opel Zafira 2.0T OPC
- Oznaczenie silnika: Z20let
Hej ludziska!!!Problem jest taki...w sierpniu poszła mi maglownica...cieżko chodziła kierownica...podjechalem pod dom...max w lewo max w prawo i sie zżygał...kupiłem używke...do nie dawna...zaczeła cieżko chodzic kiera... Słychać bylo jak przelewa sie płyn jak kreciłem kierownica...wymiana pompy...okazało sie że pompa od angola,ale działa...Po 100km zajeżdzam do domu...już na rondzie czułem,że jak krece to jest lekki opór puszcza i jest wszystko ok.Podjeżdzam i znowu krece w lewo i w prawo...i znowu sie przelewa...pełno dymu w kabinie i sie zżygał...Nie podłaczylem pod kompa bo na desce samochod z kluczykirm gasnie...wiec bledow brak...Mam wlozona nastepna maglownice, ale mechanik boi sie podlaczyc ..bo twierdzi, ze to elektryka wiec mam wyciagniety bezpiecznik...Ktos cos podpowie?!!I czy maglownica w kazdej ZA jest taka sama...bo slyszalem ze tak i nawet pasuje od Astry...